5 beneficii majore ale contactului piele pe piele, după naștere

Alexandra Ion
nou-nascut

Se știe că practica contactului piele pe piele după naștere este benefică pentru pruncul abia născut. Acestea sunt primele clipe de magie din relația mamă- copil. 

Iată câteva avantaje ale contactului piele pe piele între mamă și copil după naștere:

1. Ajută la calmarea copilului și stabilirea unui ritm normal al respirației, precum și la o bună oxigenare a țesuturilor și a creierului.
2. Normalizarea rapidă a ritmului cardiac al nou-născutului. Contactul cu mama sa este unul tactil, iar simțul tactil este primul simț care face legătura cu lumea exterioară pentru nou-născut. Trecerea în lumea extrauterină și străbaterea canalului de naștere sunt, pentru copil, un moment de stres maxim, iar contactul cu pielea mamei îl calmează rapid.

Relaxare și echilibru

3. Nou-născutul se oprește din plâns la contactul piele pe piele cu mama sa. Liniștirea lui subită este aproape miraculoasă.
4. Nașterea este un moment stresant pentru făt, iar copilul nou-născut este complet dezechilibrat hormonal la momentul venirii pe lume. Contactul piele pe piele echilibrează rapid endocrin copilul și îi reglează nivelul glicemiei.
5. Incapabil să-și regleze singur temperatura corpului, bebelușul se va echilibra termic rapid la contactul direct cu mama sa.

Contactul piele pe piele are beneficii și pentru mama

4. Contactul direct cu nou- născutul este benefic și pentru mamă, care, la rândul ei se echilibrează rapid din punct de vedere hormonal, iar eliberarea masivă de oxitocină reduce  durerile postpartum și stimulează lactația. Prezența bebelușului provoacă toate aceste reacții în organismul mamei în mod automat.
5. Prin contactul direct este stimulată intens secreția lactată. În același timp, copilul este încurajat să-și folosească instinctele și se declanșează astfel reflexul de supt.

Medicii pediatri și neonatologi spun că este benefic și foarte înțelept ca nou-născutul să stea pe pieptul mamei sale în contact direct piele pe piele imediat după naștere pentru cel puțin 30 de minute. Această jumătate de oră este fabuloasă și pentru mamă și pentru copil și oferă un start excepțional în viață.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa