Teste de sarcină sigure? Câtă încredere poți avea în ele?

Se presupune că majoritatea testelor au o rată de acuratețe de 99% din prima zi în care ți-a întârziat ciclul. Hai să vedem cum stau lucrurile în realitate!

Ileana Mirescu
teste de sarcina
Poți cumpăra teste de sarcină de la farmacile sau chiar din unele magazine.

Testele de sarcină sigure pot fi gasite în farmacii sau chiar în magazine cu produse de intretinere si nu e nevoie de o reteta pentru a le cumpara. Un test de sarcina poate deveni o adevarata lupta cu nervii, mai ales pentru ca nu poti sa stii daca poti avea incredere 100% in rezultate.

Un test de sarcină este pozitiv în momentul în care nivelul hormonului HCG este mai mare sau egal cu valoarea 35 mlU/ml și este negativ când valoare hormonului este ai mică de 5 mlU/ml.

Când se fac testele de sarcină?

Majoritatea testelor se lauda cu faptul ca pot oferi rezultate realiste chiar din prima zi de intarziere a menstruatiei sau, si mai mult, cu cateva zile inainte. Pentru cele mai credibile rezultate, totusi, incearca sa faci testul la o saptamana dupa ce ti-a intarziat ciclul.

La putin timp dupa ce un ovul fecundat se implanteaza in uter, corpul tau incepe sa produca un hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG), cunoscut si sub numele de hormon de sarcina. In primele faze ale sarcinii, nivelul HCG din corp creste rapid, iar testele de sarcina pot sa-l depisteze in urina la aproximativ o saptamana dupa intarzierea ciclului. Mai devreme de atat, insa, testele nu au aceeasi precizie. Pentru o confirmare, recomandat ar fi sa faceti la medicul ginecolog un test de sange unde hormonul sarcinii (HCG) poate fi cu precizie depistat.

Testele de sarcină îți pot aduce cea mai frumoasă veste din viața ta de până acum!

Există mai multe feluri de teste sarcină?

Exista, intr-adevar, mai multe tipuri de teste de sarcina sigure, dar majoritatea functioneaza dupa acelasi mecanism.

  • Pentru testul de sarcina tip jet, urineaza direct pe batul testului;
  • pentru testul de sarcina tip banda, urineaza intr-un recipient curat si introdu banda in urina pana la zona de absortie;
  • pentru testul de sarcina tip caseta, urineaza intr-un recipient curat si cu ajutorul pipetei din pachet toarna cateva picaturi de urina peste zona de test.
    In mai putin de 5 minute vei avea rezultatul mult asteptat, fie ca e marcat printr-o culoare anume, prin doua linii, printr-un plus sau un minus sau chiar prin sintagma mult asteptata: „pregnant”.

In functie de testul de sarcina achizitionat, si instructiunile difera, asa ca citeste-le cu atentie inainte de intrebuintare.

De unde știu care sunt testele de sarcină sigure?

Se presupune ca majoritatea testelor au o rata de acuratete de 99% din prima zi in care ti-a intarziat ciclul. Desi exista studii care sustin ca aceste teste nu pot depista sarcina atat de devreme, ele pot fi o sursa de raspunsuri suficient de sigure, atata timp cat se respecta instructiunile de pe pachet si faci testul la o saptamana dupa intarzierea ciclului.

Interpretarea rezultatelor

Medicamentele pot influența rezultatul?

Anumite medicamente, cum sunt si cele de fertilitate, dar si cele care contin HCG, pot influenta rezultatele testelor de sarcina. Alte medicamente, cum ar fi antibioticele si pilulele contraceptive nu influenteaza, insa, acuratetea testelor de sarcina sigure.

Se poate ca un rezultat pozitiv să fie greșit?

Desi este o situatie rara, se poate intampla sa obtii un rezultat pozitiv cand, de fapt, nu esti insarcinata. Acest lucru este cunoscut si sub denumirea de fals-pozitiv. Acest lucru ti se poate intampla daca ai fost gravida de curand sau daca ai facut testul la putin timp dupa ce ai luat medicamente de fertilitate care contin HCG. Chisturile, sarcina intr-o pozitie ectopica sau menopauza pot influenta si ele rezultatele unora dintre testele de sarcina sigure.

Se poate ca un rezultat negativ să fie greșit?

Se poate intampla sa ai un rezultat negativ in urma testului si sa fii de fapt insarcinata. Acest lucru cunoscut ca fals-negativ si se poate intampla, cel mai probabil, daca:

  • faci testul prea devreme. Asteapta cel putin o zi de la intarzierea ciclului si cel mai recomandat o saptamana inainte sa faci testul, atunci cand nivelul HCG este cel mai ridicat si usor de depistat.
  • nu astepti cat trebuie rezultatul. Respecta instructiunile de pe pachet si nu astepta nici prea mult, dar nici prea putin pana la rezultatul testului.
  • urina este prea diluata. Daca bei prea multe lichide inainte sa faci testul, e posibil sa obtii un rezultat fals-negativ. Pentru rezultate cat mai precise, fa testul de dimineata, primul lucru dupa ce te trezesti.
Cum interpretezi rezultatul testelor de sarcină.

Ce se întâmplă mai departe?

Daca rezultatul testului este pozitiv sau daca ai facut mai multe teste si ai primit rezultate mixte, cel mai bine e sa mergi la un medic pentru o confirmare in urma unei analiza de sange sau in urma unui examen pelvian.

Daca rezultatul testului este negativ, repeta procedura peste cateva zile. Daca rezultatul este in continuare negativ, dar tot iti intarzie ciclul, fa o programare la ginecolog. Intarzierile menstruatiei pot avea mai multe cauze dintre care stresul, dezechilibru hormonal sau chiar anumite boli.

Desi testul de sarcina poate parea o jucarie, s-a dovedit eficient in multe dintre cazuri, mai ales in situatia femeilor care abia asteptau sa ramana insarcinate. Daca te preocupa ideea de teste de sarcina sigure, poti sa fii destul de linistita. Testul de sarcina e la indemana, e suficient de exact, iar acum stii si cum functioneaza.

Când se poate face testul de sarcină Barza

Hormonul HCG poate fi depistat în sânge și urină la 10-14 zile de la concepție. Un test de sânge efectuat în a zecea zi de la concepție ar putea să-ți arate un rezultat real, la fel cum un test de urină efectuat în a 14 zi de la concepție îți poate spune adevărul despre starea ta.

Important de menționat este faptul că acest hormon își dublează valoarea cu fiecare zi ce trece. Așa că dacă ai răbdare, după 3-4 zile de la data la care ar fi trebuit să-ți vină ciclul, vei primi o confirmare cât se poate de reală. Dar pentru a scăpa de orice îndoială, un test de sânge repetat o dată la 2 zile îți va confirma și cele mai fine bănuieli.

Testul de sânge este un test cantitativ care îți măsoară valoarea hormonului HCG, în schimb testul de urină este unul cantitativ care poate depista doar dacă hormonul este sau nu prezent în urină.

Testul de urină este indicat să fie făcut la prima oră a dimineții, cu prima urină, așa cum se cere și la analizele uzuale. Se pare că pe timpul nopții, hormonul HCG crește în concentrație, iar astfel rezultatul testului ar putea fi mai relevant.

Testul de sarcină Barza este un test rapid care depistează prezența hormonului hCG (gonadotropină corionică umană) în urină, încă din prima zi de întârziere a ciclului menstrual. Testul poate fi utilizat în orice moment al zilei.

Poți face un test ultrasensibil de depistare a sarcinii

Atunci când este nerăbdătoare să afli dacă ești sau nu însărcinată, trebuie să alegi un test de sarcină care depistează hormonul hCG imediat ce a atins concentrația de 10 mIU/ml. Atenție însă, majoritatea testelor de sarcină depistează un nivel de 25 mIU/ml, concentrație care este atinsă abia în prima zi de întârziere a ciclului menstrual.

Testul de sarcină Barza Ultrasensibil conține reactivi specifici pentru detectarea unui nivel foarte scăzut de hCG în urină, de numai 10 mUI/ml, ceea ce face posibilă depistarea sarcinii cu 5 zile înainte de data preconizată a următoarei menstruații, cu o acuratețe mai mare de 99%. Mai mult decât atât, poate depista înclusiv sarcina extrauterină.

Există și teste care depistează săptămâna de sarcină în care te afli

  • Testul de sarcină Barza cu determinarea săptămânii este un test imunologic care detectează prezența hormonului hCG (hormonul secretat de placentă în timpul primelor luni de sarcină) în urină, cu o acuratețe de peste 99%.
  • Depistarea semi-cantitativă a unor cantități foarte mici de hormon hCG în urină (10mIU/ml.) permite indicarea săptămânilor care au trecut de la momentul concepției.
  • Indică vârsta sarcinii astfel: de la 1 la 2 săptămâni, de la a 2-a la a 3-a săptămână, 3 săptămâni sau mai mult.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa