Transformări ale corpului în timpul sarcinii. De ce parcă nu mai ești tu?

Iulia Mirică
Transformări ale corpului

Ce transformări ale corpului au loc în timpul sarcinii?

Sarcina este o experiență complexă – mental, emoțional și fizic. Dar acest lucru nu ar trebui să vină ca o surpriză – ai un omuleț în interiorul tău, care crește. Dar, odată cu acel omuleț, vei avea parte și de modificări din punct de vedere hormonal care vor duce la unele transformări ale corpului. Iată care sunt cele mai importante transformări ale corpului din timpul sarcinii!

1. Volumul sângelui se dublează

Pornind de la primele săptămâni de sarcină, corpul tău mărește cantitatea de sânge și de plasmă de la 30 la 50%. De ce? Pentru că inima ta lucrează mai mult și mai eficient, ceea ce rezultă într-o cantitate mai mare de sânge evacuată din inimă, la fiecare bătaie. Sângele și plasma suplimentare contribuie la dezvoltarea și creșterea optimă a fătului. Iar sângele în plus te poate ajuta și să te protejezi împotriva unor riscuri la naștere, cum ar fi hemoragiile.

2. Nici oasele nu mai sunt la locul lor

Pe măsură ce corpul tău se pregătește să nască bebelușul, osul pelvian se separă în mijloc. Principalul vinovat este un hormon denumit Relaxin, care contribuie la relaxarea mușchiului uterin, separarea osului pubian și relaxarea colului uterin. Deși nu este un proces distractiv la care să te gândești, este un lucru perfect pentru ca bebelușul să fie primit în lume în condiții de siguranță.

3. Ți se măresc picioarele

Din păcate, este posibil să fie nevoie să renunți la cei mai frumoși pantofi pe care îi ai, pentru că picioarele tale pot crește împreună cu burtica. Un studiu recent, efectuat la Universitatea din Iowa, publicat în Jurnalul American de Medicină Fizică și Reabilitare, a demonstrat că, în timpul sarcinii, arcul piciorului se aplatizează, care rezultat al hormonului Relaxin, care relaxează ligamentele, și a greutății în plus, care apasă pe picior. De fapt, între 60 și 70% dintre femeile din studiu au observat că picioarele lor au devenit mai lungi și mai late. În plus, retenția de lichide îți poate face picioarele să se umfle.

4. Îți crește părul..peste tot

Modificările hormonale din timpul sarcinii pot cauza o creștere a părului de pe cap sau de pe corp mai ridicată decât în mod normal. Uneori, femeilor le va crește păr în zonele în care nu au în mod normal păr, cum ar fi fața, pieptul, abdomenul sau brațele. Apoi, la aproximativ trei luni de la naștere, s-ar putea să observi cum părul de pe cap începe să cadă. Dar nu îți face griji, pentru că este doar modul organismului de a ajunge înapoi la normal.

5. Ai respirație de vampir

Poți da vina pe acei hormoni, care cauzează apariția bacteriilor inflamate și crescute din gură, ceea ce poate duce la sângerări și respirație urât mirositoare. Gingivita din timpul sarcinii nu are legătură cu placa de pe dinți, iar sarcina nu duce la apariția unor probleme cu gingiile sau cu dinții.

6. Vaginul devine de nerecunoscut

S-ar putea ca atunci când te afli în timpul sarcinii, vaginul tău să-și schimbe culoarea, devenind o nuanță de albastru sau violet. De asemenea, s-ar putea să se umfle, ca urmare a creșterii fluxului sanguin. O altă transformare a acestuia se referă la un miros diferit sau scurgeri mai multe. Aproximativ 10% dintre femeile gravide pot suferi și de varice vulvare. Însă toate aceste transformări ale corpului dispar la câteva săptămâni după sarcină.

7. Ce este acea linie închisă la culoare?

Ai observat o linie întunecată pe abdomenul tău, dinspre buric spre pubis, care devine ușor maronie și a cărei culoare se acentuează pe măsură ce sarcina avansează? Cunoscută sub numele de ”linea nigrea”, este, de fapt, mereu acolo, dar hormonii sarcinii schimbă pigmentarea pielii noastre și o scoate în evidență. Dar întunecarea pielii nu se oprește neapărat aici. Unele femei pot avea pete pe față, numite melasmă. Ia, cu aproximativ o săptămână înainte de termenul nașterii, apare ”masca gravidică”: pete maronii pe pomeți, buze și nas umflate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa