4 metode să estompezi o cicatrice de la cezariană

Raluca Dumitrică
cicatrice+de-la-cezariana-totul-despre-mame

Cu răbdare şi puţin efort, vei reuşi să diminuezi cicatricea de la operaţie

Naşterea prin cezariană este o intervenţie chirurgicală care, indiferent de precizia medicului care a adus bebeluşul pe lume, lasă în urmă o cicatrice. Deşi în ziua de azi incizia făcută în peretele abdominal inferior este în majoritatea cazurilor orizontală şi se realizează sub linia părului pubian, multe mame sunt speriate de această cicatrice şi au impresia că va rămâne extrem de vizibilă, chiar dacă zona în care se află este ascunsă de lenjeria intimă.

Există o serie de modalităţi concrete pe care o mama le poate pune în practică astfel încât cicatricea de la cezariană să treacă neobservată! Iată care sunt acestea!

1. Alimentaţia sănătoasă

Printre primii paşi care pot fi făcuţi pentru estomparea unei cicatrice de la cezariană se numără o alimentaţie cât mai sănătoasă. Dacă mama se hrăneşte corespunzător, atunci organismul va produce cu uşurinţă ţesut sănătos în zona cu pricina. De aceea, din meniul său zilnic nu ar trrebui să lipsească proteinele, legumele, carbohidraţii complecşi şi multe lichide, toate acestea fiind indispensabile pentru refacerea muşchilor şi a pielii.

Mineralele sunt extrem de importante şi ele pentru buna vindecare a cusăturii, aşa că de ajutor sunt, în doze recomandate de medic, şi suplimentele de magneziu, care contribuie la relaxarea muşchilor şi la elasticitatea pielii, de vitamina E, care stimulează producerea de colagen, sau de zinc şi vitamina C, ce au rol regenerant şi antioxidant, dar şi rol de formare a ţestutului conjunctiv.

2. Igiena corespunzătoare

Pentru o vindecare optimă şi pentru evitarea infecţiei, zona în care a avut loc tăietura trebuie îngrijită corespunzător. Se va evita contactul prelungit cu apa în primele săptămâni, fără ca acest lucru să însemne o neglijarea a curăţării cicatricii, dar şi expunerea la soare, care are trebui redusă la minim în primele luni de după operaţie. În cazul în care aveţi planificată o vacanţă cu bebe la mare în primele sale şase luni de viaţă, nu lăsaţi soarele să bată direct pe cicatrice, deoarece razele ultraviolete inhiba vindecarea adecvată şi pot chiar să înrăutăţească modul în care se reface pielea.

3. Masajul cu creme ce au efect cicatrizant

Dacă peste tăietura închisă şi fără niciun fel de fire de la operaţie prezente se aplică creme cu acţiune locală şi efect cicatrizant, ţesutul se va vindeca mult mai repede. Acest lucru este posibil nu numai proprietăţilor conţinute de cremă, ci şi masajului care se face în momentul aplicării şi care este de ajutor şi în distribuirea uniformă a celulelor de colagen pe care le secretă pielea în momentul regenerării. Mai puteţi folosi şi uleiul de cocos, un produs care face minuni pentru piele, sau cremele cu arnică, ce au rol antibacterial şi antiinflamator. Atenţie! Aceste aplicări de cremă se fac numai după ce incizia este închisă!

4. Aplicarea unei buiote pe zona inciziei

Aplicând pe zona inciziei o buiotă, adică un recipient din cauciuc, sticlă sau plastic în care se află apă caldă ori o pernă încălzită electric, veţi contribui la creşterea circulaţiei sângelui în acea parte a corpului. Acest lucru duce la o sporire a cantităţii de oxigen şi de nutrienţi la faţa locului, ambele sporind vindecarea mai rapidă a cicatricei.

Toate aceste sfaturi vor favoriza cicatrizarea optimă a pielii şi păstrarea epidermei din zonă  într-o stare bună de elasticitate. Această caracteristică indică faptul că pielea s-a vindecat aşa cum trebuie şi că ţesutul şi-a revenit aproape în totalitate la forma iniţială, spre deosebire de pielea care se cicatrizează cu granuloame şi zone tari, respectiv cu ţesut fibros care opune rezistenţă la întindere, semn că n-a putut face faţă perfect vindecării. Nu uitaţi, totodată, că vindecarea lină a unei cicatrici de la operaţia de cezariană are nu numai rol estetic. Pentru o viitoare sarcină este extrem de important ca zona în care a avut loc intervenţia chirurgicală să fie complet refăcută, mai ales dacă naşterea ulterioară va avea loc tot prin cezariană.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa