Ce e de făcut cu tokofobia, frica de naştere?

Adriana Moscu
frica-de-nastere-totul-despre-mame

Tokos (naștere) și phobia (frică) desemnează frica de naștere. Te-ai confruntat și tu cu această problemă?

Nu știu alții cum sunt, dar eu, pe măsură ce îmbătrânesc, devin tot mai fricoasă. Mi-e frică de înălțime, mi-e frică de apă, mi-e frică de bătrânețe și de boală. Și da, mi-e frică și de naștere. Deși în copilărie mi-aș fi dorit să fiu mama iubitoare a patru copii, m-am oprit la doi, de teamă că organismul meu nu va suporta încă o sarcină după două sarcini transversale, urmate de două cezariene. Deși știu că riscurile pot fi drastic diminuate cu monitorizarea adecvată a sarcinii, încă resimt o teamă pe care, momentan, nu pot s-o depășesc.

Noroc că am făcut copiii când eram tânără, că acum sigur aș fi fost înconjurată de o ceată de pisoi!

De unde vine frica de naștere?

Această fobie nu se deosebește cu nimic de alte frici cum ar fi arahnofobia – frica de păianjeni -, agorafobia – frica de spații deschise, suprapopulate -, sau claustrofobia – frica de spații strâmte, neaerisite -, și se poate manifesta prin coșmaruri, dificultate în concentrare la locul de muncă, atacuri de panică sau chiar dureri fizice. Adesea, femeile care suferă de tokofobie pot opta pentru cezariană la cerere, în încercarea de a ocoli durerea sau implicarea activă din timpul travaliului. Frica de durere la naștere poate avea legătură cu frica de durere îm general sau cu o naștere anterioară care s-a soldat cu complicații.

În cazuri extreme, o femeie căreia îi e frică de sarcină și de momentul nașterii poate decide să amâne pe o perioadă nedeterminată apariția unei sarcini, să nu-și mai dorească copii sau chiar să se ferească de relațiile intime, de teamă ca acestea să nu se soldeze cu o sarcină nedorită.

Simptome îngrijorătoare

Una din temerile conexe tokofobiei este teama de a nu ajunge la timp la spital sau de a te confrunta cu ruperea apei în timp ce soțul este la muncă și nu e nimeni în preajma ta. O altă temere se referă la complicațiile ce ar putea apărea în timpul nașterii și care ar pune în pericol atât viața fătului, cât și a ta. Teama că bebelușul nu va fi perfect sănătos la naștere, că s-ar naște cu diferite semne sau malformații, teama de durere insuportabilă sau de reacțiile incontrolabile sau stânjenitoare ale corpului sunt alte semne ale tokofobiei.

În fine, există o serie de frici asociate cu schimbarea stilului de viață după apariția celui mic: frica de a nu ști cum să ai grijă de el, teama de pierdere a intimității sau, pur și simplu, teama de necunoscut.

Frica de naștere în statistici

Nu mai puțin de 30% dintre gravide se tem de durerea pe care o vor resimți în timpul nașterii, mai ales dacă sunt la prima experiență de acest fel. Este motivul pentru care 13% dintre aceste femei amână momentul sarcinii, în timp ce 6% nu vor deveni niciodată mame pe aceleași considerente.

Cauzele apariției tokofobiei

Poveștile negative auzite de la alte gravide, de la mame și bunici, citite pe forumuri, traume sau abuzuri din copilărie, depresia antenatală (cea depresia din timpul sarcinii, provocată de schimbările hormonale), pot duce la apariția temerilor cu privire la aducerea pe lume a unei alte ființe.

Cum poți depăși frica de naștere:

– Vorbește deschis cu partenerul tău despre motivele de anxietate;

– Mergi la cursuri special concepute pentru gravide, de unde vei învăța cum să-ți gestionezi emoțiile și ce exerciții să faci pentru a trece mai ușor peste naștere;

– Gândește pozitiv – corpul femeii e programat genetic pentru a naște, iar în majoritatea covârșitoare a cazurilor, nașterile ar trebui să decurgă fără niciun fel de probleme;

– Discută cu obstetricianul tău și stabiliți împreună ce metode are la îndemână pentru ameliorarea durerilor și inducerea unui travaliu mai scurt. Alege-le pe cele mai potrivite pentru tine;

– Dacă nimic nu funcționează, apelează la un psiholog și expune-i toate motivele pentru care ești îngrijorată. Ai toate șansele să depășești tokofobia.

Tu cum ți-ai depășit frica de naștere? Vorbește cu noi despre propriile tale reusurse de vitejie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa