În vacanță, gravidă. Ce întrebări să-ți pui înainte de plecare

Iulia Mirică
vacanta gravida

Vacanțele se schimbă complet atunci când bebelușul își face apariția. Nu este de mirare că multe cupluri aleg o lună de miere când partenera este gravidă – ca o ultimă escapadă, înainte ca doi să devină trei. Chiar dacă o vacanță când ești gravidă poate fi romantică și relaxantă, clarifică-ți câteva aspecte înainte de a face rezervările, scrie parents.com.

1. Mi-a dat doctorul aprobarea să călătoresc gravidă?

Poate că sarcina ta merge perfect și nu ai avut parte de nicio complicație. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că poți călători atunci când ești gravidă. Înainte de a începe să-ți planifici aventura romantică perfectă, vorbește cu doctorul tău. Fiecare sarcină este diferită. Vei avea nevoie de acordul ginecologului tău înainte să mergi.

2. Când mă voi simți cel mai bine într-o vacanță?

Grețurile și oboseala își spun cuvântul în primul trimestru, iar greutatea și mărimea bebelușului tău te pot obosi către sfârșitul sarcinii. Așa că al doilea trimestru este de obicei cel mai bun moment pentru a călători, mai ales dacă ai primit undă verde de la doctorul tău. Este, de asemenea, momentul cel mai sigur pentru călătorii, deoarece urgențele din timpul sarcinii au loc de obicei în primul și al treilea trimestru.

3. Trebuie să fac vreun vaccin care nu este sigur pentru femeile însărcinate?

Înainte de a călători către orice destinație, ar trebui să verifici ce tipuri de vaccin sunt recomandate pentru acea zonă. Deși multe vaccinuri sunt sigure în timpul sarcinii, altele, precum Zostavax sau HPV, nu sunt. Întreabă-l și pe medicul tău înainte de a lua o decizie, pentru a te asigura că este totul bine.

4. Sunt cazuri confirmate de Zika acolo unde călătoresc?

În ultimul an, virusul Zika a apărut în multe țări, incluzând și câteva dintre cele mai populare destinații de vacanță. Acesta cauzează defecte de naștere, precum microencefalia la bebelușii nenăscuți. Este recomandat ca femeile însărcinate să evite călătoriile din zonele afectate de acest virus. Înainte de a-ți face rezervările, fă o cercetare, pentru a vedea în ce țări au fost raportate cazuri de contaminare cu acest virus.

5. Care sunt regulile de călătorie cu avionul pentru gravide?

Cele mai multe linii aeriene cer confirmarea doctorului tău că poți călători, dacă ești în ultimul trimestru al sarcinii. Dar, cu toate acestea, multe dintre ele pot refuza călătoria unei gravide, dacă se consideră că nu este aptă de călătorie la momentul respectiv – cu sau fără o confirmare de la doctor. Este responsaibilitatea ta să citești regulile, pentru că s-ar putea să nu îți poți recupera banii, dacă nu ești lăsată să călătorești.

6. Va suferi pielea din cauza soarelui?

Relaxarea într-un paradis tropical însorit poate părea perfectă, dar trebuie să înțelegi că hormonii sarcinii aduc cu ei griji legate de razele UV, mai mult decât efectele normale negative ale soarelui. Chiar și cu o cremă cu factor de protecție solară, pielea ta poate fi predispusă riscului apariției petelor de culoare, cunoscute ca și cloasma sau masca sarcinii. Deși nu este provocată de expunerea la soare, este o condiție care poate fi înrăutățită de expunerea la razele solare. Așa că este preferabil să nu alegi o destinație bazată doar pe dorința ta de a te bronza, dacă oricum vei încerca toată vacanța să te acoperi.

7. Unde este cel mai apropiat centru medical de ajutor?

Deși este de înțeles că visezi la o lună de miere pe o insulă pustie, unde tu și partenerul tău vă puteți conecta în intimitate completă, ai grijă să nu stai foarte departe de spitale și clinici. Dacă te simți vreodată rău în timpul sarcinii, este bine să consulți un medic cât de curând este posibil. Încearcă să localizezi cel mai apropiat centru medical, înainte de a ajunge la destinație, și să iei la tine un dicționar, dacă localnicii nu sunt familiari cu limba străină pe care o vorbești .

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa