Sexul copilului poate fi aflat? Superstiții vs. argumente științifice

Este băiat sau fată? Deși poveștile bătrânilor cu predicții de gen sunt doar pentru distracție, există câteva semne susținute de știință că te-ar putea ajuta să știi dacă ai un băiat sau o fată, oferindu-ți indicii despre sexul copilului tău.

Cristina Călin, redactor
sexul copilului
Cea mai bună metodă de a afla sexul copilului este ecografia, dar sunt și alte semne ce anunță vestea cea mare!

Sexul copilului este una dintre marile curiozități din viața viitorilor părinți. Atunci când o femeie află că este însărcinată începe și bursa pariurilor. E fată sau e băiat? Fiecare își dă cu părerea legându-se de detalii care mai de care mai bizare.

Folclorul e bogat în indicii care pot prezice sexul copilului, iar dacă ești o persoană mai pragmatică și fără simțul umorului, s-ar putea să le găsești chiar enervante. Totuși, dacă te detașezi un pic, poți vedea aceste interpretări bizare ca pe o distracție în plus. În timpul sarcinii ai nevoie de motive să zâmbești, așa că iată câteva dintre cele mai ciudate moduri de a prezice sexul copilului, potrivit littlethings.com

Evident, cea mai sigură cale de a afla sexul copilului este o ecografie făcută de medicul specialist, însă datina străbună își spune și ea experiența. Ai putea chiar să ții secret acest detaliu, pentru a-i lăsa pe cei din jur să ghicească.

Sexul copilului. Semne din credința populară

Schimbările la nivelul pielii

Se spune că dacă ești însărcinată cu o fetiță, pielea ta va deveni mai grasă. În schimb, o sarcină cu un băiat îți va face pielea mai ternă. Oricum ar fi, schimbări vor exista și sunt normale în această perioadă a vieții.

Acnee

Orice femeie însărcinată va oberva că i se întâmplă lucuri ciudate. Legat de credința de mai sus, efectul unui ten mai gras se vede prin apariția coșurilor. Prin urmare, dacă îți apar coșuri, sigur vei avea o fată. Dacă nu te trezești brusc precum o adolescentă la pubertate, mulțumește-i băiețelului din burtă.

Strălucirea

Faptul că în timpul sarcinii femeile au o strălucire aparte este acceptat de mai toată lumea. Totuși, există superstiția potrivit căreia doar dacă ești însărcinată cu un băiat vei fi cu adevărat luminoasă.

Linia neagră

Tuturor femeilor le apare o linie neagră pe burtică, uneori mai accentuată, alteori mai palidă. Dacă aceasta se oprește deasupra buricului este semn că vei avea o fetiță, iar dacă se continua mai jos este băiat.

Testul cu bicarbonat de sodiu

Despre acest test, se spune că are o acuratețe de 80%. Este foarte simplu de făcut. Trebuie doar să amesteci două lingurițe de bicarbonat de sodiu cu urina ta. Dacă sfârâie, vei avea băiat, dacă nu se întâmplă nimic, e fată.

Textura părului

Orice sex ar avea copilul, părul mamei va suferi niște transformări. Din bătrâni este credința că un păr moale și tern anunță nașterea unei fete, pe când un păr gros și strălucitor a unui băiat.

Părul de pe corp

Femeia gravidă care se confruntă cu o pilozitate accentuată, poartă în pântece un băiat. Dacă lucrurile rămân neschimbate, atunci va avea o fată.

Creșterea în greutate

Femeile care se îngrașă în timpul sarcinii mai mult în zona abdomenului și a bazinului vor naște băieți. Cele care devin rotofeie peste tot sunt mame de fete.

Temperatura picioarelor

Dacă observi că ai picioarele mai reci decât de obicei, cel mai probabil vei avea un băiețel. În cazul în care nu observi nicio schimbare a temperaturii tălpilor, este posibil să fii însărcinată cu o fată.

Creșterea piciorului

În timpul sarcinii multe femei se plâng de faptul că le crește piciorul. Uneori, după naștere revin la dimensiunea obișnuită, alteori schimbarea este definitivă. Dacă trebuie să vă cumpărați pantofi cu jumătate de număr mai mari, superstițiile spun că sunteți mamă de băiat.

