Menstruația nu poate exista în timpul sarcinii din punct de vere anatomic și fiziologic. Pot apărea unele sângerări, ușoare sau abundente ce pot fi confundate cu menstruația.
Din când în când, auzim povești ale unor femei care nu au realizat că sunt însărcinate până în momentul în care au intrat în travaliu. Chiar am o vecină care, la un an și jumătate după nașterea primului copil, a apărut cu o bebelușă în brațe, susținând că nu a știut că este însărcinată până în luna a șaptea. Toți cunoscuții am dat din cap sceptic, dar nu am insistat cu întrebările.
O sarcină se conștientizează cu ajutorul mai multor factori, nu numai lipsa menstruației și da, conform Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, în timpul celor 40 de săptămâni pot apărea sângerări, însă este destul de dificil să le confundăm cu menstruația.
Ce înseamnă menstruația?
Înainte de a afla dacă este sau nu posibilă menstruația în timpul sarcinii, trebuie să înțelegem ce înseamnă exact menstruația. Ciclul menstrual al unei femei este împărțit în patru etape:
– Menstruația (zilele în care sângerezi)
– Faza foliculară (aceea în care ovulul începe să se maturizeze pentru ovulație)
– Ovulația (perioada în care organismul eliberează ovulul matur)
– Faza luteală (perioada de după ovulație ce durează până ce ovulul fertilizat se implantează, sau ovulul nefertilizat moare și atrage după sine menstruația).
Menstruația nu înseamnă doar o simplă sângerare. Menstruația apare când nivelul de progesteron scade din cauză că ovulul nu s-a implantat în uter.
O scădere a nivelului de estrogen atrage după sine capacitatea organismului de a elimina mucoasa uterină ceea ce duce la instalarea menstruației. În timp ce menstruația ta pare a fi numai sânge, trebuie să știi că ea conține și celule ale mucusului și endometrului.
Este posibil ca sângerările să mimeze menstruația?
Uneori, sângerările în timpul sarcinii sunt destul de comune, mai ales în primul trimestru. Ciclul menstrual variază de la o femeie la alta. Unele femei au o menstruație mai ușoară (sângerare ușoară sau moderată), motiv pentru care câteva pete pe chilot pot fi confundate cu menstruația regulată. Un studiu efectuat de cercetătorii americani a arătat că 25% dintre participante au spus că au avut sângerări în primul trimestru de sarcină, în timp ce 8% dintre ele au raportat sângerări abundente, asemănătoare cu fluxul menstruației.
Care sunt cauzele sângerărilor în timpul sarcinii?
Există câteva situații care pot cauza apariția sângerărilor în timpul sarcinii:
Implantarea ovulului: ovulul fertilizat se implantează în uter în perioada în care majoritatea femeilor așteaptă menstruația. Când ovulul fertilizat se ”îndeasă” în mucoasa uterină, unele femei observă ca rezultat câteva pete de sânge sau chiar sângerări ușoare. Pot confunda aceste sângerări cu o menstruație ușoară. Femeile nu ar trebui să ia în considerare sarcina până ce nu observă lipsa următoarei menstruații.
Conștientizarea hormonală: în prima parte a sarcinii, organismul femeii produce progesteron și alți hormoni ce ajută la instalarea sarcinii și oprirea menstruației. Uneori, nivelul hormonal este insuficient și pot apărea mici sângerări (mai degrabă pete) în jurul a 4, 8 sau 12 săptămâni, atunci când ar trebui să ai menstruație. Odată ce placenta preia producția de hormoni, aceste pete nu mai sunt deloc ceva comun.
Sângerări placentale: placenta previa este situația în care placenta este plasată lângă sau acoperă parțial ori total cervixul. Placenta abruption înseamnă că placenta s-a separat parțial sau total de peretele uterin. Lacurile vasculare sau placentare reprezintă spații mărite în interiorul placentei, umplute cu sânge matern. Acestea și alte câteva complicații ale placentei pot cauza adesea sângerări vaginale nedureroase, în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină.
Ce poți face dacă suspectezi că ești însărcinată și sângerezi?
Dacă suspectezi sau știi că ești însărcinată și experimentezi unele sângerări, ar trebui să ceri imediat sfatul medicului ginecolog. Sângerările pot apărea în cazul sarcinilor sănătoase care vor fi duse la termen. Cu toate acestea, sângerările în timpul sarcinii pot indica unele complicații, inclusiv pierderea sarcinii. Dacă sângerările arată ca în timpul unei menstruații obținute, atunci este foarte posibil să nu fii însărcinată. Sfatul este ca, atunci când te gândești că ai putea fi însărcinată, să ții legătura cu medicul ginecolog.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.