Nașterea prin cezariană nu reprezintă calea cea mai ușoară, după cum ar crede unii. Iată ce consideră experții și mamele care au născut prin această metodă.
Mamele care aleg să nască prin cezariană sunt, de multe ori, blamate. Li se pun foarte ușor etichete și nu sunt considerate “mame reale”. Urât! Dar iată că mai multe mămici au luat atitudine și au explicat, într-un articol de pe parents.com, alături de medici specialiști, de ce toată această controversă, cezariană vs. natural, este absolut ridicolă.
Cezariana este o intervenție chirurgicală ce implică o incizie în abdomenul mamei și o alta în uter. Este o procedură din ce în ce mai folosită în întreaga lume pentru aducerea pe lume a copiilor, deși ar trebui făcută doar în anumite cazuri speciale.
Toată operaţia durează aproximativ o oră, după care vei fi dusă în sala de recuperare postoperatorie, unde vei fi ţinută sub observaţie. Ţi se vor verifica periodic pulsul, tensiunea arterială şi fermitatea uterului. De asemenea, ţi se vor administra medicamente care să te relaxeze şi să-ţi aline durerea. Vei alăpta din prima zi și ușor-ușor, corpul tău se va reface. Cere ajutorul medicului ori de câte ori simți că ceva nu este în regulă.
Nu există naștere ușoară
Cezariana este ușoară? Așa crezi? Mai gândește-te o dată. “Ca mamă care a născut și natural, și prin cezariană, pot să spun un lucru cu certitudine: nu există cale ușoară de a scoate un copil din burtica ta. De fapt, nu este nimic ușor în a avea un copil”, spune ea ferm. De acord este și Adrianne Browning, medic ginecolog în Dallas: “Deși a da naștere este un proces natural, nu este niciodată ușor”.
Avem aceleași probleme post-partum ca toate mămicile
“După operația mea de cezariană m-am confruntat cu aceleași sângerări, stări depresive specifice post-partum, aceeași privare de somn, aceleași nesiguranțe și lupte, la fel ca la primul meu copil. Felul în care fiica mea a ieșit din mine nu schimbă acele stări emoționale sau lupte”, povestește ea. Așadar, nașterea prin cezariană nu are nicio legătură cu provocările de după, cu care se confruntă orice mămică de sugar. “Modul în care a venit ea pe lume nu are nimic de-a face cu cât de mamă sunt”, concluzionează ea.
- CITEȘTE ȘI: Cezariană la Medlife Grivița. „Cezariana nu este bau-bau! După o săptămână, eram ca nouă”
Cezarienele se fac, de obicei, pentru siguranța fătului
“Fiul meu era în pericol. Cezariana nu este de multe ori o opțiune, cu siguranță pentru mine nu a fost”, a spus o altă mămică. Aceasta a fost nevoită să aleagă nașterea prin cezariană întrucât nașterea vaginală prin prezentație pelviană prezintă riscuri pentru făt. “Cezariana poate salva viața fătului și a mamei, iar unele femei nu pot da naștere altfel”, a completat și dr. Browning.
Primele zile de recuperare după nașterea prin cezariană sunt un coșmar
O altă mămică din Colorado spune clar că ar fi preferat recuperarea rapidă după o naștere naturală, mai ales că pentru ea recuperarea post cezariană a fost destul de dificilă. Incizia ei s-a infectat și i-a trebuit mai mult timp de vindecare. “M-am simțit total neajutorată! Nu puteam avea grijă de mine, darămite de bebelușul meu. Mă durea și să-l țin în brațe. A fost cea mai mare durere pe care am simțit-o vreodată în viață”, a povestit ea.
Cezarienele supun mamele la riscuri și mai mari
Opțiunea pentru o operație de cezariană nu reprezintă, cu siguranță, cea mai ușoară cale de a aduce un copil pe lume. Sunt multe probleme care pot apărea. “Femeile care au născut prin cezariană sunt mai predispuse la histerectomii după aceea sau să aibă cicatrici care să complice viitoarele operații”, a declarat dr. Browning. Despre aceste riscuri a vorbit și dr. Octavia Cannon, medic ginecolog în North Carolina. Astfel, e mult mai probabil ca o femeie care a născut prin cezariană să se confrunte cu tromboza venoasă, sângerări sau infecții, față de una care a născut natural.
Maternitatea nu se măsoară prin felul în care ai născut
Nașterea este doar începutul maternității. Să spui despre o femeie care a ales să nască prin cezariană că nu este o mamă adevărată, nu este doar jignitor, ci complet greșit. “Cred că mamă adevărată este orice femeie care a ales să aibă un copil, să-l iubească și să aibă grijă de el, indiferent dacă acesta este născut natural, prin cezariană sau cu ajutorul unei mame-surogat ori care a adoptat. Definiția unei mame adevărate nu este determinată de metoda de naștere necesară pentru a pune acel copil în brațele ei.”, consideră și dr. Schneider.
Cezarienele nu au nicio influență negativă asupra legăturii unei mame cu bebelușul
În unele spitale se practică o politică deschisă prin care femeile care au născut sunt puse imediat în contact cu bebelușii lor pentru a favoriza crearea unei legături afective. Indiferent de metoda de naștere, acest contact este binevenit, însă din păcate, sunt și clinici unde mamele care au născut prin cezariană sunt nevoite să aștepte până când li se va da voie să-și țină bebelușii în brațe.
Recuperarea după cezariană este o tortură dacă mai ai alții copii
O altă mămică povestește prin ce a trecut când s-a întors acasă de la spital. “Copilul meu de 19 luni nu avea cum să înțeleagă de ce nu-l pot lua în brațe sau de ce nu pot avea grijă de el la fel ca până acum. De câte ori mă ruga să-l ridic și nu puteam s-o fac, izbucneam în plâns. Mi se rupea inima în milioane de bucăți ori de câte ori vedeam tristețea din ochii lui. Dacă aș fi avut tot o naștere naturală, drumul ăsta nu ar fi fost atât de dificil. Cu siguranța asta nu înseamnă o cale ușoară”, a spus ea.
În final, toată această dezbatere este pur și simplu dureroasă
Toate mămicile sunt de acord că această dezbatere – cezariană vs. natural, este pur și simplu prea dureroasă. Pentru multe mămici operația de cezariană nu este o opțiune, ci o necesitate. Până la urmă, cine suntem noi să judecăm alegerile altora? Cu ce suntem mai buni sau ce ne dă acest drept?
Dacă acest articol ți s-a părut util, îți mai recomandăm să citești și:
- Cezariană la maternitatea de stat din Constanța. „Am avut parte de tot confortul, ca la privat”
- Nașteri naturale după cezariană. „Operația, în România, a fost traumatizantă. Următoarele două nașteri, la scurt timp, au fost în Belgia”
- Naștere la Spitalul Județean Ilfov. „M-am speriat de experiențele altora cu nașterea naturală și am ales cezariana”
Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.