Poftele

Cel mai des predicțiile cu privire la sexul copilului au în centrul lor poftele mamei. Aparent, dorința de a mânca dulce e semn că va veni o fetiță, iar cea de sărat, un băiat.

Poziția burții

Femeile însărcinate sunt adeseori măsurate din priviri după care vine verdictul: ”e fată pentru că ai burta în sus” sau ”e băiat că e burta lăsată”.

Semne ciudate care prezic sexul copilului

Greutatea tatălui

Aparent, și kilogramele acumulate de tată preconizează sexul copilului. Dacă acesta rămâne la greutatea de dinainte de a rămâne însărcinați, veți avea un baiat, dar dacă încep să-l strângă hainele e semn că urmează să se nască o fetiță.

Dureri de cap

Chiar și durerile de cap pot fi semne ale genului copilului pe care îl porți în pântece. Băieții sunt cei care e produc mamelor migrene încă din burtă, în timp ce fetele nu dau niciun fel de astfel de semn.

Poziția de somn

În general, gravidele nu pot să mai doarmă pe nicio parte, dar specialiștii în prezicerea sexului copilului în funcție de orice detaliu spun că dacă alegeți partea stângă, veți avea un băiat. Somnul pe partea dreaptă se traduce prin apariția unei fete.

Culoarea mameloanelor

Indiferent de preziceri, sânii suferă transformări majore în perioada cât sunteți însărcinată. Totuși, dacă aureola din jurul sfârcurilor nu-și schimbă culoarea, veți avea o fetiță, iar dacă se închide la culoare, veți fi mamă de băiat.

Ce trebuie să știi despre ecografiile din timpul sarcinii

Dimensiunea sânilor

Una dintre părțile frumoase ale sarcinii este că sânii cresc. Dar, dacă dreptul devine mai mare, prezice nașterea unui băiat. Sânul stâng mărit, e semn că este fetiță.

Stângăcie

Felul în care te comporți în timpul sarcinii e un mod de a prezice sexul copilului. Un bebeluș băiat te va face să fii mai zăpăcită decât ești de obicei, pe când o fetiță te va lăsa să funcționezi ca e obicei.

Semne științifice care susțin predicția legată de sexul copilului

Este băiat sau fată? Deși poveștile bătrânilor cu predicții de gen sunt doar pentru distracție, există câteva semne susținute de știință că te-ar putea ajuta să știi dacă ai un băiat sau o fată, oferindu-ți indicii despre sexul copilului tău.

Dar s-ar putea să te întrebi dacă există ceva, cu excepția testelor prenatale neinvazive și a testelor de diagnostic prenatale. Ei bine, răspunsul este da – și nu!

Semne științifice că sexul copilului este feminin

Suferi de hyperemesis gravidarum

Majoritatea viitoarelor mame experimentează o formă de greță matinală atunci când sunt însărcinate. Dar unele mame o au mult mai rău, suferind de greață și vărsături severe (numite hyperemesis gravidarum). 

Studiile au descoperit că femeile care sunt însărcinate cu fete pot avea mai multe șanse de a prezenta greață și vărsături în timpul sarcinii. Aceste constatări au fost și mai strâns legate de femeile care suferă de grețuri severe matinale. 

Cine e de vină? Hormonul de sarcină HCG, spun cercetatorii, produs într-o cantitate mai mare de femeile care sunt însărcinate cu fete decât cu băieți. 

Ești cam…uitucă

Din motive necunoscute, unele cercetări sugerează că femeile care dau naștere fetelor au în mod constant rezultate slabe la testele de memorie – în special în domeniile abilităților de ascultare, calcul și vizualizare – în comparație cu mamele care poartă băieți.

Așa că, data viitoare când nu-ți mai amintești unde ai pus cheile de la mașină, dă vina pe semnul de sarcină care îți arată că porți în pântec o fetiță!

Ești foarte stresată 

Cu cât erai mai stresată în momentul conceperii, cu atât este mai probabil să ai o fată, spun cercetătorii. Asta pentru că fetele pot fi mai puțin vulnerabile la condițiile nefavorabile din uter decât băieții.

Un studiu din 2019, de exemplu, a constatat că viitoarele mame care au raportat că se confruntă cu stres fizic și psihologic aveau mai multe șanse să aducă pe lume fiice.

Semne științifice că sexul copilului este masculin

Ai urmat o dietă bogată în calorii în momentul concepției 

Un studiu a constatat că o dietă bogată în calorii în momentul concepției și un mic dejun regulat cresc șansele de a avea un băiat. 

Cercetătorii au descoperit că 56% dintre femeile cu cel mai mare aport de calorii în timpul concepției aveau băieți, comparativ cu doar 45% dintre femeile cu cel mai mic aport caloric. Gândirea evoluționistă spune că băieții au nevoie de mai multe resurse (adică mai multe calorii) decât fetele, așa că o dietă mai bogată în calorii ar favoriza viitorul băiețel.

Mănânci mai mult în timpul sarcinii

Este băiat sau fată? Apetitul tău poate oferi un indiciu. Un studiu a urmărit dietele viitoarelor mame și a constatat că femeile care erau însărcinate cu băieți consumau cu aproximativ 10% mai multe calorii decât cele care erau însărcinate cu fete. 

De ce apetitul mare poate fi un semn? Cercetătorii bănuiesc că testosteronul secretat de fetușii de sex masculin ar putea trimite mamelor lor un semnal să mănânce mai mult. Și asta ar putea explica de ce băieții tind să fie mai mari la naștere decât fetițele.

Refuzi alimentele preferate de altădată

Faci mofturi la mâncare- chiar și față de felurile care erau odinioară preferate? Cercetătorii spun că, cu cât o femeie însărcinată simte mai mult dezgust față de alimentele preferate, cu atât este mai probabil să fie însărcinată cu un băiat.

Motivul? Aversiunile sunt legate de modul în care funcționează sistemul imunitar al unei femei în timp ce ea încearcă să-și protejeze fătul în creștere. 

Dezvolți diabet gestațional 

Unele cercetări au descoperit că viitoarele mame însărcinate cu băieți au mai multe șanse de a dezvolta diabet gestațional– o afecțiune a sarcinii caracterizată prin glucoză în sânge mai mare decât cea normală – decât viitoarele mame care sunt însărcinate cu fete. 

Cercetătorii nu sunt siguri de ce un făt băiat duce la modificări metabolice asociate sarcinii mai mari decât un făt de fată, dar aceste constatări par să fie susținute de mai mult de un studiu.

Tu și partenerul tău locuiți împreună

Cuplurile care locuiesc împreună pot avea mai multe șanse să aibă băieți decât mame singure. Un studiu care a analizat 86.000 de copii născuți în SUA între 1959 și 1998 a constatat că băieții s-au născut la 51,5% dintre femeile care au trăit cu un partener înainte de a concepe, comparativ cu 49,9% dintre femeile care nu au rămas însărcinate.

Ritmul cardiac

Există o poveste populară pe care oamenii de știință au studiat-o – legătura dintre ritmul cardiac fetal prezicerea sexului copilului.

Înțelepciunea convențională susține că, dacă ritmul cardiac al copilului este mai mic de 140 de bătăi pe minut, ai un băiat; dacă sunt mai mult de 140 de bătăi pe minut, ai o fată. 

Cercetările medicale au dezmințit această teorie de predicție a sexului copilului pe baza ritmului cardiac. Un studiu din 2018 asupra a aproape 10.000 de sarcini a constatat că, în timp ce ritmul cardiac fetal inițial la fete a fost doar puțin mai mare decât la băieți, orice diferență observată a fost foarte mică, în esență, nu avea nicio semnificație asupra imaginea de ansamblu. 

Adevărul este că o frecvență cardiacă fetală normală fluctuează între 120 și 160 de bătăi pe minut. Dacă se măsoară ritmul cardiac al bebelușului la intervale aleatorii, este probabil să se obțină o citire diferită de fiecare dată.

Singura dată când există o diferență reală de ritm cardiac între un băiat și o fată? Este chiar în timpul travaliului, când bebelușii par să aibă ritm cardiac mai rapid decât bărbații, din motive necunoscute.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa