Multe femei se întrebă dacă scurgerile vaginale în timpul sarcinii sunt normale. Răspunsul este da. Ceea ce observi este probabil leucoree – clară sau albicioasă – pe care ai avut-o și înainte de sarcină. Acum este posibil ca volumul să fie mai mare, în parte datorită creșterii nivelului estrogenului și a irigării mai puternice cu sânge a vaginului. Aceste scurgeri sunt secreții din cervix sau vagin și, în mod normal, te apără de bacterii.
În primele luni de sarcină, secrețiile cervicale creează o barieră protectoare, așa numitul dop gelatinos. Pe măsură ce colul începe să se dilate și să se desfacă, acest dop se poate rupe și vei observa o scurgere asemănătoare cu albușul de ou. Nu e nimic grav, chiar dacă în această masă gelatinoasă se întâmplă să fie și firicele de sânge.
În ce situație ar trebui să iau legătura cu medicul?
- Dacă scurgerea este în cantitate mare, dar este clară, curată, e greu să-ți dai seama dacă este doar mucus sau pierzi lichid amniotic. Dacă ai vreo îndoială, ia legătura cu medicul. Mergi imediat la el dacă prezinți una dintre aceste simptome:
- Ai mai puțin de 37 de săptămâni de sarcină, dar ai observat o schimbare a texturii scurgerii (a devenit apoasă sau are urme de sânge – chiar dacă sunt rozalii sau maro). Acesta poate fi un semn de naștere prematură.
- Ai o scurgere inodoră, albicioasă care-ți creează disconfort – durere la urinare sau în timpul actului sexual, iritații, mâncărimi sau arsuri – sau vulva pare inflamată. Asta înseamnă că ai putea avea candidoză.
- Ai observat o scurgere albă sau cenușie cu miros urât. Asta poate fi o altă infecție, numită vaginită bacteriană.
- Scurgerea este galben-verzui și miroase neplăcut. Poate semnala tricomoniază, o infecție cu transmitere sexuală. Alte simptome ale acestei afecțiuni sunt vulva iritată, roșie, disconfort în timpul urinării și al contactului sexual.
- Scurgerea este urât mirositoare, este verde sau cenușie. Poate fi o altă boală cu transmitere sexuală, chiar dacă nu prezinți alte simptome ca arsură sau mâncărime.
Dacă bănuiești că ai o infecție, nu o trata singură. Simptomele nu sunt întotdeauna clare, așa că e mai bine să iei legătura cu un specialist care să-ți pună un dignostic corect și să-ți recomande un tratament pe măsură.
Ce pot face în legătură cu scurgerile vaginale din timpul sarcinii?
Dacă aceste scurgeri nu sunt cauzate de o infecție, nu ai nimic de făcut. Poți numai să-ți protejezi lenjeria cu tampoane. Atenție, nu folosi tampoane interne în timpul sarcinii! Ca să păstrezi zona genitală sănătoasă, ai grijă să fie mereu curată, șterge-te din față spre spate și poartă lenjerie din bumbac. Evită pantalonii strâmți, spuma de baie, hârtia igienică parfumată și sprayurile de igienă personală.
Foarte important: În timpul sarcinii, nu folosi dușul pentru spălări vaginale interne. Asta poate distruge echilibrul florei vaginale, crescând astfel riscul de infecții! Regula este valabilă și atunci când nu ești însărcinată.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
Foto: Guliver