Odihna la pat în timpul sarcinii. Cum îi faci față

Daniela Ghiorghe
odihna la pat

Odihna la pat în timpul sarcinii nu este deloc confortabilă, însă poți să stai liniștită pentru că nu ești singura care trece prin asta. Dacă doctorul ți-a recomandat acest lucru înseamnă că are motive întemeiate și nu ar trebui să-ți faci griji, scrie newparent.com.

Pentru a-ți transforma această perioadă într-o experiență frumoasă, mai jos găsești câteva sfaturi mentale și fizice, care te vor ajuta să faci față odihnei la pat.

Sfaturi mentale:

  1. Imaginează-ți că uterul tău este o barcă, iar pasagerul său este copilul nenăscut. Este datoria ta să te asiguri că bebelușul ajunge la destinație în siguranță.
  2. Ia-ți un calendar uriaș și marchează fiecare zi care a trecut. La sfârșitul fiecărei zile acest lucru reprezintă un motiv de celebrare pentru că micuțul tău este cu un pas mai aproape de a se naște sănătos și fără complicații.
  3. Adu-ți aminte că fiecare zi în care te odihnești la pat crește șansa ca bebelușul tău să se nască într-o sală normală și nu în terapie intensivă.
  4. Imaginează-ți că o să primești premiul pentru cea mai bună mamă a anului pentru că ai urmat instrucțiunile doctorului și te-ai odihnit.
  5. Adu-ți aminte că ești o persoană inteligentă care înțelege că pentru lucrurile bune în viață trebuie să sacrifici ceva.

Sfaturi fizice:

  1. Dormi pe o parte. Atunci când dormi pe spate greutatea uterului poate presa pe vena cavă, un vas de sânge important care poate întrerupe circulația sanguină către copil, făcându-te să simți amețeală și greață.
  2. Atunci când stai în pat, în șezut, este recomandat să-ți sprijini spatele pe o pernă mai mare și să eviți să stai cocoșată.
  3. Pentru a menține circulația și a preveni disconfortul mușchilor stai pe marginea patului cu picioarele atârnate în jos.
  4. Chiar dacă ești însărcinată și îți este recomandată odihna la pat, asta nu înseamnă că nu poți face niște exerciții fizice ușoare, precum:
  • Exerciții care fac mai puternici mușchii umerilor: stai în poziție verticală, ridică-ți brațele deasupra capului și palmele una în fața celeilalte. Menține această poziție pentru 20 de secunde. Apoi coboară-ți brațele și poziționează-le lateral, încordând partea superioară a spatelui.
  • Ridicare de greutăți pentru mâini (1-2 kilograme)
  • Întinderi de pisică: așază-te în pat cu palmele și genunchii pe saltea și întinde-ți spatele cum fac pisicile.
  • Ridică-ți coatele și trage-le înapoi până când omoplații se unesc
  • Flexează-ți mușchii și degetele picioarelor

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa