Mâncatul placentei sub forme de capsule după naștere. Ce arată cele mai noi studii despre „pastilele fericirii”

Ramona Dinescu
mama si bebe dupa nastere

Mâncatul placentei după naștere este una dintre opțiunile la care foarte multe femei se gândesc.  Asta în timp ce unele dintre noi ne gândim dacă să conservăm celule stem sau dacă să le facem băieților circumcizie. Iar altele au preocupări mai pământene: când îi vor face pentru prima dată baie bebelușului sau când și cum să răspândească anunțul nașterii.

Mâncatul placentei după naștere a fost propovăduit în lumea întreagă deoarece se spunea că are multiple beneficii pentru sănătatea mamei. Însă, un nou studiu a descoperit că a consuma acele capsule ce conțin placenta are un efect foarte mic, aproape inexistent pentru starea de spirit de după naștere a mamei, oboseala sau capacitatea de a interacționa cu copilul.

Studiul, publicat în decembrie 2017 în jurnalul Women and Birth, conform The Huffington Post, se bazează pe numai 27 de participanți, însă furnizează primele rezultate ale unui experiment clinic, fiind testat în mod specific impactul pe care capsulele ce conțin placenta îl au asupra hormonilor după naștere, asupra stării de spirit și a energiei.

Chiar dacă ce oamenii de știință de la Universitatea din Nevada au descoperit că nu există diferențe semnificative între cele 12 femei care au luat pastilele cu placenta și cele 15 care au luat pastile pentru efectul placebo în primele săptămâni după naștere, au putut însă constata mici modificări la nivelul concentrației hormonale în cazul celor care au luat capsulele reale.

„Cei care susține această mișcare de a mânca placenta după naștere s-ar putea lega de faptul că noi am văzut unele probe la nivelul hormonilor”, susține Daniel Benyshek, coordonatorul studiului. „În mod similar, penstru sceptici, rezultatul nostru ar putea demonstra că mâncatul placentei nu funcționează, deoarece noi nu am identificat diferențe clare, serioase la nivelul hormonilor maternali sau la nivelul stării de spirit a mamelor care au luat pastile cu placenta spre deosebire de cele care nu au luat”, a mai spus el.

Este nevoie de și mai multe studii, asta este clar, iar aceste rezultate ar trebui considerate preliminarii, au mai notat autorii studiului.

Însă, ei au mai adăugat că „aceste descoperiri ar putea fi esențial de importante pentru femeile care consideră procesul de consumare a placentei unul natural pentru prevenirea și tratarea depresiei postnatale”.

Depresia postnatală afectează aproximativ 15% dintre femeile ce devin mame și poate avea ca rezultat o depresie cronică, un atașament foarte slab sau chiar inexistent față de copil, chiar și suicidul.

Tratamentele recomandate includ consiliere psihologică, grupuri de suport și medicamente antidepresive, conform Asociației Canadiene de Sănătate Mintală.

În ultimii ani s-a evidențiat un interes în creștere asupra acestui fenomen, acela al mâncatului placentei, despre care, adepții săi susțin că poate îmbunătăți semnificativ starea de spirit a mamei în perioada postnatală și a fost promovat de o serie de celebrități printre care Kim Kardashian, Blac Chyna, January Jones și Myin Bialik care au anunțat că ele au făcut asta și s-au bucurat de beneficiile acestui proces.

Actrița Alicia Silversone a scris în jurnalul său de parenting: „Am ajuns în punctul în care soțul meu m-a întrebat: Ți-au luat pastilele pentru fericire azi? Și am fost foarte tristă atunci când s-au terminat”.

În octombrie anul acesta, o analiză asupra mâncatului placentei publicată în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie (una dintre cele mai mari autorități la nivelul acurateții informației, din lume) a avertizat că nu numai că nu există beneficii documentate, mai mult, mâncatul placentei poate face rău, inclusiv prin transmiterea unor infecții bacteriene grave la făt. Autorul a mai spus că medicii ar trebui să descurajeze această practică.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa