Cât de sigure sunt medicamentele analgezice administrate în timpul sarcinii

Anca Vlad
analgezice

Administrarea de medicamente analgezice în timpul sarcinii ar putea influența  tulburările comportamentale ale copiilor.

De parcă nu erau suficiente lucruri pe care viitoarele mămici trebuie să le evite în timpul sarcinii, conform rezultatelor unui studiu recent, femeile care au luat în timpul sarcinii acetaminofen (paracetamol) au mai multe riscuri să nască un copii cu tulburări comportamentale, cum ar fi hiperactivitatea sau alte probleme emoționale. Având în vedere că acetaminofenul a fost considerat un antialgic sigur pentru gravide (și a fost administrat pentru febră și chiar și în dureri pe traiectul nervului sciatic), aceasta ar putea să fie o cauză de îngrijorare.

Sfatul medicului rămâne sfânt

Posibila legătură a fost găsită când cercetătorii au analizat date de la aproximativ 7800 de mame și au descoperit că peste jumătate dintre ele au luat acetaminofen (substanța activă din Tylenol) la un moment dat în timpul sarcinii. Aproximativ 5% dintre aceste femei au raportat probleme comportamentale ale copiilor lor până la vârsta de 7 ani.

Cercetătorii au analizat de asemenea și câte femei au raportat utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală când copiii lor aveau 5 ani și dacă partenerii lor au luat sau nu acetaminofen. Deoarece nu s-a găsit nici o legătură între tulburările comportamentale la copii și adminsitrarea de acetaminofen dupa naștere (sau utilizarea medicamentului de către partener), cercetătorii susțin că adminsitrarea de acetaminofen pe perioada sarcinii ar putea avea legătură cu aceste semnalări ulterioare. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord.

După cum suține Dr. Hal C. Lawrence, vice-președinte și director executiv al Colegiului American de Obsetrică și Ginecologie (ACOG), într-o declarație pentru CafeMom „ACOG , medicii ginecologi și obstetricieni de pe teritoriul Amercii au identificat acetominofenul ca fiind unul dintre singurele medicamente sigure pentru perioada sarcinii.”

Iar aceasta nu se va schimba în urma acestui studiu, potrivit doctorului Lawrence.

„Acest nou studiu, ca și alte studii desfașurate în trecut, nu aduce nici o dovadă care să facă legătura între utilizarea prudentă a acetaminofenului în timpul oricărui trimestru de sarcină și probleme comportamentale la copii,” spune specialistul.

„Tulburările comportamentale sunt multifactoriale și foarte greu de asociat cu o singură cauză” continuă Dr. Lawrence, explicand faptul că unui nou-născut i se dezvoltă creierul până la 15 luni- așa că rămâne loc pentru mulți factori care ar putea conduce la tulburări comportamentale.

Multe necunoscute

„Studiul are de asemnea și câteva limitări având în vedere că nu este clar ce doze de acetaminofen au luat manele, pentru cât timp l-au luat și pentru ce motiv” adaugă el. „Sunt informații foarte importante care lipsesc și nu putem să tragem concluzii în privința cauzei și efectului.”

Cum, desigur, nici o femeie nu vrea să ia medicamente în timpul sarcinii decât dacă trebuie, din păcate câteodată chiar este nevoie. O febră netratată, de exemplu, poate fi foarte periculoasă în timpul sarcinii, așa ca ar putea să fie o mare grșeală să refuzi tratamentul (cu acetaminofen) și să riști consecințe fizice devastatoare. Până se vor obține niște rezultate concludente, Dr. Lawrence roagă atât medicii cât și pacienții să nu facă moficări radicale.

„Ideea de bază în această situație este ca medicii să nu își schimbe felul în care prescriu medicația până când nu se va desfășura un studiu prospectiv și, cel mai important, pacienții să nu fugă din calea multiplelor beneficii ale acetaminofenului” adaugă Dr. Lawerence. „Cu toate acestea, orice medicament luat în timpul sarcinii trebuie utilizat doar la nevoie, cu moderație și doar după ce gravida s-a consultat cu medicul său.”

Este un sfat bun de urmat. Până la urmă, lista lucrurilor care s-au dovedit a fi dăunătoare în sarcină este atât de lunga încât cel mai bine este să ne concentrăm în a le evita pe acelea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa