Româncele care nasc în țările Europei de Vest sunt din ce în ce mai multe, iar poveștile lor despre nașere sunt complet diferite de cele din sistemul public din România. Citiți mai jos experiența povestită de o româncă care a născut în 2018 într-un spital de stat din Franța, așa cum ne-a descris-o chiar mămică pe adresa contact@totuldespremame.ro.
Franța are unul dintre cele mai eficiente sisteme din sănătate publică din lume (conform topurilor realizate de Organizația Mondială a Sănătații), iar asta se vede și din modul în care sunt îngrijite gravidele și femeile care nasc.
„Franța are un sistem medical de care mă declar pe deplin mulțumită, și fără să stau pe gânduri vreo clipă tot aici aș naște și pe viitor.
După ce mi-am făcut testul de sarcină (sarcină care nu a fost neapărat programată) dar de care atât eu cât și soțul și familia ne-am bucurat enorm, am luat legătura cu medicul meu ginecolog. Când am fost la control, mi-a confirmat, aveam deja 4 săptămâni. Bineînțeles m-a trimis să fac un set mare de analize, dintre care doar imunizarea contra toxoplasmozei mi-a dat batai de cap. Aici nu am nici un animăluț, dar am în România o pisică și cred că din acea cauză am avut în trecut această bacterie. Nimic grav, nimic de speriat, doar a trebuit să fac lunar o analiză de sânge să vedem ca totul este sub control.
Pe parcursul sarcinii am avut 3 ecografii mari (trimestrul 1,2,3) în schimb, lunar mă vedeam cu medicul care, cum am precizat și mai sus, verifică analizele și ascultă bătăile inimii bebelușului.
Naștere în Franța. Medicii intervin doar în caz de complicații
Totul a decurs perfect. În ultimul trimestru, am făcut pregătirea pentru naștere cu moașa, am vizitat maternitatea și am făcut ultimele pregătiri pentru venirea pe lume a micuțului.
Să trecem la momentul nașterii și la socul pe care l-a avut medicul când l-am întrebat dacă îmi poate face cezariana. Eu știind că în România există aceasta opțiune. Am primit un refuz categoric…a spus că nu există nici un motiv pentru care să nu pot să nasc natural.
Rata nașterilor prin cezariană, în Franța e foarte mică în comparație cu România și se face doar în caz de urgența.
Am uitat să spun, aici moașele se ocupă de nașteri, și în caz de complicații intervine medicul care este de garda.
În data de 26 aprilie 2018, m-am simtit atât de ciudat, simptome pe care până în acea zi nu le-am mai simțit niciodată. Mi-am făcut o programare pentru a doua zi la o ecografie, la cabinetul unei moașe. La ora 11 fix, când mă îndreptam să ies pe ușă, mi s-a rupt apa. Am mers direct la spital. M-au internat și nu mi-a mai rămas decât să aștept… au trecut 12 ore de când mi s-a rupt apa și au început să-mi administreze antibiotice pentru a evita orice infecție la naștere din cauza căreia bebelușul ar avea de suferit. La ora 2 noaptea am intrat în sala de nașteri, cu contracții foarte puternice la interval foarte scurt. Mi-au făcut epidurala (pentru care mi-am dat acordul cu vreo luna înainte) și apoi am asteptat… Am născut la 26 de ore după ruperea apei, o naștere nu tocmai ușoara (acupunctură, perfuzii cu oxitocină, epiziotomie).
Naștere în Franța. Și eu, și copilul, am făcut febră după naștere
Bebe s-a simtit tare bine în burtica, atât de bine încât a trebuit ajutat să iasa cu spatule. În mod normal, dupa naștere, ti se pune bebelușul pe piept și este lăsat chiar și două ore acolo, dar în cazul nostru a fost altfel.
Dupa maximum o jumătate de oră de la naștere, micuțul a fost dus pe secția de peditarie, deoarece atât el, cât și eu am făcut febra destul de mare. Mai târziu, a fost adus în salon și a stat mereu cu noi (24/24). Lapte am avut abia după 4 zile, dar moașele nu mi-au recomandat deloc să-i dau lapte praf, ba din contră, m-au ajutat, mi-au arătat cum să-l atașez corect la sân.
Naștere în Franța. Tatăl, ajutor de nădejde
Tati a fost lângă noi din momentul în care am fost internată și până la externare, având un pat care se pliază lângă patul meu. A asistat la naștere, m-a sprijinit, încurajat, m-a ținut de mână… au fost momente unice.
Și uite așa, pe data de 28.04.2018, la ora 12:55, a venit pe lume îngerașul nostru pe care l-am numit Rayan.
Nașterea, pregătirea pentru naștere, ecografiile nu trebuie plătite. Apreciez sistemul sanitar din Franța, modul lor de gândire, comportamentul, tot”.
Renata Maria
Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în cel mult 1.000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa contact@totuldespremame.ro, cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!