Frica de naștere îți poate da de furcă fie că ești sau nu la prima sarcină. Iată ce trebuie să faci pentru a scăpa de această teamă:
Dacă la prima sarcină am citit tot ce mi-a căzut în mână (deși, prin comparație cu bagajul informațional pe care-l au mamele în ziua de azi, cele câteva cărți de parenting pe care le-am parcurs eu în urmă cu 14 ani par acum un mizilic), la a doua am refuzat chiar și să ascult experiențele legate de sarcină ale prietenelor sau cunoștințelor mele. Pur și simplu nicio informație nu semăna cu cealaltă, iar în capul meu se formase o nebuloasă enormă. Nu înțelegeam cum un proces atât de vechi și de firesc precum e nașterea se transformase într-o misiune aproape imposibil de îndeplini!
Citește și: 5 reacţii ciudate pe care le poţi avea în sala de naşteri
Când în sfârșit mi-am văzut copiii și i-am putut ține în brațe preț de un minut, imediat după naștere, am izbucnit în lacrimi. Erau lacrimi de eliberare, lacrimi de fericire, lacrimi de empatie, lacrimi de mulțumire pentru că dusesem la bun sfârșit cea mai importantă misiune din viața mea.
Însă, dacă aș fi știut pe-atunci atât de multe pe cât știu acum, m-aș fi simțit mai puternică și mai încrezătoare încă dinainte și din timpul nașterii. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai o experiență minunată:
4 lucruri care te ajută să scapi de frica de naștere
1. Învață cum să respiri
Toată lumea știe să respire. Dar atunci când se apropie și se înmulțesc contracțiile, lucrurile se schimbă puțin. Încearcă să conștientizezi fiecare respirație, să te gândești la lucrul care îți dă forță, ție și bebelușului din burtică. Respiră adânc, umple-ți până la refuz plămânii cu aer, fără să te grăbești – astfel vei putea rămâne relaxată, conectată la ceea ce se petrece în jur și concentrată să faci tot ce e mai bine pentru a duce misiunea la bun sfârșit.
Cum să faci: Așază-ți palmele sub buric și simte-l pe cel mic cum se mișcă, în timp ce inspiri și expiri. Fă asta nu doar în ziua cea mare, ci în fiecare zi, de douăzeci de ori. Cu timpul, vei observa că respirația îți va deveni mai clară și mai adâncă. Vei observa o pauză între momentul în care inspiri și momentul în care expiri, iar acest exercițiu te va ajuta să te relaxezi.
În ziua nașterii, dacă în timpul contracțiilor vei observa că vrei să respiri dar nu mai poți, schimbă tactica: respiră sacadat, de câteva ori – acest lucru îl va ajuta pe bebeluș să alunece mai ușor spre pelvis.
2. Fă cât mai multă mișcare
Fie că mergi pe jos zilnic, fie că înoți, dansezi sau faci gimnastică specială de gravidă, este foarte important să faci mișcare pentru a pregăti nașterea. Mișcarea în timpul sarcinii ajută sângele să circule nestingherit prin organism și ajută la scăderea durerilor provocate de creșterea burticii. Mai mult, sportul îți întărește picioarele, dar, cel mai important, te ajută să reziști cu succes în travaliu.
Cum să faci: Stai culcată pe podea și apleacă-te în față, astfel încât bebe să se miște spre pelvis (e un exercițiu bun pentru a-l ajuta pe făt să se poziționeze cu capul în jos, pentru naștere). Apoi stai sprijinită pe mâini și pe genunchi, rotește-ți șoldurile. Dansează cu picioarele larg desfăcute și genunchii îndoiți, ca într-un dans tribal.
3. În ziua cea mare, verbalizează durerea
Nici prin cap să nu-ți treacă să te rușinezi să scoți sunete și alte onomatopee în timpul travaliului: ele eliberează durerea și îți dau forță pentru a împinge, astfel încât să-l naști pe bebe cât mai curând și fără complicații. Sunetele pe care le scoți în timpul nașterii sunt cheia eliberării de stres, anxietate, teamă și tensiunea acumulate. Știai că există o legătură neuro-musculară între maxilarul și pelvisul tău, între gât și canalul de naștere? Dacă gura îți este închisă și încordată, exact așa va fi și canalul de naștere.
Cum să faci: Relaxează-ți buzele, maxilarul și scoate sunete regulate, pe care să le controlezi tu, nu ele pe tine. Aceste vibrații joase ajută la calmarea sistemului nervos și trimit semnale de liniștire bebelușului.
4. Descoperă-ți intuiția și ascult-o
Intuiția unei mame este foarte puternică, și dacă înveți s-o asculți în timpul nașterii, îți va fi de mare folos. Pur și simplu fii atentă la semnalele pe care ți le transmite corpul tău și ai încredere în ceea ce știe să facă.
Cum să faci: Yoga este o cale foarte bună pentru a începe să-ți cunoști și asculți organismul. Eu am făcut cunoștință cu ea la mult timp după ce am născut, însă nici atunci nu a fost prea târziu. După orele de yoga pur și simplu nu mai simțeam că pășesc, ci pluteam de-a dreptul! Yoga prenatală este o practică ce te conectează nu doar cu trupul tău, ci și cu bebe din burtică.
Tu ce metode ai găsit pentru a scăpa de frica de naștere? Cum te-au ajutat ele?