Sexul în timpul sarcinii și după. Când e permis și când e interzis

TOTUL DESPRE MAME
sexul în timpul sarcinii

Sexul în timpul sarcinii este permis, parțial permis sau interzis? Există risc de pierdere a sarcinii? Poate fi rănit cel mic? Sunt poziții sexuale contraindicate? Când se poate relua viața sexuală după naștere? Acestea sunt întrebări normale în orice cuplu. Găsiți răspunsurile în acest articol.

Sexul este o parte naturală, normală a vieții de gravidă, dacă sarcina este una normală. Penetrarea și mișcările actului sexual nu vor afecta fătul, care este protejat de mușchii abdominali și uterului, ca și de lichidul amniotic.

Sexul în timpul sarcinii trimestrul 3

Contracțiile orgasmului nu sunt aceleași cu contracțiile nașterii. Însă, ca o măsură de prevedere, unii medici nu recomandă sexul în ultimele săptămâni de sarcină, spunând că hormonii din lichidul spermatic numiți prostaglandine pot stimula contracțiile.

Dăunează sexul în timpul sarcinii?

O excepție ar fi femeile cărora le-a trecut termenul și chiar vor să provoace nașterea. Unii doctori cred că prostaglandina din lichidul seminal induce nașterea, la termen sau după termen (gelul care pregătește cervixul și declanșează nașterea conține, de asemenea, prostaglandină).

În ceea ce privește orgasmul, aceste contracții sunt diferite de contracțiile care însoțesc nașterea, deci nu sunt motive de teamă.

Îți recomandăm și pachetul ”La început de drum”. Conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească un părinte începător. Cărțile pot fi cumpărate de AICI.

Când să nu faceți sex în timpul sarcinii

Doctorul vă poate recomanda să nu întrețineți relații sexuale dacă aveți o sarcină cu unul din următorii factori de risc:

  • Aveți risc crescut de pierderea sarcinii sau ați pierdut în trecut o sarcină
  • Aveți risc de naștere prematură (contracții înainte de a 37-a săptămână de sarcină)
  • Aveți hemoragii vaginale, scurgeri sau crampe din cauze necunoscute
  • Sacul amniotic scapă lichid sau are membrana ruptă
  • Cervixul s-a deschis prea devreme
  • Placenta e prea coborâtă în uter (placenta joasă)
  • Urmează să nașteți gemeni, tripleți sau chiar mai mulți

Rețineți că, dacă doctorul spune fără sex, asta poate include orice activități care pot duce la orgasm sau la plăcere sexuală, nu doar actul sexual în sine.

Sexul în timpul sarcinii – ce e permis

Experiențele fiecărei femei în timpul sarcinii diferă – inclusiv din punct de vedere sexual. Pentru unele femei, dorința scade. Altele ar putea să se simtă mai interesate de sex și mai excitate.

Când sunteți gravidă, este normal ca dorința sexuală să crească sau să scadă pe măsură ce corpul trece prin schimbări specifice. Ar putea să vă deranjeze că vă crește burta. Sau ați putea să vă simțiți mai sexy datorită sânilor mai mari, mai umflați.

Sexul în timpul sarcinii – poziții interzise

Spuneți-i partenerului ce simțiți și ce v-ar plăcea. S-ar putea să fie nevoie să încercați diverse poziții, mai ales când sarcina este mai dezvoltată, până găsiți una care să vă stimuleze și să vă fie confortabilă.

Evitați să vă întindeți pe spate, în poziția misionarului, când faceți sex după a patra lună de sarcină, pentru a evita ca greutatea fătului să obstrucționeze vase de sânge importante.

Sexul neprotejat în timpul sarcinii

Evident, dacă nu sunteți absolut sigură de istoricul sexual al partenerului, folosiți prezervativul. Sarcina nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV, herpes, condiloame genitale sau clamidia, iar acestea pot afecta fătul.

Sexul după sarcină

În contextul discuției despre sexul în timpul sarcinii este important să menționăm că și sexul după sarcină poate fi problematic.

Primele șase săptămâni după naștere se numesc perioada postpartum. Sexul în aceasta perioadă ar putea fi ultimul lucru la care vă gândiți. Motivele pentru care dorința sexuală ar putea să vă scadă sunt:

  • Vindecarea după o epiziotomie (incizie din timpul nașterii vaginale, normale)
  • Vindecarea după cezariană
  • Sângerări normale în postpartum, timp de patru-șase săptămâni după naștere
  • Epuizarea cauzată de sarcină și de naștere
  • Oboseala cauzată de copil
  • Inflamări ale sânilor din cauza alăptatului
  • Schimbarea nivelului hormonilor
  • Probleme emoționale, cum ar depresia postpartum, anxietatea de proaspăt părinte sau probleme de relație cu tatăl copilului

Actul sexual este în general sigur, odată ce inciziile s-au vindecat complet și simțiți că țesutul vaginal delicat s-a vindecat și el. Vindecarea în general durează câteva săptămâni. Cei mai mulți medici vor spune să așteptați șase săptămâni după naștere înainte de contactul sexual. La fel de important este să vă simțiți pregătită emoțional, confortabil din punct de vedere fizic și relaxată.

Și pentru dumneavoastră și pentru partener, răbdarea este o virtute. Date fiind realitatea și stresul de a fi părinte, poate dura până la un an pentru ca viața sexuală de cuplu să revină la normal.

Dacă acest articol despre sexul în timpul sarcinii vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Comportamentele sexuale specifice vârstelor
Importanţa vieţii sexuale în căsnicie
5 fraze care ne ajută să le explicăm copiilor noțiuni despre sex

Îți recomandăm și pachetul ”La început de drum”. Conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească un părinte începător. Cărțile pot fi cumpărate de AICI.

Te-ar mai putea interesa