Există o serie de lucruri interzise în sarcină, ceea ce face ca perioada celor nouă luni să fie una plină de dileme. Am centralizat cele mai frecvente întrebări pe care și le pun femeile însărcinate, pentru a te ajuta să ai o sarcină fără prea multe necunoscute.
Corpul oricărei femei suferă, în timpul celor nouă luni de sarcină, numeroase transformări, iar unele dintre acestea par nefirești și e normal să te întrebi dacă este totul în regulă. În același timp, pentru ca ființa ce se formează în tine să fie în siguranță, dacă nu ai făcut-o până acum, este indicat să ai un stil de viață cât mai sănătos. Iar acest lucru presupune să fii atentă la tot ce poate agresa corpul tău și, implicit, pe cel al viitorului bebeluș.
Dr. François Rolet, coordonatorul unității de Obstetrică – Ginecologie din cadrul Hôpital Américain, a răspuns pentru aufeminin.com la câteva dintre întrebările pe care și le pun femeile însărcinate.
1. Vopsirea părului și zugrăvitul, interzise în sarcină?
Nu. Substanțele active utilizate pentru vopseaua de păr nu pătrund în organismul mamei. Or, pentru a fi toxică, o substanță trebuie mai întâi să fie asimilată de corpul mamei înainte de a ajunge la fetus. O substanță colorantă pentru păr nu este periculoasă. În plus, dr. François Rolet mai spune că și camera bebelușului poate fi zugrăvită înainte de venirea pe lumea copilului, fără nicio teamă.
2. Exercițiile abdominale sunt interzise în sarcină?
Da. Contrar părerilor de până acum, explică dr. François Rolet, „nu există nicio legătură între abdomen și uter”, dar întărirea abdomenului nu îți servește la nimic acum, în afara faptului că te obosește. De ce? „În timpul sarcinii, mușchii și țesuturile se înmoaie și se relaxează, proces în lipsa căruia nașterea ar fi imposibilă”. Așadar, mai ales dacă nu ai făcut-o până acum, în timpul sarcinii nu este momentul să te apuci de exerciții pentru întărirea mușchilor abdominali. Mai degrabă fă exerciții de gimnastică, dar cât mai lejere, și mai ales după ce ai primit avizul medicului. Poți face în egală măsură yoga sau înot, pentru că acestea nu sunt interzise în sarcină. „Înotul nu provoacă deschiderea colului așa cum se credea înainte. Pe de altă parte, apa din piscină poate modifica echilibrul vaginal, ceea ce nu este însă periculos pentru sarcină. „Înotul este, fără îndoială, cel mai bun sport pentru o femeie însărcinată”, conchide dr. François Roulet, dar viitoarea mamă trebuie să vadă, împreună cu medicul ei, ce este mai potrivit pentru ea.
3. Se pot mânca fructe de mare gătite?
Fructele de mare (creveți, crabi etc.) nu sunt interzise în sarcină dacă sunt de calitate și, evident, sunt proaspete. Dr. Rolet spune că femeile însărcinate se tem adesea că s-ar putea îmbolnăvi de toxoplasmoză, iar aceasta se poate transmite prin pește. Această boală se transmite cel mai des prin carne care nu este bine fiartă. Dr. Rolet mai spune că, în principiu, carnea de pește, chiar crudă, nu este contraindicată, dar, atenție, trebuie verificate proveniența și prospețimea.
4.Ce se poate face contra grețurilor și din ce cauză apar acestea?
Grețurile de care suferă femeia însărcinată au, fără îndoială, origine hormonală, chiar dacă stresul și oboseala au un rol important. Psihanaliștii invocă, de asemenea, și factori psihologici. Grețurile sunt foarte frecvente, ele afectând aproximativ 80% din femeile însărcinate, în special în primul trimestru. Cum se pot îndepărta? Medicii spun că nu există soluții miraculoase. Pentru a atenua grețurile, femeia trebuie în primul rând să facă o evaluare a stilului alimentar: sunt interzise în sarcină alimentele indigeste, felurile de mâncare prea grase și sosurile, dar nici ingerarea unei cantități prea mari de alimente la o singură masă nu este permisă. Băuturile light sau apa plată pot fi de ajutor.
5.De ce îți este atât de foame în timpul sarcinii?
Organismul unei femei însărcinate are un metabolism diferit. Unele gravide au tendința de a „stoca” ceea ce în mod normal se elimină. De ce? Reglarea cantității de zahăr în organism este diferită. La femeia însărcinată, nivelul glicemiei crește rapid și, în consecință, organismul fabrică mai multă insulină. Rezultatul: stocarea. Din acest motiv, se poate întâmpla ca, chiar și după ce a luat un mic dejun consistent, gravida să fie hipoglicemică la finalul dimineții. Pentru a regla această situație, este recomandat să consumi cantități mai mici de alimente, să îți fracționezi gustările, să eviți alimentele prea dulci ce pot provoca crize de hipoglicemie și să consumi alimente integrale.
6.Cât de mult trebuie să te îngrijorezi dacă ai o sângerare?
Sângerările sunt frecvente la femeia însărcinată. Nu sunt întotdeauna alarmante, dar trebuie ca de fiecare dată când constați că ai avut o sângerare să anunți specialistul care îți monitorizează sarcina. Poate fi semnul unui avort spontan, mai ales în primele trei luni de sarcină. La începutul sarcinii, sângerările care nu sunt periculoase apar ca urmare a formării placentei. O ecografie mai poate descoperi probabil și prezența unui mic hematom. Adesea, după raporturile sexuale se poate întâmpla ca extremitatea colului să sângereze puțin. Vorbește cu medicul tău despre toate aceste probleme. Spre sfârșitul sarcinii, sângerările pot indica faptul că placenta este prea jos sau că a început să se deschidă colul uterin.
7.Este amniocenteza riscantă?
În Franța, amniocenteza nu are o reputație tocmai bună. Adesea se crede că este periculoasă. Dr. François Rolet explică: Amniocenteza prezintă riscuri foarte mici dacă este realizată de medici experimentați. „Cum se desfășoară? Amniocenteza constă în prelevarea lichidului amniotic cu ajutorul unui ac, care nu este mai gros decât cel utilizat pentru prelevarea de sânge necesar analizelor uzuale. Înțepătura se realizează prin traversarea peretelui abdominal, între buric și pubis, sub control ecografic, pentru a ghida acul. Prelevarea este foarte puțin dureroasă și nu durează decât câteva minute. Intervenția nu necesită spitalizare. Este recomandat, însă, repaosul timp de cel puțin 24 de ore după efectuarea ei. La ce servește? Permite examinarea celulelor fetusului, în mod special pentru detectarea anomaliilor cormozomiale (riscul de trisomie 21). Altfel spus, este o metodă modernă de detectare a anomaliilor și bolilor genetice la copilul încă nenăscut, în timpul sarcinii.
8. De ce apar cârceii?
În timpul sarcinii, poți avea tot felul de manifestări cu care nu te-ai mai confruntat înainte. Un exemplu pot fi cârceii care apar în zona gambelor și își fac apariția începând cu cel de-al doilea trimestru de sarcină. Unii medici pun aceste manifestări pe seama modificărilor hormonale, dar și ca o consecință a lipsei de calciu și magneziu sau din cauza tulburărilor de circulație. Atenție, este interzisă în sarcină automedicația.
9. Când apar primele simptome ale sarcinii?
Totul depinde de fiecare gravidă în parte. Unele femei resimt primele semne ale sarcinii încă din primele zile, în vreme ce altele nu au niciun semn specific. În orice caz, simptomele cele mai frecvente sunt: absența menstruației, sânii care cresc în volum și pot deveni dureroși, apariția eventualelor grețuri, schimbări ale stării de spirit, senzație de oboseală, senzație de balonare.
10. De ce nu dormi bine?
Nici în acest caz, medicii nu prea au răspuns, fiind avansate ipoteze precum dereglările hormonale sau psihologice. Dar nimic nu explică cu exactitate de ce femeile însărcinate se trezesc adesea în timpul nopții și nu mai reușesc să adoarmă, chiar dacă intervine și dificultatea legată de găsirea unei poziții comode de somn când sarcina este mai avansată. Pastilele de somn sunt interzise în sarcină.
11. De ce este atât de frecventă nevoia de a merge la toaletă?
Totul se întâmplă deoarece uterul apasă pe vezica urinară și vezica nu mai are aceeași capacitate ca înainte. Rezultatul: femeia însărcinată simte nevoia de a urina mai des, în cantități mai mici.
12. Când începe gravida să își simtă copilul mișcându-se în burtică?
Au existat multe păreri controversate pe tema mișcărilor copilului în burtica mamei sale până la apariția ecografiei. Se credea despre un copil care se mișcă foarte mult că este sănătos și invers, că nu este în regulă dacă nu se mișcă suficient, astfel că medicii indicau adesea cezariana în cazul în care bebelușul nu se mișca prea mult. Obstetrica a făcut mari progrese, astfel că, o regulă generală, viitoarea mamă începe să își simtă bebelușul mișcându-se la sfârșitul celei de-a patra luni, chiar dacă la început o asociază mai mult cu o stare de balonare. Copilul începe să se miște apoi din ce în ce mai mult. În egală măsură, spre sfârșitul sarcinii, pentru că nu mai are foarte mult loc, este posibil să nu se miște timp de mai multe ore. Dar dacă această „liniște” se prelungește prea mult, trebuie să anunți medicul de urgență.
13. Ce indică diferitele scurgeri vaginale?
Scurgerile vaginale sunt frecvente la femeile însărcinate. Sub influența hormonilor, echilibrul vaginal este modificat și apare această leucoree, de culoare albicioasă. Nu trebuie confundată cu pierderile vaginale de o altă culoare și mult mai abundente (gălbui sau verzui), însoțite de arsuri ce pot indica o infecție. Medicul trebuie să te consulte și să identifice eventuale infecții, cum este streptococul de grup B, beta hemolitic, care poate fi sursa unor complicații grave ce se pot transmite la copil.
14. Sunt interzise în sarcină carnea de porc sau de curcan?
Carnea gătită de porc sau de curcan nu este interzisă în sarcină, atâta timp cât corespunde regulilor de igienă și de conservare. În schimb, sunt interzise în sarcină carnea afumată, cea crudă sau semi crudă, pentru că există risc de toxoplasmoză.
15. De ce se simt gravidele balonate la începutul sarcinii?
De vină sunt din nou hormonii. Mereu ei! Care încetinesc tranzitul intestinal: intestinul este umflat și gravida poate fi constipată. Așadar, burtica se poate sesiza în primele săptămâni de sarcină la unele gravide, și asta nu datorită bebelușului, ci din cauza dereglărilor intestinale. Ce este de făcut? Medicul îți poate prescrie medicamente laxative. Atenție: auto medicația este periculoasă în cazul femeilor însărcinate.
16. Poftele au o explicație științifică?
Tot hormonii sunt de vină. Organismul se modifică, la fel gustul și mirosul. În timpul sarcinii, este posibil să nu suporți anumite alimente pe care de obicei le apreciezi și, în schimb, să ai preferințe neobișnuite pentru alte tipuri de alimente. Le poți da curs fără probleme, lista alimentelor interzise în sarcină este foarte scurtă.
17. Trebuie administrate vitamine?
Vitaminele nu sunt interzise în sarcină, însă carențele de vitamine nu sunt chiar atât de importante pe cât se crede adesea. Este recomandat un supliment de acid folic, supliment de calciu, fier și magneziu.
18. De ce gravidele au tenul acneic?
Mai ales pentru cele care au luat anticoncepționale, apariția sarcinii provoacă o dereglare hormonală care se reflectă asupra tenului. Dacă te numeri printre norocoase, poți avea o mină splendidă, un ten luminos și vei fi în plină formă. Pentru alte gravide, sarcina înseamnă o piele încărcată cu puncte negre și chiar coșuri, un ten acneic. În orice caz, nu lua niciun tratament fără a avea avizul medicului ginecolog și chiar al dermatologului. Adoptă o igienă impecabilă (demachiere și spălarea feței), utilizează produse de calitate care să nu accentueze îngrășarea tenului și hidratează-ți foarte bine pielea. Oricum, pielea ta va reveni la normal la câteva săptămâni după ce vei naște.
19. De ce trebuie făcute analizele de urină?
Sarcina induce schimbări ce pot provoca infecții urinare pe care trebuie să le depistezi cât mai repede. Medicul îți va prescrie o analiză de urină care trebuie efectuată la laborator. Este o bună ocazie pentru a verifica prezența albuminei sau a zahărului ce pot fi semnele unor complicații precum hipertensiune arterială sau diabet gestațional.
20. Un abdomen care se întărește indică apariția contracțiilor?
Nu neapărat. Femeile însărcinate confundă adesea contracțiile cu micile dereglări intestinale. Contracțiile pot să apară în cel de-al doilea trimestru. Nu uita că uterul este la rândul său un mușchi și, în consecință, se contractă. Dacă nu sunt numeroase, contracțiile nu trebuie să te îngrijoreze, dar dacă devin frecvente, trebuie să-ți anunți medicul.
Dacă ți s-a părut util acest articol despre interdicțiile în sarcină, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.