În timpul sarcinii este foarte important să mănânci sănătos, iar fructele sunt de cele mai multe ori asociate cu o alimentație corectă. Căpșunile sunt unele dintre preferatele gravidelor, dar sunt cu adevărat bune pentru ele? Câte căpșuni are voie o femeie însărcinată să mănânce?
Are voie să mănânce o femeie căpșuni în sarcină?
Nu este interzis să consumi căpșuni în timpul sarcinii, mai ales că sunt bogate în vitamina C. Aceasta ajută fătul să se dezvolte și gravida să absoarbă fierul din alimentație eliminând riscul de apariție a anemiei. Mai mult, carbohidrații de calitate sunt ce îi trebuie gravidei pentru a avea energie.
Profilul nutrițional al căpșunilor
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) o căpșună are aproximativ 7 grame, iar o ceașcă plină cu aceste fructe în jur de 166 de grame.
O ceașcă de căpșuni, care are aproximativ 53 kcal, 12,75 g carbohidrați, 27 g calciu, 22 mg magneziu, 40 g fosfor, 245 mg potasiu, 40 mcg acid folic și 97,6 mg vitamina C. Având atâția nutrienți valoroși este clar că gravida va avea de câștigat consumând căpșuni.
Căpșuni în sarcină. Beneficii pentru femeia gravidă
Ajută la prevenirea defectelor de tub neuronal. Studiile arată că 400 mcg de acid folic reduc riscul cu 50%. Căpșunile au 40mcg la 166 de grame, așa că le poți mânca fără probleme.
Ajută la refacerea celulelor roșii. Scăderea numărului de celule roșii din organism duce la apariția anemiei. Aportul semnificativ de vitamina C din căpșuni face ca fierul să fie mai bine asimilat așa încât scade și riscul de anemie.
Crește imunitatea. Vitamina C ajută și la menținerea unui sistem imunitar puternic. Acesta este de ajutor în lupta cu bolile.
Menținerea tensiunii arteriale în limite normale. În timpul sarcinii, o femeie are nevoie de 4.700 mg de potasiu pentru ca sistemul cardiovascular să circule corect. Căpșunile au în mod natural acest nutrient ceea ce le face de ajutor și în normalizarea tensiunii arteriale, în funcționarea sistemului nervos și a celui muscular.
Căpșunile mai conțin și vitamina B și fibre care sunt benefice pentru reglarea hormonală și pentru sănătatea sistemului gastrointestinal.
La fel ca în cazul oricărui aliment, și căpșunile trebuie consumate cu moderație. Orice exces este dăunător.
Ce efecte adverse pot veni de la efectul de căpșuni în sarcină?
Trebuie să fii precaută atunci când consumi căpșuni în sarcină. Dacă știi că ai alergie la aceste fructe, este bine să le eviți. Reacțiile alergice includ inflamația gâtului și a gurii și mâncărime la nivelul lor.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este faptul că în căpșuni se pot găsi cantități însemnate de pesticide. Pentru a evita acest lucru ar fi indicat să alegi căpșunile organice.
Înainte de a consuma orice fruct este bine să îl speli foarte bine sub jet de apă rece. De asemenea, dacă iei medicamente, discută cu medicul care îți supraveghează sarcina pentru a vedea dacă tratamentul nu interferează cu consumul de căpșuni.
Cum introduci în dietă căpșunile în sarcină?
Cel mai bine este să consumi căpșunile în stare proaspătă. În acest fel le poți adăuga în iaurtul simplu. Poți să le folosești și în diverse rețete. Poți face gemuri, siropuri sau jeleuri pe care apoi să le consumi la micul dejun sau la gustările de peste zi. De asemenea, poți face înghețate sau limonade.
Căpșunile se pot congela pentru a fi consumate în sezonul rece. În acest fel de conservare își păstrează toate beneficiile nutriționale.
Cum alegi și păstrezi căpșunile?
Atunci când alegi căpșunile trebuie să fii atentă la culoare care trebuie să fie de un roșu aprins. Frunzele trebuie să fie verzi și fără pete. Dacă găsești mucegai pe ele este mai bine să nu le cumperi.
Căpșunile se păstrează la rece. Totuși, trebuie să ții cot că nu rezistă foarte mult, așa că trebuie să le consumi cât mai repede.
De ce gravidele au poftă de căpșuni?
Cel mai comun motiv pentru care o femeie însărcinată are poftă de căpșuni este că poate avea o deficiență de minerale. Vitamina C, magneziul și calciul sunt printre nutrienții care lipsesc din organism și o fac pe gravidă să viseze la căpșuni.
Pot căpșunile să inducă nașterea?
Nu există nicio dovadă care să arate că atunci când consumă căpșuni gravidei i se induce nașterea. Dacă totuși ai dubii legat de acest lucru întreabă medicul care îți supraveghează sarcina.
Dacă vrei să citești și alte articole despre căpșuni în sarcină și nu numai îți facem câteva sugestii:
- Vitaminele în sarcină. Când se iau și în ce cantități
- Alimente de evitat în sarcină
- Deliciul copiilor: înghețata de căpșuni fără lactoză
- Cea mai bună rețetă de căpșunată
- Prăjitură fără gluten cu căpșuni și rubarbă
- Sucuri naturale pentru copii. 10 rețete care vă dau energie
- Remedii naturale pentru imunitate
- Alimentația gravidei. Ce să mănânci și ce să eviți când ești însărcinată