Sarcina este una din cele mai frumoase perioada din viața unei femei, iar aceste câteva statistici despre sarcină sunt tot atatea dovezi în plus despre cât de fabuloasă, de interesantă și de specială este perioada celor nouă luni în care se plămădește o nouă viață.
Statistic vorbind, circa 4% dintre femeile aflate în perioadă fertilă sunt însărcinate. În mod paradoxal, procentul variază foarte puțin și este mereu un pic mai mare primăvara și vara.
Doar 3% din femeile gravide aduc pe lume gemeni. Cel mai mare procent de gemeni vine pe lume în Nigeria, unde 4,5% din femeile gravide dau naștere la gemeni.
Data nașterii, stabilită la ecografii și controale sau calculată conform calendarului, este respectată doar în 10% din cazuri. De cele mai multe ori, copilul vine pe lume înainte de data stabilită.
Femeile înalte au o perioadă de sarcină mai lungă decât femeile scunde. Este una din certitudinile dovedite de aceste statistici despre sarcină.
Greutatea medie la naștere a copilului este de 2750 de grame. Statistica arată că această cifră a crescut ușor în ultimi 50 de ani.
În cursul sarcinii, o femeie are nevoie de un aport de calorii în plus care înseamnă, în medie, circa 300 de calorii zilnic. Circa 200 în primul trimestru și undeva spre 400 în ultimul trimestru de sarcină. În fapt, aceasta înseamnă un borcan de iaurt integral de 200 de grame, două mere și vreo trei-patru biscuți în plus.
În cursul sarcinii numărul la pantofi al femeii crește cu o unitate și rămâne așa după sarcină.
Amplitudinea abdomenului nu indică greutatea fătului.
Cât de mare este burta femeii gravide depinde de vârstă, numărul de sarcinii anterioare, de înălțimea acesteia și, mai ales de tonusul musculaturii abdominale.
Circa 60% dintre femeile însărcinate au grețuri matinale în primul trimestru. 40% nu au!
În cursul vieții intrauterine, copilul se joacă. Prima jucărie este cordonul ombilical. În timpul vieții intrauterine copilul este treaz sau doarme, plânge, sughite și se atinge cu mâinile. În plus, își suge degetul și visează. Este imposibil de spus ce visează, dar faptul că fătul viseză este dovedit.
Unul din 3,5 copii vin pe lume prin cezariană. Numărul nașterilor prin cezariană a crescut cu aproape 46% din 1990 până azi.
Unul din 10 copii se naște prematur.
Inima embrionului este primul organ care devine activ și începe să bată exact în cursul celei de a opta săptămâni de sarcină.
Una din 100 de femei rămâne însărcinată, deși folosește pilule contraceptive.
Circa 35% din sarcini se finalizează cu un avort la cerere.
Circa 10% din sarcini se termina cu un avort spontan. Așa spun aceste statistici despre sarcină.
O femeie poate rămâne însărcinată fiind deja însărcinată.
Cei doi embrioni se pot forma la interval foarte mic de timp (de ordinul a cel mult 2-3 zile zile), iar copii sunt complet diferiți, deși vor evolua în uter simultan. Copii vor fi considerați gemeni, deși nu sunt, dar acest lucru poate fi dovedit doar de teste genetice.
O femeie însărcinată are cu 50% mai mult sânge în cea de a 20-a săptămână de sarcină.
30% dintre femeile însărcinate au pofte alimentare, iar unele dintre acestea sunt foarte bizare. Femeile însărcinate fac combinații alimentare pe care în condiții normale le-ar refuza categoric. Mai mult, cel puțin 30% dintre femeile însărcinate au tulburări de alimentație ca urmare a apetitului exagerat pentru unele alimente.
Femeile care sforăie aduc pe lume copii cu o greutate mai mică decât cele care nu au această problemă.
Unele afecțiuni cronice ale femeii se vindecă în cursul sarcinii cu ajutorul celulelor stem ale fătului.
Citește și: Ce se întâmplă cu organele interne ale mamei în timpul sarcinii.