Simptome mai puțin comune ale sarcinii

Ramona Dinescu
simptome ale sarcinii

Simptomele sarcinii sunt cunoscute și recunoscute de aproape orice femeie. Există, însă, câteva simptome mai puțin comune, pe care le-ai putea avea înainte chiar ca testul de sarcină să-ți poată oferi un rezultat concludent.

În fiecare lună, foarte multe femei își pun aceeași întrebare: Sunt sau nu însărcinată? Chiar dacă cel mai precis răspuns vine în urma unui test de sarcină, există o serie de posibile simptome care te pot anunța cu ceva timp înainte ca acest test să poată fi considerat veridic.

La cea de-a doua sarcină, am știut că sunt însărcinată la numai o săptămână de la actul sexual deoarece sânii mi se întăriseră și mă dureau foarte tare. Alte simptome nu am experimentat însă testul de sarcină mi-a confirmat rezultatul mult așteptat.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie ne-a confirmat care sunt cele mai comune simptome ale sarcinii. Primul este întârzierea menstruației, apoi grețurile matinale urmate de o stare de oboseală, sensibilitatea sânilor și chiar o scurgere vaginală maronie ce poate fi sângerarea ce se produce în momentul implantării ovulului fecundat în uter.

Alte simptome ale sarcinii

Modificarea gustului: sarcina poate afecta gustul deoarece multe femei însărcinate au declarat că au simțit un gust metalic în gură sau o aversiune bruscă față de anumite alimente sau băuturi pe care obișnuiau să le consume înainte. Pe de altă parte, ai putea începe să-ți placă, sau chiar să poftești la anumite alimente pe care nu le suportai înainte de sarcină.

Sensibilitate la mirosuri: odată cu schimbarea gusturilor, sarcina se poate spune că se joacă și cu simțul mirosului. Mirosuri care nu te-au deranjat niciodată până acum ar putea deveni insuportabile și ai putea observa că anumite nuanțe pe care nu le-ai simțit până acum ar putea să te înnebunească.

Sângerarea gingiilor: Nu este ceva ce oamenii asociază cu sarcina, însă sensibilitatea și sângerarea gingiilor îți poate spune că urmează să fii mamă. Nivelul crescut de progesteron poate duce la creșterea fluxului sanguin la nivelul gingiilor, ceea ce ar putea duce la sângerarea acestora.

Temperatură crescută a corpului: În prima fază a sarcinii, corpul tău ar putea fi mult mai fierbinte ca înainte și chiar să rămână așa. Acest lucru deoarece corpul tău lucrează cu 60% mai mult pentru a crea o nouă viață. Ar putea fi o modificare pe care partenerul tău o va observa înaintea ta.

Instabilitate emoțională: Nu este deloc surprinzător că nivelul hormonilor tăi fluctuează, iar organismul lucrează la capacitate maximă. Acest lucru poate duce la o instabilitate a stări tale emoționale.

Funcția cognitivă: dacă nu poți să-ți amintești numărul de telefon al celei mai bune prietene sau codul PIN, nu ai înnebunit. Ai putea fi însărcinată, iar hormonii au pus stăpânire pe corpul tău. Studiile au arătat că funcția cognitivă a femeilor însărcinate, în special cea legată de amintirea numerelor, poate fi afectată. Vestea bună este că nu este vorba de o schimbare permanentă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa