Schimbarea corpului si a emotiilor in sarcina

TOTUL DESPRE MAME

    Modificările care se petrec în corpul tău sunt atât de incitante şi dramatice, încât s-ar putea să te întrebi de ce sarcina ta nu este imediat evidentă şi pentru ceilalţi. Tu, partenerul tău (dacă ai unul) şi familia voastră veţi dori, probabil, să sărbătoriţi şi să spuneţi tuturor.

    Experienţa sarcinii proprie poate fi afectată de o serie de circumstanţe, cum ar fi:

    • dacă sarcina a fost planificată sau neplanificată;
    • cât de mult ajutor ai putea primi în creşterea copilului (cu sau fără un partener);
    • a rămâne însărcinată după o perioadă lungă de timp;
    • intervenţie medicală;
    • dacă te afli într-o relaţie stabilă sau tranzitorie;
    • presiunea pusă de partenerul tău sau de familie să rămâi însărcinată.

    Experiee comune

    Sentimentul de maximă fericire: tu şi partenerul tău v-aţi putea simţi extaziaţi cu privire la nou-născut, mai ales dacă vă doreaţi de ceva timp să aveţi un copil.

    Cu picioarele înapoi pe pământ: ai putea avea sentimente de confuzie sau să te întristeze modul în care se schimba relaţia dintre tine şi partener.

    Hormonii au o contribuţie majoră la aceste sentimente (care sunt, de altfel, complet naturale). La începutul sarcinii, în general, între aproximativ 6-12 săptămâni, corpul tău secretă o mulţime de hormoni suplimentari pentru a ajuta copilul să crească. Acestea te-ar putea face să nu te simţi prea bine. Multe femei numesc asta greţuri. Hormonii suplimentari te pot face, de asemenea, să te simţi foarte emoţională. Fluctuaţiile pot contribui la suişurile şi coborâşurile emoţionale pe care le experimentează unele femei gravide.

    Surpriza că via continuă să fie normală: întâmplându-ţi-se un lucru atât de important, te-ai putea simţi ciudat că vei continua să faci multe lucrurile pe care le făceai şi înainte de a rămâne însărcinată. De la mersul la serviciu, la sport, ieşit la plimbare sau în oraş cu prietenii – multe femei se simt foarte pline de energie şi sunt surprinse de cât de puţine lucruri se schimba cu adevărat.

    Cu toate acestea, lucrurile se simt foarte diferit: chiar dacă ai valuri de energie, cel mai probabil simţi şi o nevoie mai mare de somn decât de obicei. S-ar putea să te simţi chiar foarte, foarte obosită, şi s-ar putea să nu vrei să mai ieşi în oraş la fel de mult precum obişnuiai.

    Pentru sănătatea şi siguranţa copilului, probabil eviţi unele alimente care pot afecta un copil nenăscut, iar medicul îţi va recomanda să renunţi la fumat şi la alcool.

    S-ar putea, de asemenea, să observi că ai tendinţa de a uita lucruri pe care în trecut nu le-ai fi uitat sub nicio formă. Acest lucru poate fi rezultatul concentraţiei mai mari asupra copilului, dar şi consecinţa oboselii fizice accentuate. Aceasta nu se întâmplă pentru toată lumea, şi nici nu este permanentă.

    Uimire vizavi de cum ţi se schimbă corpul: s-ar putea dezvolta curbe în locuri în care niciodată nu te-ai aşteptat. Multe femei se simt extrem de sexy şi voluptoase atunci când sunt însărcinate.

    Pe de altă parte, formele tale aflate în schimbare s-ar putea să te sperie. Pantofii preferaţi ar putea să îţi devină mai strâmţi şi vei fi nevoită să spui la revedere pentru o perioadă blugilor preferaţi. Schimbările fizice care merg mână în mână cu timpul sarcinii te-ar putea face să te simţi mai puţin sexy sau atrăgătoare. Ai putea simţi, de asemenea, că organismul nu-ţi mai aparţine. Acest lucru ţi-ar putea influenţa relaţia cu partenerul.

    Grija nterii: pe măsură ce sorocul se apropie, este firesc să îţi faci griji cu privire la travaliu. „Voi şti când voi fi în travaliu? Va durea foarte, foarte tare?”. A şti la ce să te aştepţi de la travaliu şi care îţi sunt opţiunile ar putea fi de mare ajutor.

