De la Maria la Khaleesi: ce nume de copii sunt la modă?

Andreea Popa
nume-de-copii-la-moda-totul-despre-mame

De la Maria la Khaleesi: despre trendurile din acest an în materie de nume de copii

Şi în acest an, se pot identifica trei tendinţe în ceea ce priveşte numele date copiilor. Numele tradiţionale rămân în topul preferinţelor proaspeţilor părinţi din România, dar de multe ori acestea se împletesc cu nume străine sau cu nume mai aparte, rar întâlnite. Între timp, peste Ocean, tot mai mulţi copii primesc numele unor personaje din seriale TV.

Atunci când aleg un nume pentru copilul lor, părinţii români preferă în general numele tradiţionale, cum sunt Maria şi Andrei. De altfel, aceste două prenume sunt pe primul loc în topul celor mai des întâlnite nume date copiilor în 2014, potrivit statisticilor Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei. Şi aceleaşi două nume de copii au fost pe primul loc şi în 2013. De altfel, numele cele mai populare au rămas relativ aceleaşi din 2012 până acum, doar cu mici urcări şi coborâri în clasament ale unora dintre ele.

Topul celor mai populare nume

Statisticile arată că, printre băieţi, cele mai populare 10  nume alese de părinţi anul trecut au fost, în ordine: Andrei, David, Alexandru, Gabriel, Mihai, Cristian, Ştefan, Luca, Ionuţ şi Darius.

În ceea ce priveşte numele de fete, clasamentul e dominat de Maria, urmat apoi de Elena, Ioana, Andreea, Sofia, Alexandra, Antonia, Daria, Ana şi Gabriela.

Blend românesc-internaţional

Pe lângă numele românesc, mulţi părinţi au ales ca cel de-al doilea prenume să fie unul străin. Sau cu rezonanţă străină. Astfel, sunt la modă acum nume precum Sarah, Alessia (cu varianta Alexia), Violet, Ingrid, Olivia, Ava sau Ella, pentru fete. Respectiv Liam, Patrick, Lucas, Noa, Eduard, Yannis sau Mateo, printre băieţi.

Nume mai aparte

Unii părinţi, puţini ce-i drept, nu au optat nici pentru nume tradiţionale, nici pentru nume străine des întâlnite. Ci pentru unele mai aparte. Iar pentru ei, înregistrarea numelui copilului la Primărie a fost în multe cazuri o adevărată aventură. Este şi cazul unor tineri părinţi din anturajul meu, care au decis ca pe fetiţa lor să o cheme Ziais. Ambii pasionaţi de cultura dacică, au ales numele cu aproape 10 ani înainte să se nască cea mică. Ziais (sau Zia) a fost o prinţesă dacă, regina costobocilor, soţia lui Pieporus. Când proaspătul şi emoţionatul tătic le-a spus numele dorit celor de la Primărie, s-a ales doar cu o privire lungă şi cu un sfat: să-şi bage minţile în cap şi să-i dea copilului un nume normal, nu unul aşa, în bătaie de joc. Iar când tatăl a încercat să îi explice că nu este un nume inventat, funcţionarul zelos a găsit argumentul suprem: “Uitaţi-vă şi dumneavoastră, pe Google nu apare. Deci nu există!” Până la urmă, tatăl a fost trimis după mamă (care, să nu uităm, era acasă cu un copil de doar câteva zile) şi după nişte documente de arhivă care să ateste că prinţesa Ziais chiar a existat. Până la urmă însă totul s-a rezolvat cu bine, după ce funcţionarul a găsit totuşi numele Ziei menţionat pe site-ul Terra Dacica Aeterna, o asociaţie care se ocupă cu reenactment-ul legat de perioada antică.

Între timp, peste mări şi ţări…

Sofia este un nume preferat pentru fete nu doar în România, ci şi în alte ţări. Doar că scris puţin altfel. Potrivit site-ului babycenter.com, cele mai populare nume de fete la nivel internaţional sunt, anul acesta, Sophia, Emma, Olivia, Ava, Isabella şi Mia.

Pentru băieţi, sunt la modă Jackson, Aiden, Liam, Lucas, Noah şi Mason.

Pe lângă aceste nume, tot mai mulţi bebeluşi primesc numele unor personaje din serialele preferate ale părinţilor. Astfel, pasionaţii de Games of Thrones, de exemplu, s-au împărţit în două tabere. Cei mai conservatori, care şi-au numit fetele Emilia (după actriţa Emilia Clarke, cea care o interpretează pe Daenerys Targaryen în serial). Şi cei mai extravaganţi, care nu s-au mai încurcat cu nume comune şi au optat direct pentru Khaleesi. Surprinzător, numele Daenerys nu a avut acelaşi succes ca şi Khaleesi.

În plus, şi Arya a devenit un nume preferat de tot mai mulţi părinţi în 2013 şi 2014. Iar asta în ciuda faptului că, la origine, Arya este un nume persan pentru băieţi. Sau cel puţin era, înainte ca George R. R. Martin s-o numească aşa pe fiica cea mică a lordului Eddard Stark.

La fel s-a întâmplat şi cu numele Skylar, a cărui popularitate a crescut uimitor în urma difuzării serialului Breaking Bad. În mod ciudat, nu doar fetele au primit acest nume, ci şi câţiva băieţi.

Şi lansarea ultimei părţi din Hunger Games a propulsat numele Katniss printre primele 100 preferate de părinţi. La fel, popularitatea serialului Orange Is the New Black i-a făcut pe mulţi părinţi să-şi numească fetele Galina.

Şi, bineînţeles, de anul trecut, tot mai mulţi copii au primit numele Hans, Olaf sau Elsa, după personajele din filmul animat Frozen.

Tu cum ai ales numele copilului tău?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa