Pe lângă toate schimbările prin care trece organismul matern, majoritatea femeilor are parte și de modificări ale pielii în sarcină, cauzate atât de noile forme, cât și de hormoni. Cele mai multe afecțiuni ale pielii dispar după naștere.
Pentru unele femei, perioada gravidității înseamnă ten și păr strălucitoare, precum și bujori în obraji. Pentru altele însă această perioadă poate fi marcată de schimbări la nivelul pielii mai puțin atrăgătoare, precum acnea, petele și vergeturile.
Acneea
Potrivit Jonhs Hopkins Medicine, una dintre problemele neplăcute pe care le pot experimenta gravidele la nivelul pielii este acneea. Creșterea fluxului sanguin și producerea de grăsimi sunt factorii care stau la baza unui ten strălucitor. Strălucirea are însă și ea un preț și prea multă se traduce prin acnee.
La fel ca în perioada adolescenței marcate de coșuri, menținerea curată a pielii afectate este foarte importantă și în perioada gravidității. Anumite produse de îngrijire a pielii acneice trebuie evitate în sarcină. Astfel, medicamentele împotriva acneei care conțin izotretinoină și tretinoină trebuie evitate în timpul sarcinii pentru că pot provoca malformații congenitale ale fătului. De asemenea, trebuie evitate scruburile agresive și exfolianții deoarece pot irita și mai mult pielea sensibilă. Cel mai bine este ca înainte de a utiliza orice produs împotriva acneei de sarcină să vă consultați cu medicul. Vestea bună este că această problemă a pielii va dispărea curând după naștere.
Hiperpigmentarea: pielea se închide la culoare
Petele de pe piele sunt cauzate de o creştere a nivelului de melatonină, substanţa din organism care este responsabilă de culoare (pigment), potrivit webmd.com.
Sarcina determină producerea în exces a melatoninei și apar pete mai ales pe față. Această condiție este cunoscută popular sub denumirea de „mască de sarcină”, termenii medicali fiind de melasmă sau cloasmă. Pentru a reduce acest efect, se recomandă femeilor gravide care stau la soare să utilizeze creme de protecție cât mai eficiente și să poarte pălării de soare, pe perioada verii. O altă recomandare este aceea de a evita orele în care soarele arde cel mai tare, respectiv între 10.00 și 14.00. Cele mai multe pete maronii apărute în sarcină se estompează după naștere.
Vene varicoase
În timpul sarcinii, crește riscul apariției venelor varicoase, asemănătoare unor pânze de păianjen, telangiectaziilor în termini medicali. Apariția acestor vene varicoase sunt cauzate de modificările hormonale care au loc în organismul femeii gravide și a volumului crescut de sânge. Sarcina supune uterul unei presiuni și greutăți mari care comprimă venele. Acest lucru scade fluxul de sânge din partea inferioară a corpului. Venele de la picioare devin umflate, dureroase și albastre. Varicele pot fi găsite și la nivelul rectului (hemoroizi), vulvei și vaginului. În mod obișnuit, venele varicoase se remit după naștere.
Papulele urticariene pruritice sau erupţia polimorfă a sarcinii
Este o erupţie de papule în relief, care provoacă mâncărime, înţepături sau arsură. Când se grupează, acestea formează plăci. În sarcină, aceste leziuni pot apărea pe abdomen, picioare, braţe sau fese.
Vergeturile
Cele mai multe femei gravide se așteaptă să aibă unele vergeturi la nivelul abdomenului odată ce au rămas însărcinate, dar multe descoperă cu surprindere că acestea pot apărea și la nivelul feselor, pulpelor și sânilor. În fapt, vergeturile apar oriunde are loc o creștere și o întindere rapidă a pielii.
Din păcate, nu există vreo metodă prin care aceste vergeturi să poată fi prevenite și nici eliminate. Odată întinsă brusc, pielea nu-și mai revine la stadiul inițial, fie că este vorba despre sarcină, creștere în greutate sau scădere în greutate. Rămân în urmă nişte semne ca nişte cicatrici. De obicei, ele au la început culoare vişinie şi apoi devin mai deschise decât culoarea pielii.
Rozaceea, psoriazisul, dermatita atopică
Aceste afecțiuni se agravează în sarcină şi trec după naștere.
Cum se tratează bolile de piele în sarcină?
Cele mai multe trec după ce bebelușul se naște. Dacă nu trec, există cu siguranță tratamente ce se pot lua după naștere. Nu folosiți medicamente fără prescripția medicului în sarcină.
- În cazul melasmei, se pot folosi anumite creme, recomandate de medicul dermatolog. Evitați expunerea la soare mai ales în intervalul 10.00- 14.00 și folosiţi o cremă cu factor mare de protecție, cel puţin 30.
- Pentru papulele urticariene pruritice medicul poate prescrie un antihistaminic, care să reducă simptomele sau corticosteroizi topici. Pentru ameliorarea simptomelor, spălaţi-vă cu apă la temperatura camerei, puneți comprese reci pe zonele afectate şi purtaţi îmbrăcăminte lărguță. Nu folosiți săpun pe zonele afectate pentru că se vor usca şi mai tare.
- Pentru tratarea vergeturilor, trebuie să așteptați să se nască bebelușul. Trebuie să fiți conștiente că nu există tratamente minune împotriva vergeturilor, ci doar unele care să amelioreze ușor situația.
Surse: American Academy of Dermatology, FDA