    Nerăbdarea de a-ţi cunoaşte bebeluşul: vei începe, probabil, să te întrebi cum va fi copilul. „Va fi sănătos?” – este grija principală a celor mai mulţi părinţi. Dar vor fi o mulţime de alte întrebări, cum ar fi şi „Îmi voi iubi copilul dacă îi va semăna unchiului X?” „Îmi va moşteni oare nasul şi degetele de la picioare?”

    Te întrebi dacă vei fi un părinte bun: mulţi bărbaţi şi femei îşi fac griji în legătură cu modul în care un copil le va afecta vieţile, cariera şi relaţiile. Este, de asemenea, destul de comun pentru femei să se întrebe cum vor găsi timp pentru ele însele odată ce se va naşte copilul.

    Tăticii aflaţi la primul copil au o experienţă suprearealistă în întregime. Până să vadă prima ecografie, li s-ar putea părea imposibil că există într-adevăr un copil. Ar putea chiar să uite că vor deveni tătici. De obicei, odată ce aud bătăile inimii copilului său văd burta devinând din ce în ce mai mare, pentru ei experienţă începe să pară reală.

    Relaţia cu partenerul

    Atât tu cât şi partenerul tău vă veţi gândi la ce va însemna un copil în vieţile voastre.

    • Te-ai putea simţi mai vulnerabilă şi obosită decât de obicei, şi în nevoie de sprijin suplimentar.
    • Ai putea simţi nevoia să discuţi despre sarcina mai mult decât partenerul tău.
    • S-ar putea să nu ai chef de sex la fel de mult ca înainte.

    Pe parcursul sarcinii veţi începe, probabil, să vă pregătiţi pentru schimbările care vor veni după ce copilul se va naşte. În mod normal, discuţia cu privire la sentimente poate ajuta lucrurile se stabilizeze.

    Reliile cu familia

    Sarcina solidifica o familie. Multe femei, în special, simt nevoia de a petrece mai mult timp cu mamele sau cu familiile lor. O parte din acestea se datorează dorinţei de a împărtăşi bucuria sarcinii, iar o parte curiozităţii vizavi de cum va fi viaţa de părinte.

    Este normal să meditezi asupra părinţilor tăi şi a rolului pe care aceştia l-au jucat în viaţa ta. Dacă familia ta locuieşte departe sau cineva important pentru tine nu mai este în viaţă, sunt şanse să simţi absenţa mai puternic atunci când eşti însărcinată.

    Unii oameni, indiferent de motiv, aleg să nu mai aibă familiile în viaţa lor. Dacă familia ta s-a purtat urât cu tine, vei putea deveni foarte conştientă acum de sentimentele tale pentru unele persoane, mult mai concret decât înainte.

    Reliile cu prietenii

    Ai putea fi prima din prietenele tale care rămâne gravidă, iar unele s-ar putea să nu înţeleagă modul în care te simţi. E momentul în care unele prietenii se pot dizolva. Mulţi oameni au constatat că cercurile lor de prieteni se schimbă în timpul unei sarcini şi după naştere, în locul lor găsindu-şi loc familii cu copii.

    Când să ceri ajutor

    • Dacă te simţi emoţională, tristă, melancolica, mereu pe punctul de a plânge, cauta ajutor din partea organizaţiilor specializate sau discută cu medicul tău. Depresia poate lovi una din zece femei gravide. Confruntarea cu sentimentele te poate ajuta să te bucuri de sarcina precum meriţi.
    • Dacă simţi că nu poţi face faţă, sau îţi faci griji cu privire la modul în care nu vei fi în stare cu ce se va naşte copilul, vorbeşte cu un prieten sau apelează la un profesionist.
    • În cazul în care sarcina pare a avea un impact major asupra ta, a partenerului tău sau a familiei, exteriorizează-ţi sentimentele cuiva care te poate asculta şi ajuta în acest sens.
    • Caută ajutor dacă simţi ca unele dintre schimbările din relaţiile tale îţi fac viaţa mai grea.

    În toate aceste cazuri, cea mai bună idee este aceea de a discuta cu un medic sau un consilier de relaţie.

    Îți recomandăm și

    Te-ar mai putea interesa