Declanşarea travaliului. 7 metode naturale ca să grăbești nașterea

Înainte de a încerca orice aliment, plantă sau supliment să provoace contracții și să inducă travaliul, discută cu medicul tău și pentru a-ți da sau nu acordul. În timp ce consumul anumitor lucruri poate părea o modalitate sigură și naturală de a induce travaliul, unele alimente și băuturi pot avea un efect neplăcut sau nesigur.

Ileana Mirescu
chiar dacă multe dintre aceste metode naturale pentru declanşarea travaliului nu sunt dovedite ştiinţific, medicii fiind sceptici cu privire la acestea, foarte multe mame spun că au funcţionat.
chiar dacă multe dintre aceste metode naturale pentru declanşarea travaliului nu sunt dovedite ştiinţific, medicii fiind sceptici cu privire la acestea, foarte multe mame spun că au funcţionat.

  Declanșarea travaiului poate fi stimulată și de metode naturale. Eşti însărcinată pe ultima sută de metri, dar bebeluşul pare să stea bine-mersi în burtică? Medicul începe să-ţi sugereze, mai mult sau mai puţin subtil, că ai avea nevoie de declanșarea travaliului?

  Există câteva modalităţi naturale pentru declanşarea travaliului, prin care poţi ajuta natura să-şi urmeze cursul, fără intervenţii medicale. Şi chiar dacă multe dintre aceste metode naturale pentru declanşarea travaliului nu sunt dovedite ştiinţific, medicii fiind sceptici cu privire la acestea, foarte multe mame spun că au funcţionat.

  • Citește ”Cartea Bebelușului” și pregătește-te pentru călătoria fascinantă alături de omulețul pe care urmează să îl naști. Cartea aceasta este cel mai bun ghid al primilor ani, ”prietenul” de bază al fiecărei mămici și poate fi cumpărată de AICI.  

  Sexul poate ajuta la declanșarea travaliului

  Dintre toate metodele naturale pentru declanşarea travaliului recomandate de alte mame, doar două au şi o oarecare susţinere ştiinţifică: sexul şi acupunctura.

  Şi începem cu sexul, deoarece pare să fie cea mai amuzantă metodă dintre toate. Totuşi, la peste 40 de săptămâni de sarcină, s-ar putea doar să pară amuzantă şi să se dovedească a nu fi chiar la îndemâna oricui. Totuşi, rămâne o metodă verificată şi cu siguranţă mult mai plăcută decât „plimbarea” unei perfuzii cu pitocină pe holurile spitalului. Iar până la urmă, cui pe cui se scoate, nu?

  De ce funcţionează sexul pentru declanşarea travaliului? Explicaţia constă în faptul că sperma conţine prostaglandine care ajută cervixul să se matureze. În plus, sexul, stimularea sfârcurilor şi orgasmul pot duce la apariţia unor contracţii, ca urmare a eliberării de oxitocină în corp. Contracţii uneori mai slabe, insuficiente pentru declanşarea travaliului, dar alteori suficient de puternice pentru a te pune pe drumul cel bun… adică cel către maternitate. Aşa cum spuneam, există şi cercetători care, preocupaţi de subiect, au ajuns la concluzia că sexul poate duce la declanşarea travaliului, dacă sarcina este la termen.

  Acupunctura

  Se pare că şi acupunctura ajută la declanşarea contracţiilor, existând şi anumite studii în acest sens. Însă, din cauză că observaţiile au fost făcute pe un eşantion foarte mic de femei, specialiştii nu au putut emite o declaraţie certă, generală. Totuşi, acupunctura e folosită de sute de ani în Asia pentru a le ajuta pe femeile însărcinate la termen să nască natural, iar acesta este un argument în plus în favoarea acestei metode pentru declanșarea travaliului.

  Dacă te hotărăşti şi tu să o încerci, ai grijă ca specialistul la care mergi să aibă măcar trei ani de experienţă şi să mai fi lucrat cu gravide. În general, acupunctura nu este contraindicată în sarcină, dar există câţiva centri nervoşi care trebuie ocoliţi. De aceea, apelează întotdeauna doar la specialişti!

  Mâncarea picantă și declanșarea travaliului

  snitel-picant-de-porc-totul-despre-mame

  Pe lângă cele două metode de mai sus, există multe altele care nu au susţinere ştiinţifică, dar pentru care multe mame ar băga mâna în foc că funcţionează pentru declanșarea travaliului. Cum ar fi mâncarea picantă. S-ar putea să fi auzit şi tu poveşti despre gravide care, după o seară la restaurantul mexican, au ajuns direct pe masa de naştere.

  Totuşi, deoarece stomacul nu are nicio legătură cu uterul, nu există o bază reală care să susţină această metodă. Adică, dacă ţi-e poftă de ceva picant, nu e nicio problemă! Dar nici nu mânca praf de ardei iute cu linguriţa doar pentru declanşarea travaliului.

  Plimbările lungi

  Multe femei cred că plimbările lungi ar ajuta la declanşarea travaliului, datorită capului copilului care apasă pe cervix. În plus, spun ele, mersul pe jos ar ajuta copilul să se poziţioneze mai bine astfel încât travaliul să înceapă în mod natural. Într-adevăr, plimbările lungi pot declanşa nişte contracţii, însă cel mai probabil ele se vor opri când nu te mai mişti. În plus, nu e o idee bună să intri în travaliu extenuată.

  Diverse plante şi ceaiuri

  gravida ceai cafea cana

  Există mai multe ceaiuri despre care se spune că ar declanşa naşterea. Cele mai cunoscute sunt cel de frunze de zmeur, cel de chimen şi cel de Black Cohosh, o planta originară din Canada şi din statele estice ale SUA. Multe mame spun că 2-3 căni de ceai de zmeur băute zilnic, începând cu săptămâna 37 de sarcină, le-au ajutat la declanşarea naturală a naşterii şi la scurtarea travaliul.

  Atenţie însă, toate aceste remedii din plante ar trebui luate doar după o consultare cu medicul, deoarece există posibilitatea să facă mai mult rău decât bine. De exemplu, în 2006, Agenţia Europeană a Medicamentului a avertizat că există o potenţială legătură între medicamentele din plante care conţin rădăcină de Black Cohosh şi hepatotoxicitate (leziuni hepatice).

  Lenjeria sexi

  Legătura dintre lenjeria sexi şi declanşarea travaliului e simplă. Potrivit legilor lui Murphy, dacă e să ţi se rupă apa, este mult mai probabil să se întâmple exact atunci când porţi lenjeria preferată, pe care ai dat o grămadă de bani. În cazul în care totuşi nu ţi se rupe apa, e posibil ca purtarea unei lenjerii mai sexi să te ducă înapoi la punctul 1, iar mai apoi direct în mijlocul unei contracţii.

  Alimente care provoacă contracții în sarcină și duc la declanșarea travaliului

  Specialiștii spun că nu există alimente minune care să inducă travaliul. Atunci de ce atât de multe mame susțin că anumit aliment le-a declanșat travaliul? Multe dintre alimentele despre care se știe că provoacă travaliul aduc într-adevăr suferință gastro-intestinală sau diaree, care poate include crampe și contracții uterine.

  Dacă corpul tău este gata să intre în travaliu, crampele și contracțiile cauzate de suferința gastrointestinală ar putea începe procesul mai repede… dar cu efecte secundare variind de la incomode (diaree) la cele nesigure (deshidratare).

  Așadar, înainte de a încerca orice aliment, plantă sau supliment să provoace contracții și să inducă travaliul, discută cu medicul tău și pentru a-ți da sau nu acordul. În timp ce consumul anumitor lucruri poate părea o modalitate sigură și naturală de a induce travaliul , unele alimente și băuturi pot avea un efect neplăcut sau nesigur.

  Iată câteva dintre alimentele și băuturile considerate în mod obișnuit că provoacă contracții și induc travaliul și ce spune știința despre fiecare.

  Uleiul de ricin

  Cercetările au arătat că uleiul de ricin poate provoca contracții; dar în timp ce această metodă populară de începere a travaliului a fost folosită de generații, astăzi medicii sunt sceptici în privința sa, datorită efectului său laxativ intens, care poate provoca disconfort grav, dar și deshidratare.

  Ulei de primulă

  Un studiu clinic recent a constatat că uleiul de primulă nu este eficient în inducerea travaliului. Cu toate acestea, unele „voci” îți pot recomanda să iei ulei de priulă pentru a provoca contracții și a ajuta la începerea travaliului. 

  De ce? Uleiul de primulă conține un acid gras omega-3 numit acid gamma linolenic sau GLA, un precursor al prostaglandinelor. Prostaglandinele, găsite și în spermă, sunt substanțe asemănătoare hormonilor care ajută la înmuierea colului uterin în pregătirea pentru naștere – unul dintre motivele pentru care sexul este prezentat ca o modalitate naturală de a induce travaliul.

  Ceaiul din frunze de zmeură roșie

   Se spune că ceaiul din frunzele plantei de zmeură roșie stimulează fluxul de sânge către uter și, prin urmare, declanșează contracțiile. Niciun studiu nu a dovedit însă aceste afirmații, iar experții spun că lipsa datelor de calitate face din acest ceai un pariu riscant.

  Ananas

   Este posibil să fi citit că consumul unui ananas întreg poate începe travaliul, datorită enzimei bromelaină, despre care se crede că ajută la înmuierea colului uterin și la declanșarea contracțiilor. Din nou, această teorie nu a fost încă susținută de dovezi clinice. Foarte puține studii au analizat consumul de ananas sau consumul de suc de ananas ca o modalitate de a induce travaliul, dar puținele cercetări care există sugerează doar că extractul de ananas poate provoca contracții atunci când este aplicat direct pe mostrele de țesut – nu atunci când ananasul este consumat.

  Curmalele

   Într-un studiu efectuat pe un eșantion mic, femeile care au mâncat șase curmale pe zi în luna premergătoare nașterii au avut șanse mai mari de a intra în travaliu e cont propriu și au avut o dilatare mai mare a colului uterin atunci când au fost internate.

   Un studiu mai recent sugerează că consumul de curmale nu are niciun impact asupra începerii travaliului, dar poate ajuta la etapele ulterioare ale travaliului. Curmalele sunt în mod natural bogate în fibre, iar o creștere bruscă a cantității de fibre poate provoca crampe și probleme digestive, așa că este posibil ca efectul consumului de curmale suplimentare în fiecare zi să fie similar cu efectul consumului de multe alimente picante în timpul sarcinii. Acestea fiind spuse, fără studii suplimentare, nu există dovezi că curmalele sunt eficiente în inducerea travaliului.

  Vinetele

  Consumul de vinete pentru a induce travaliul nu a fost studiat, așa că nu există nicio dovadă medicală că funcționează. Reputația vinetelor ca posibil declanșator al travaliului se datorează cel mai probabil unui faimos fel de mâncare de vinete cu parmezan la un restaurant de lângă Atlanta, Georgia, numit Scalini’s. Potrivit tradiției, atunci când femeile însărcinate mănâncă felul de mâncare, intră în travaliu în două zile. 

  Oțet balsamic

  Oțetul balsamic nu a fost studiat ca aliment care induce travaliul, așa că, din nou, există o lipsă de date care să sugereze dacă funcționează. 

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa