Declanșarea travaliului. 6 metode naturale ca să grăbești nașterea

TOTUL DESPRE MAME

Eşti însărcinată pe ultima sută de metri, dar bebeluşul pare să stea bine-mersi în burtică? Medicul începe să-ţi sugereze, mai mult sau mai puţin subtil, că ai avea nevoie de declanșarea travaliului?

Există câteva modalităţi naturale pentru declanşarea travaliului, prin care poţi ajuta natura să-şi urmeze cursul, fără intervenţii medicale. Şi chiar dacă multe dintre aceste metode naturale pentru declanşarea travaliului nu sunt dovedite ştiinţific, medicii fiind sceptici cu privire la acestea, foarte multe mame jură că au funcţionat.

Citește ”Cartea Bebelușului” și pregătește-te pentru călătoria fascinantă alături de omulețul pe care urmează să îl naști. Cartea aceasta este cel mai bun ghid al primilor ani, ”prietenul” de bază al fiecărei mămici și poate fi cumpărată de AICI.  

Sexul

Dintre toate metodele naturale pentru declanşarea travaliului recomandate de alte mame, doar două au şi o oarecare susţinere ştiinţifică: sexul şi acupunctura.

Şi începem cu sexul, deoarece pare să fie cea mai amuzantă metodă dintre toate. Totuşi, la peste 40 de săptămâni de sarcină, s-ar putea doar să pară amuzantă şi să se dovedească a nu fi chiar la îndemâna oricui. Totuşi, rămâne o metodă verificată şi cu siguranţă mult mai plăcută decât „plimbarea” unei perfuzii cu pitocină pe holurile spitalului. Iar până la urmă, cui pe cui se scoate, nu?

De ce funcţionează sexul pentru declanşarea travaliului? Explicaţia constă în faptul că sperma conţine prostaglandine care ajută cervixul să se matureze. În plus, sexul, stimularea sfârcurilor şi orgasmul pot duce la apariţia unor contracţii, ca urmare a eliberării de oxitocină în corp. Contracţii uneori mai slabe, insuficiente pentru declanşarea travaliului, dar alteori suficient de puternice pentru a te pune pe drumul cel bun… adică cel către maternitate. Aşa cum spuneam, există şi cercetători care, preocupaţi de subiect, au ajuns la concluzia că sexul poate duce la declanşarea travaliului, dacă sarcina este la termen.

Acupunctura

Se pare că şi acupunctura ajută la declanşarea contracţiilor, existând şi anumite studii în acest sens. Însă, din cauză că observaţiile au fost făcute pe un eşantion foarte mic de femei, specialiştii nu au putut emite o declaraţie certă, generală. Totuşi, acupunctura e folosită de sute de ani în Asia pentru a le ajuta pe femeile însărcinate la termen să nască natural, iar acesta este un argument în plus în favoarea acestei metode pentru declanșarea travaliului. Dacă te hotărăşti şi tu să o încerci, ai grijă ca specialistul la care mergi să aibă măcar trei ani de experienţă şi să mai fi lucrat cu gravide. În general, acupunctura nu este contraindicată în sarcină, dar există câţiva centri nervoşi care trebuie ocoliţi. De aceea, apelează întotdeauna doar la specialişti!

Mâncarea picantă

snitel-picant-de-porc-totul-despre-mame

Pe lângă cele două metode de mai sus, există multe altele care nu au susţinere ştiinţifică, dar pentru care multe mame ar băga mâna în foc că funcţionează pentru declanșarea travaliului. Cum ar fi mâncarea picantă. S-ar putea să fi auzit şi tu poveşti despre gravide care, după o seară la restaurantul mexican, au ajuns direct pe masa de naştere. Totuşi, deoarece stomacul nu are nicio legătură cu uterul, nu există o bază reală care să susţină această metodă. Adică, dacă ţi-e poftă de ceva picant, nu e nicio problemă! Dar nici nu mânca praf de ardei iute cu linguriţa doar pentru declanşarea travaliului.

Plimbările lungi

Multe femei cred că plimbările lungi ar ajuta la declanşarea travaliului, datorită capului copilului care apasă pe cervix. În plus, spun ele, mersul pe jos ar ajuta copilul să se poziţioneze mai bine astfel încât travaliul să înceapă în mod natural. Într-adevăr, plimbările lungi pot declanşa nişte contracţii, însă cel mai probabil ele se vor opri când nu te mai mişti. În plus, nu e o idee bună să intri în travaliu extenuată.

Diverse plante şi ceaiuri

gravida ceai cafea cana

Există mai multe ceaiuri despre care se spune că ar declanşa naşterea. Cele mai cunoscute sunt cel de frunze de zmeur, cel de chimen şi cel de Black Cohosh, o planta originară din Canada şi din statele estice ale SUA. Multe mame spun că 2-3 căni de ceai de zmeur băute zilnic, începând cu săptămâna 37 de sarcină, le-au ajutat la declanşarea naturală a naşterii şi la scurtarea travaliul.

Atenţie însă, toate aceste remedii din plante ar trebui luate doar după o consultare cu medicul, deoarece există posibilitatea să facă mai mult rău decât bine. De exemplu, în 2006, Agenţia Europeană a Medicamentului a avertizat că există o potenţială legătură între medicamentele din plante care conţin rădăcină de Black Cohosh şi hepatotoxicitate (leziuni hepatice).

Lenjeria sexi

Legătura dintre lenjeria sexi şi declanşarea travaliului e simplă. Potrivit legilor lui Murphy, dacă e să ţi se rupă apa, este mult mai probabil să se întâmple exact atunci când porţi lenjeria preferată, pe care ai dat o grămadă de bani. În cazul în care totuşi nu ţi se rupe apa, e posibil ca purtarea unei lenjerii mai sexi să te ducă înapoi la punctul 1, iar mai apoi direct în mijlocul unei contracţii.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa