Ce poate fi mai frumos decât să simți mișcările fătului în burtică în lunile de sarcină? Deși în majoritatea timpului nimănui nu-i place să fie un sac de box, când vine vorba despre copilul care crește în corpul tău, loviturile sunt, de fapt, o bucurie. În plus, spun experții, este semn bun dacă cel mic e activ încă din perioada intrauterină. Iată cum pot fi stimulate mișcările fătului în cele trei trimestre de sarcină!
Mișcările și atingerile reprezintă o modalitate de a interacționa cu un făt în curs de dezvoltare, iar părinții sunt încântați atunci când, punând mâna pe burta mamei, simt mânuța sau piciorușul micuțului lor. Dincolo de aspectul emoțional, mișcarea fetală e și un indicator al creșterii copilului și al eventualelor probleme pe care le-ar putea avea.
„Mișcările fetale ne oferă o perspectivă asupra modului în care se dezvoltă fătul”, spune Ashley Parr, ginecolog la Centrul Medical MemorialCare, California, citată de parents.com. „Mișcările fetale frecvente ne ajută să fim liniștiți, în timp ce mișcarea fetală scăzută ne poate arăta că este nevoie de o evaluare.” Dr. Parr spune că o scădere a mișcării fetale e cauzată adesea de ciclul de somn al copilului. Cu toate acestea, în unele cazuri poate reprezenta un semnal de alarmă.
- CITEȘTE ȘI: Când simți primele mișcări ale bebelușului?
Când începi să simți mișcările fătului?
Medicii spun că gravidele pot percepe primele mișcări în jurul săptămânii 16 de sarcină, dar diverși factori pot modifica acest reper de timp. De exemplu, femeile aflate la prima sarcină vor fi nevoite să aștepte ceva mai mult.
În general, dacă este prima ta sarcină, s-ar putea să nu percepi mișcările până în săptămânile 20-22. Acest lucru se datorează faptului că mișcările timpurii seamănă cu senzația dată de un abdomen cu gaze și pot fi dificil de detectat. Cu fiecare sarcină ulterioară, perioada de detectare a mișcărilor scade, deoarece ești mai familiarizată cu tiparele și senzațiile, spune Karla Robinson, medic de familie.
Plasarea placentei este un alt element care influențează modul în care se simt mișcările fetale. „Dacă ai placentă anterioară, adică este atașată de partea din față a uterului, poate fi mai greu să simți mișcările timpurii ale bebelușului, deoarece placenta devine un strat suplimentar între bebeluș și peretele abdominal”, spune dr. Robinson. Femeile cu o placentă posterioară – sau una în spatele uterului și mai aproape de coloană vertebrală – nu au acest strat și pot simți mișcarea mai devreme.
Mișcările fătului în primul trimestru
Deși gravidele nu simt de obicei „fluturi” sau lovituri cu piciorul ori mâna până în al doilea trimestru de sarcină, copilul este de fapt în mișcare mult mai devreme. Fătul începe să se miște în jurul săptămânii 7 (atunci apar primele mișcări ale membrelor, ale capului sau chiar ale gurii). Viitorii părinți vor vedea aceste mișcări la ecografiile din primul trimestru, de obicei în perioada 8 -12 săptămâni.
Mișcările fătului în al doilea trimestru
Este posibil să percepi mișcări la începutul celui de-al doilea trimestru, dar încă nu atât de clare cum te aștepți. „Uneori, începând cu 16 săptămâni, s-ar putea să percepi mișcări slabe, ca niște bule”, spune Ellen Smead, o asistentă-moașă de la Pediatrix Medical Group din Atlanta. Loviturile vor deveni mai puternice la începutul celui de-al treilea trimestru.
Mișcările bebelușului în al treilea trimestru
„De-a lungul celui de-al treilea trimestru, vei simți o combinație de lovituri, pumni, întinderi și senzații de rostogolire”, spune dr. Parr. Deși loviturile devin mai puternice, este posibil să începi să observi că micuțul tău nu se mai mișcă atât de mult pe măsură ce te apropii de data estimată a nașterii. De obicei, acesta nu este un motiv de îngrijorare.
„Mișcările scad la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, pe măsură ce spațiul devine din ce în ce mai mic”, spune Kecia Gaither, medic obstetrician în New York. Dacă ești îngrijorată de reducerea mișcărilor, trebuie să anunți medicul care îți supraveghează sarcina, pentru că activitatea celui mic este un indicator foarte bun al stării lui de sănătate.
- CITEȘTE ȘI: Cum şi de ce se numără mişcările fătului
Cum să stimulezi mișcările fătului în burtă
Iată câteva modalități prin care poți percepe mai ușor mișcările și prin care îl poți ajuta pe cel mic să devină mai activ:
Concentrează-te
Noutatea mișcării fetale poate dispărea sau, pur și simplu, te poți obișnui să simți cum se manifestă micul karatist de mai multe ori pe oră. Cu cât sarcina este mai avansată, cu atât te obișnuiești mai mult cu senzația și s-ar putea să nu-ți mai dai seama când apar și dispar mișcările copilului.
„Dacă nu simți că bebelușul tău se mișcă sau simți mai puțină mișcare decât erai obișnuită, primul lucru pe care îl recomand este să te așezi într-un loc liniștit și să te concentrezi asupra mișcării. Odată ce te afli într-un loc liniștit și calm, respiră adânc și fixează-ți atenția asupra copilului tău!”, recomandă dr. Parr.
Încearcă să bei ceva
Dr. Parr spune că o băutură rece și zaharoasă poate determina un făt în curs de dezvoltare să se miște. Cu toate acestea, persoanele cu diabet gestațional vor fi sfătuite să limiteze aportul de zahăr pentru a gestiona afecțiunea. Specialiștii spun că și apa rece are efect de stimulare.
Ia o gustare
Dacă metoda de mai sus nu a avut succes sau dacă ai diabet gestațional și trebuie să ai grijă la consumul de zahăr, o gustare poate trezi un făt dormit.
„Este o idee bună să servești o gustare, mai ales dacă ai diabet gestațional. Chiar nu trebuie să fie dulce! O gustare cu carbohidrați complecși și o proteină, precum nucile, poate face bebelușul să se miște”, spune Ellen Smead, asistentă-moașă certificată la Pediatrix Medical Group din Atlanta.
Mișcă-te
Vrei să-l faci pe copil să lovească energic? Dă-i tu un exemplu! Ridică-te și plimbă-te puțin, pentru că mișcarea ta îl va face și pe cel mic să fie mai activ.
Schimbă poziția
Este posibil să nu trebuiască să faci nici măcar un pas pentru a încuraja mișcarea fătului. „Încearcă să te așezi pe partea stângă, ceea ce ajută la mutarea uterului de pe vasele principale”, spune dr. Parr. „Este în regulă să te miști dintr-o parte în alta pentru a vedea dacă există o poziție care te ajută să simți mișcările fătului mai bine.”
Atinge-ți burta
Încearcă să joci un mic joc cu micuțul tău. „Apăsarea ușoară pe abdomen poate încuraja, de asemenea, mișcarea”, spune Smead. „Uneori, poți simți cu ușurință un picior care se împinge afară, iar să-i dai un ghiont provoacă un răspuns reflex.”
Ascultă muzică
Multe gravide obișnuiesc să-i cânte adesea bebelușului din burtică. În timpul sarcinii, muzica îl poate trezi și îl poate determina să facă mișcări în abdomenul tău. „La început, copilul poate auzi doar sunete precum bătăile inimii sau mișcările stomacului, dar în al treilea trimestru poate auzi lucruri din exterior”, spune dr. Parr.
Când să mergi la un consult de specialitate
Deși o scădere a mișcării fetale nu reprezintă un semnal de alarmă, poate fi motiv de îngrijorare în anumite situații. Pe lângă spațiul care devine insuficient spre finalul sarcinii și ciclurile de somn, dr. Gaither spune că factorii care afectează mișcarea fetală pot include:
• Lipsa lichidului amniotic
• Consumul de droguri
• Anomalii placentare
• Anomalii ale sistemului nervos central
• Fumatul
• Anomalii musculare