Dormitul pe burtă în timpul sarcinii. Care este cea mai bună poziție de somn?

Daniela Ghiorghe
dormitul pe burtă

În primele luni de sarcină, inevitabil te vei gândi dacă dormitul pe burtă nu va afecta în vreun fel copilul.

Tot ce faci când ești însărcinată poate părea mai greu decât de obicei, de aceea somnul este foarte important pentru a te odihni cât mai bine. Din păcate, însă, pozițiile de dormit în această perioadă nu sunt foarte confortabile.

Când pot dormi pe burtă?

Da, poți dormi pe burtă când ești însărcinată, însă doar în primul trimestru, pentru că atunci burta nu este foarte mare. Pe măsură ce burtica va crește, va deveni din ce în ce mai deranjant să dormi cu fața în jos. Dacă ești obișnuită cu această poziție, vei renunța singură la ea, mai ales că în această perioadă îți cresc și sânii și devin dureroși pe măsură ce avansează sarcina. Există însă o soluție: poți folosi o pernă în formă de gogoașă (cu gaură în mijloc), care va prelua din presiunea exercitată asupra fătului.

Cea mai bună poziție de dormit

Este de preferat să te orientezi către alte poziții de dormit, iar cea pe partea stângă cu genunchii îndoiți este cea mai indicată de către specialiști. Această poziție ajută la transportarea fluxului sanguin către bebeluș. De asemenea, în felul acesta ajuți și rinichii să elimine mai ușor toxinele din corp și apa în exces.

Cea mai neplăcută poziție de dormit

Deși majoritatea oamenilor cred că dormitul pe spate este cea mai bună soluție pentru femeile gravide, specialiștii îi contrazic. Atunci când dormi pe spate, greutatea uterului presează coloana, mușchii spatelui și vase de sânge importante, care aprovizionează părți importante ale corpului tău și ale fătului.

Pe lângă problemele legate de circulație, dormitul pe spate poate cauza:

  • Dureri și spasme ale mușchilor, hemoroizi și umflături.
  • Scăderea presiunii arteriale, care cauzează amețeală, mai ales când vrei să te așezi sau să te ridici. În alte cazuri, presiunea arterială poate crește, depinde de fiecare organism.
  • Sforăit, la care se poate adăuga apneea (întreruperea temporară a respirației), în special din cauza creșterii în greutate

Sarcina poate creea multe neplăceri unei femei din punct de vedere fizic, însă dacă ai răbdare și te informezi asupra lor, atunci totul va părea mult mai simplu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa