Mișcările ritmice ale copilului în burta mamei pot fi interpretate în diferite moduri. Totul este să știi exact ce se petrece acolo și când este cazul să-ți faci griji.
Pentru orice mamă este extrem de emoționant să-și simtă copilul mișcându-se în pântecele sale. Iar copilul tău va fi activ pe tot parcursul sarcinii. Îl vei simți pentru prima dată între 16 și 22 de săptămâni de sarcină. La început, vei simți destul de rar mișcările sale, însă, pe parcurs ce crește, mișcările vor deveni evidente și gradual, vei începe să le simți cu regularitate.
Nu vei simți acele mișcări mici precum suptul degetului sau întinderea mânuțelor sau a degetelor de la piciorușe. Vei simți loviturile și mișcările de rotație, dar probabil că vei simți și sughițurile (mici spasme ritmice), cel mai probabil în ultimul trimestru de sarcină. Toate aceste mișcări sunt evidente în ultimele luni luni de sarcină și ar trebui să fie simțite din timp în timp până la naștere.
Mișcările ritmice ale copilului și interpretarea lor
De obicei, un bebeluș activ este un bebeluș sănătos. Unele femei ar putea să nu simtă la fel de multe lovituri ca altele, chiar dacă copiii din burta lor se simt absolut perfect. Femeile care au dimensiuni corporale mai mari, sau ale căror placente sunt situate în fața uterului ar putea să nu simtă mișcările bebelușilor lor la fel de puternic.
Cât de mult ar trebui să se miște bebelușul tău? Ar trebui să numeri loviturile?
A fi conștientă de mișcările bebelușului tău în fiecare zi, reprezintă un obicei bun pe care îl poți avea în timpul sarcinii. Nu e nevoie să ții un jurnal în care să înregistrezi mișcările bebelușului, deși unele gravide chiar fac asta.
Dr. Ruxandra Dumitrescu ne sugerează ca din a 28-a săptămână de sarcină (al treilea trimestru) să fim puțin mai atente la mișcările bebelușului în burtă. Cei mai mulți bebeluși se mișcă foarte mult dimineața și seara. Atunci, de obicei nu dorm și sunt destul de activi. Vei simți mult mai bine mișcările fătului atunci când ești relaxată, te întinzi pe pat sau stai jos. Însă îl vei simți pe cel mic și când stai în picioare, te plimbi sau ești ocupată cu alte lucruri.
Este adevărat că bebelușii se mișcă mai puțin înainte de naștere?
Nu există nici un motiv pentru a crede că bebelușii se mișcă mai puțin în ultimele săptămâni premergătoare nașterii. Este important să-ți amintești că bebelușul tău trebuie să rămână activ pe parcursul întregii sarcinii.
Bebelușii sănătoși se mișcă tot timpul?
Bebelușii nu se mișcă tot timpul, nici măcar atunci când sunt perfect sănătoși. Toți bebelușii sănătoși vor avea perioadele lor de liniște și de somn. Înainte de naștere, fătul are cicluri de somn și de stare de veghe similare cu ale unui nou născut.
Pentru a înțelege ciclul de somn și de veghe al bebelușului tău, imaginează-ți un copilaș de vreo doi ani care aleargă împrejur iar apoi are nevoi de un pui de somn în timpul zilei. Acesta este un comportament normal pentru un copil. Însă dacă copilul de doi ani stă întins pe canapea un timp îndelungat atunci când nu e ora lui de somn, te vei întreba dacă nu cumva e bolnav. În mod similar, dacă bebelușul din burta ta este liniștit într-o perioadă a zilei când de obicei este activ, atunci ar trebui să-ți pui un semn de întrebare.

Ce faci dacă ești îngrijorată în legătură cu mișcările ritmice ale copilului?
Întotdeauna amintește-ți că mișcările normale ale fătului reprezintă un semn de sănătate. Când bebelușul este sănătos, în orele în care este activ se va mișca de cel puțin 10 ori în două ore. Dacă simți o scădere a a activității zilnice, atunci poate ar fi cazul să ceri sfatul medicului.
Înainte de toate, trebuie să te așezi într-un loc liniștit și să te concentrezi un timp la mișcările ritmice ale copilului din burtă.
Dacă ești cu adevărat îngrijorată, cere sfatul medicului imediat și nu aștepta niciodată până a doua zi.
Trebuie să mergi la urgență dacă:
- Dacă lovește din ce în ce mai puțin pe parcursul unei zile și simți că este foarte puțin activ.
Simt mișcările bebelușului foarte jos. De ce?
În calitate de viitoare mamă, lista de întrebări despre loviturile bebelușilor care îți trec prin minte poate fi nesfârșită: Ce este normal când vine vorba de loviturile bebelușilor? Unde ar trebui să-ți simți copilul lovind? Cât de des ar trebui să bată copilul cu picioarele? E normal să simt mișcările bebelușului foarte jos? Când ar trebui să fii îngrijorată? Nu te stresa însă, suntem aici cu răspunsurile de care ai nevoie.
Unde voi simți loviturile bebelușului? Locul în care vei simți mișcările bebelușului depinde de câțiva factori:
- cât de avansată este sarcina ta
- poziția bebelușului în uter
- poziția placentei
Vei simți că bebelușul dă cu piciorul diferit pe măsură ce sarcina ta progresează, cu mișcări fluturale sub ombic mai devreme în timpul sarcinii și mișcări mai puternice care pot varia de la sus în coaste până în jos în regiunea pelviană mai târziu în timpul sarcinii.
Așadar, cu cât sarcina este mai avansată, cu atât mai jos vei simți mișcările bebelușului.
Poziția bebelușului poate afecta locul în care se simt loviturile?
Poziția bebelușului tău în uter afectează modul și locul în care vei simți lovituri. Dacă este cu capul în jos, atunci le vei simți loviturile mai sus, în pântecele tău. La începutul sarcinii, vei simți mișcările lângă buric, dar pe măsură ce sarcina avansează, pot fi simțite în zona coastelor.
Dacă este culcat, cu picioarele atârnând în jos, vei simți lovituri mai jos în abdomen și chiar s-ar putea să te simți ca și cum i-ar ieși picioarele din colul uterin sau dansează pe vezica ta urinară, mai târziu în timpul sarcinii.
Dacă este așezat transversal, întinse de-a lungul abdomenului, probabil că vei simți mai multe lovituri pe partea dreaptă sau stângă, în funcție de direcția în care se află.
- CITEȘTE ȘI: Naștere cu placenta accreta, în Franța. „Am fost între viață și moarte. În 24 de ore m-au operat de 4 ori”
Ce alt factor poate influența mișcările bebelușului?
Momentul, puterea și locul mișcărilor pe care le simți pot fi afectate de plasarea placentei.
Dacă placenta este poziționată în partea din față a uterului (cunoscută sub numele de placentă anterioară ), aceasta poate acționa ca o pernă între exteriorul abdomenului și mișcările copilului în interior. Este posibil să nu simți mișcare decât mai târziu în timpul sarcinii și atunci când simți mișcarea poate să nu fie la fel de puternică.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante