Cum apare sindromul alcoolismului fetal

Ramona Dinescu
sindromul alcoolismului fetal
Alcoolul în sarcină – există o cantitate sigură?

Sindromul alcoolismului fetal îi caracterizează pe acei bebeluși care au fost expuși consumului de alcool în timpul sarcinii și au dezvoltat tulburări din spectrul alcoolismului fetal. Această anomalie poate include diferite probleme de natură fizică, comportamentală sau de învățare.

A consuma alcool în timpul sarcinii poate fi cauza principală pentru apariția anumitor defecte din naștere sau instalarea unor dizabilități de dezvoltare în cazul unor bebeluși, după cum am aflat de la Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie. De fapt, alcoolul este principala cauză a defectelor din naștere și a handicapurilor de dezvoltare ce pot fi prevenite în Statele Unite ale Americii, după cum informează kidshealth.org.

Feții expuși alcoolului în timpul vieții intrauterine pot dezvolta probleme din spectrul alcoolismului fetal. Aceste tulburări pot fi de natură fizică, comportamentală, precum și dificultăți de învățare. Cel mai sever tip de tulburare din spectrul alcoolismului fetal este sindromul alcoolismului fetal a cărui principală cauză este consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii.

Cât de mult alcool este prea mult?

Până acum nu s-a stabilit o cantitate limită de alcool ce poate fi consumată în siguranță în timpul sarcinii. De fapt, orice cantitate de alcool poate dăuna fătului în dezvoltare și poate duce la creșterea riscului de avort spontan.

Alcoolul trece foarte ușor prin placentă, organul care hrănește fătul în timpul sarcinii. Expunerea la alcool în primul trimestru de sarcină, poate chiar înainte ca femeia să afle că este însărcinată, poate cauza defecte din naștere majore. Mai târziu, pe perioada sarcinii, a consuma alcool poate duce la o întârziere de creștere a fătului precum și la leziuni cerebrale ce ar putea determina probleme de învățare și comportamentale viitorului copil.

Cele nouă luni de sarcină: cum pot să-mi protejez bebeluşul

Toate aceste probleme pot fi prevenite dacă gravidele nu ar bea nici un strop de alcool în timpul sarcinii și, mai mult decât atât, nici în timpul perioadei de preconcepție.

Cum afectează sindromul alcoolismului fetal copiii?

Copiii ce suferă de sindromul alcoolismului fetal au anumite trăsături faciale precum o deschidere mai mică a ochilor, buza de sus mai subțire și un filtrum neted (adâncitura dintre nas și buza de sus). Bineînțeles, pot apărea și alte tipuri de probleme precum:

·         Întârziere de creștere. Nou născuții pot avea o greutate mică la naștere, precum și o circumferință a craniului mai redusă. De asemenea, acești bebeluși ar putea să nu crească în greutate la fel de repede ca alți copii și ar putea ajunge adulți mai scunzi.

·         Defecte din naștere. Un bebeluș născut cu sindromul alcoolismului fetal ar putea avea probleme la rinichi, la inimă sau la sistemul osos. Sunt des întâlnite problemele de vedere și auz.

·         Convulsii și alte probleme neurologice, precum un echilibru și o coordonare precare.

·         Întârzieri de dezvoltare. Copiii ar putea să nu-și însușească toate achizițiile de dezvoltare în momentul așteptat.

·         Probleme de comportament. Bebelușii ar putea fi nervoși sau agitați și ar putea avea probleme cu somnul. Copiii mai mari ar putea prezenta o lipsă a coordonării și abilități motorii slabe, abilități sociale reduse, precum și probleme de învățare. Copiii cu sindromul alcoolismului fetal pot fi hiperactivi, pot avea probleme de atenție și concentrare, pot fi îndărătnici, impulsivi și anxioși.

Cum poate fi diagnosticat și tratat sindromul alcoolismului fetal?

Sindromul alcoolismului fetal se diagnostichează pe baza simptomelor (trăsături faciale, întârziere de creștere în care este implicată și dezvoltarea cerebrală), mai ales dacă este știut faptul că mama a consumat alcool în timpul sarcinii

Un copil suspect de sindromul alcoolismului fetal ar putea fi trimis către un pediatru specializat în probleme de dezvoltare, un specialist genetician sau către alt specialist ce ar putea identifica problema și confirma diagnosticul.

Din păcate sindromul alcoolismului fetal nu are tratament. Însă sunt multe lucruri ce pot fi făcute pentru a ajuta un copil să-și atingă potențialul maxim, mai ales când situația este diagnosticată timpuriu.

Copilul ar putea beneficia de terapii pentru dezvoltarea vorbirii și a limbajului, terapii ocupaționale sau alte terapii fizice, pot participa la cursuri de integrare socială și pot avea parte de consiliere psihologică. Părinții, pe de altă parte pot investi în educație și se pot înscrie în grupuri  de suport.

Medicii ar putea prescrie unele medicamente ce ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor asociate sindromului alcoolismului fetal, precum ADHD, depresia, comportamentul agresiv, problemele de somn și anxietatea. Uneori, părinții aleg tratamente alternative precum biorezonanță, yoga, suplimente din plante sau terapii prin artă. Deși unele pot fi utile precum tehnicile de relaxare pentru tratarea anxietății, altele nu au fost testate și pot fi dăunătoare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa