Naștere naturală ușoară! Cum poți să ai și tu o astfel de experiență?

Theodora Fintescu, redactor
naștere naturală ușoară
Dincolo de chestiunile medicale, există câteva detalii semnificative care chiar pot face diferența.

Când ești însărcinată și se apropie momentul cel mare, toată lumea îți urează ”naștere ușoară!”. Dar cât de ușoară poate fi, de fapt, nașterea? Ei bine, într-o foarte mare măsură, acest lucru depinde de pregătirea ta psihică, de felul în care reușești să îți menții mintea calmă, pozitivă și relaxată. Stresul la naștere îți pune întreg corpul în alertă și gândurile negative efectiv te sabotează, mintea lucrând împotriva corpului. Cu o pregătire adecvată, poți învăța însă cum să ții stresul la distanță, atât în timpul sarcinii, cât și în travaliu.

Cristina Indrecan este mama a doi copii, născuți natural, la diferență de doi ani. Prima naștere a fost în Londra, unde locuia în acel moment. ”Am născut într-un centru de nașteri, adică o încăpere în interiorul spitalului, cu aspect foarte primitor, care nu arăta deloc ca un spital. Cu toate aceste condiții de vis, ca majoritatea mamelor la prima naștere, eram și eu complet debusolată, respiram haotic sau îmi țineam respirația, și a fost nevoie de sotul meu să îmi reamintească să respir la fiecare contracție, altfel bebelușul ar fi putut intra în stres fetal, primind mai puțin oxigen. Am avut însă norocul unei echipe medicale excepționale, care nu a intervenit în niciun fel fără a fi necesar, așa că am născut în apă, cu soțul meu și o moașă alături, ținându-mi bebelușa în brațe după un travaliu intens, dar rapid și nemedicalizat, își amintește ea.

Familia Cristinei Indrecan

După doi ani, însărcinată din nou, dar revenită acum în România, Cristina spune că cea mai mare dorință a ei era să nască la fel ca prima dată, deși toată lumea o descuraja spunându-i să fie realistă, să își coboare așteptările și să nu viseze la o astfel de naștere în România. Tot ce îmi doream era să nasc la fel de ușor ca prima dată, dar nu știam că, de fapt, se poate să nasc și mai ușor”.

Acest articol conține prezentarea unui serviciu!

Cu toate că mediul era acum total opus, Cristina spune că ceea ce s-a schimbat în bine la a doua naștere era chiar atitudinea față de naștere. Chiar dacă la exterior mediul era mai puțin prietenos, mediul interior, adică mintea mea, era într-un cu totul alt loc față de prima naștere. Spre deosebire de prima naștere, la a doua am știut exact ce să fac și, mai ales, ce să nu fac. Am știut cum să respir corect și să nu respir haotic, am știut cum să aștept și să întâmpin fiecare contracție, nu să le opun rezistență cum făcusem la prima naștere. La spital am ajuns cu dilatație 8 cm și fără durere, am născut la scurt timp, ușor și rapid, cu soțul meu alături, medicul și o moașă”.

Comparând cele două nașteri, Cristina spune că experiența pozitivă vine și din schimbarea de atitudine față de ceea ce înseamnă nașterea. ”Ca o comparație, la prima naștere, primul gând după ce am născut-o pe fetița mea, a fost „Ce păcat că într-o zi va trece și ea prin greul ăsta”. La a doua naștere am născut un băiețel și primul când a fost „Oh, ce păcat că el nu va putea simți niciodată ce înseamnă bucuria de a da naștere”.

Revelația ei este exact ceea ce Marie Mongan, creatoarea conceptului de HypnoBirthing, a spus simplu și elegant: Când schimbi modul în care privești nașterea, modul în care naști se schimbă”.

Realizând că pregătirea psihică pentru naștere este decisivă pentru modul în care își aduc femeile copiii pe lume, Cristina a început să studieze, pentru a ajuta și alte gravide să aibă experiențe pozitive la naștere. A urmat o specializare la Londra și astăzi este Educator Prenatal specializat în Metoda Internațională HypnoBirthing – o metodă de pregătire ce pune accentul pe pregătirea emoțională a mamei pentru naștere.

Ce este HypnoBirthing

Programul HypnoBirthing, lansat cu 30 de ani în urmă de Marie Mongan, este cunoscut la nivel global, fiind tradus în peste 40 de limbi și schimbând în bine experiența nașterilor a sute de mii de femei din întreaga lume. Pe lângă o pregătire teoretică cu informații referitoare la schimbările care au loc în corpul femei în sarcină și în momentul nașterii, noutatea adusă de cursuri conține metode și tehnici specifice de respirație, relaxare și vizualizare precum și alte metode prin care mamele învață cum să scape de stres și frică, reușind să își păstreze mintea calmă.

De-a lungul timpului, multe celebrități au apelat la cursurile prenatale HypnoBirthing: Jessica Alba, Pink, Angelina Jolie, Meryl Streep, cea mai cunoscută fiind probabil Kate Middleton. 

Hormonii stresului inhibă oxitocina

Experiența celor două nașteri, precum și studiile făcute ulterior, i-au arătat Cristinei că, atunci când atitudinea mentală a gravidei este pozitivă, orientată spre calm și relaxare, nașterea se întâmplă de la sine, corpul știind exact ce are de făcut. În schimb, frica și stresul în timpul nașterii fac organismul să se tensioneze, să secrete hormonii stresului și să inhibe secreția oxitocinei, care fac ca travaliul să avanseze și colul să se dilate.

În cursurile de HypnoBirthing pe care le organizează, scopul Cristinei este să le învețe pe gravidele care se pregătesc să nască trei lucruri esențiale: să nu resimtă frică față de naștere, să respire corect și să nu își ocupe mintea cu stres și gânduri negative în travaliu, înlocuindu-le cu gânduri pozitive, care favorizează secreția hormonilor ”buni”, necesari nașterii.

La prima naștere- fără medicamente și fără dureri

Alexandra Dan este una dintre beneficiarele cursului organizat de Cristina Indrecan. Alexandra, care a născut la începutul lunii martie 2020, ne-a povestit cum a decurs nașterea fetiței ei și cum a ajutat-o faptul că s-a pregătit psihic din timp pentru această naștere.

Cursul s-a axat în cea mai mare parte pe pregătirea psihică, componentă esențială, din punctul meu de vedere, atât pe parcursul sarcinii, cât și în travaliu și nastere. S-a confirmat acest lucru, deoarece am avut o naștere foarte ușoară și rapidă. Travaliul și nașterea au durat 4 ore. Mult temutele contracții au fost exact cum mi-a zis Cristina, adică mai mult o presiune puternică decât durere, explicându-mi că o atitudine de a încerca să opun rezistență contracțiilor determină creierul să interpreteze că ceva nu funcționează bine și trebuie eliminată cauza, ceea ce duce la travaliu lung care nu progresează și mult disconfort; de fapt contracțiile sunt benefice și fiecare contracție ne aduce mai aproape de minunea noastră, așa că în loc să le detest, le așteptam cu bucurie.

Când mi-a zis Cristina că ea nu a simțit durere, ci doar presiune, mi se părea foarte ciudat. Pot să confirm că exact aceasta a fost și senzația mea. Având în vedere acest lucru, nu s-a pus problema de analgezie epidurală, fapt pentru care fetița mea, Eva, s-a născut cu un tonus excelent, foarte vioaie și prezentă.

 Micuța Eva, în prima ei oră de viață.

Am ținut-o la piept cel puțin o oră după ce s-a născut și am alăptat-o după o jumăte de oră de la naștere, ceea ce a fost magic. După ce am ieșit din sala de nașteri, l-am sunat pe sotul meu și m-a întrebat cum a fost. I-am zis “Nu mâine, dar într-o jumătate de oră mai nasc un bebe dacă vrei, doar că îmi trebuie jumătate de oră să beau apă :))”. Mi-a venit greu să cred când mi-a povestit Cristina că se poate naște așa ușor și frumos, fără chin, fără traume.

Pe lânga pregatirea psihică, am învățat de la Cristina să îmi impun punctul de vedere referitor la cum îmi doresc să fie nașterea fetiței mele. Astfel, am avut susținerea și încurajarea ei să schimb doctorul care îmi urmărise sarcina în săptămâna 37, deoarece nu dorea să îmi ofere ce voiam eu, respectiv ora magică. Așa că am ales un alt doctor și totul a decurs exact cum mi-am dorit!

Pentru a avea parte de ora magică, Alexandra a schimbat medicul cu care a născut în săptămâna 37 de sarcină.

Am considerat o provocare psihică faptul că nu a putut fi alături de noi soțul meu pe parcursul travaliului și al nașterii, dar ulterior mi-am dat seama că Eva și cu mine am făcut o echipă grozavă, așa cum m-a învățat Cristina, să îmi ascult bebelușul și corpul. Cursul pe care Cristina îl susține e complex și plin de exerciții practice. Îl recomand din toată inima tuturor femeilor care își doresc o naștere magică”.

Ce înveți la cursurile HypnoBirthing?

  • 3 tehnici de respirație care se folosesc în diferite stadii ale travaliului
  • tehnici de vizualizare și procesare a unor imagini mentale care induc calmul și relaxarea
  • tehnici de relaxare a minții și a corpului
  • tehnici de masaj favorabile eliberării oxitocinei
  • cum să te conectezi cu organismul tău, cu partenerul prezent la naștere, cu bebelușul
  • informații despre schimbările efective prin care trece corpul în timpul sarcinii și la nașterii
  • despre sindromul „Frică-Tensiune-Durere” și cum să elimini gânduri negative și temeri legate de naștere
  • poziții favorabile travaliului și nașterii
  • cumunicarea asertivă, diplomată, dar fermă, cu personalul de la spital
  • realizarea unui plan de naștere
  • informații despre alăptare

Cristina oferă o varietate de servicii potrivite pentru diferitele nevoi viitoarelor mame: cursuri de grup sau cursuri private, ședințe individuale de consiliere precum și posibilitatea de a urma cursul online.

La cursul online de HypnoBirthing primești tot ce ai nevoie pentru o pregătire serioasă în siguranța și confortul casei tale

  • materiale cu informații și tehnici specifice HypnoBirthing în format PDF
  • materiale video cu tehnici și informații explicate și demonstrate
  • materiale audio în format MP3, de exemplu un exercițiu de relaxare cu vizualizarea unei plimbări într-o grădină imaginară, pe care să îl poți asculta acasă sau la spital, fără a avea nevoie de conexiune la internet
  • ședință de consiliere 1-1 prin sistem de videoconferință
  • plan de naștere cu toate opțiunile pe care le dorești
  • grafice vizuale cu toate informațiile utile necesare în timpul travaliului
  • un ghid practic cu o sinteză a informațiilor esențiale ale cursului, pentru a vedea și aprofunda ușor informațiile de care ai nevoie în orice moment
  • setul de cartonașe educative „Naștere naturala ușoară și fără stres„, ca un ghid practic cu o sinteză a informațiilor esențiale ale cursului, pentru a vedea și aprofunda ușor informațiile de care ai nevoie în orice moment.

Self- Help Kit, cartonașele care te ajută să te pregătești pentru naștere

Pe langa cursuri, Cristina a creat și un material educativ pentru viitoarele mame, un set de cartonase cu informații și exerciții aplicative despre nasterea naturala, sau un Self-Help Kit „Naștere naturală ușoară și fără stres”. 

Acest set de cartonașe este conceput ca un ghid cuprinzător, dar bine sintetizat și ușor de parcurs, cu informații esențiale despre nașterea naturală și toate modificările care au loc în corpul femeii în sarcina și la naștere.

Pe langa informații teoretice, acest material include și nenumărate sugestii practice – o parte aplicativa, incluzand metode, tehnici, exerciții de respirație, exerciții de vizualizare și relaxare mentală – toate atent explicate pentru ca viitoarele mame să învețe încă din timpul sarcinii sa mențină o stare mentală de calm, favorabilă nașterii.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa