Da, ştim că fericirea şi dragostea pe care primul copil le-a adus în viaţa ta sunt de nedescris. Nu se compară cu alte bucurii pe care le-ai mai experimentat de-a lungul timpului. Şi da, este natural să fii entuziasmată că devii mamă pentru a doua oară. Dar acum va fi diferit. Chiar dacă ai mai trecut printr-o sarcină şi eşti pregătită pentru paşii importanţi pe care îi implică aducerea pe lume a unui copil, de data aceasta ai mai multe responsabilităţi şi mai multe lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare.
Să îl ajuţi pe fratele mai mare să înţeleagă la ce trebuie să se aştepte atât de la tine, cât şi de la noul bebeluş, este cea mai bună metodă să te pregăteşti pentru marele eveniment.
Ce se va schimba când ajungi mamă pentru a doua oară?
Să fii mama a doi copii poate fi copleșitor. Cel mai bine ar fi să începi să te pregăteşti încă din timpul sarcinii. Doar că timpul tău va fi limitat, vei fi mult mai ocupată decât ai fost în prima sarcină. Orele de dormit şi de stat la masă vor fluctua în funcţie de vârsta şi nevoile copilului mai mare. Nu vei mai avea grijă doar de tine şi de sarcina ta, ci şi de încă un copil care în continuare îţi va solicita atenţia, grija şi dragostea.
- CITEȘTE ȘI: A doua sarcină după cât timp?
E posibil, de asemenea, să oboseşti mai uşor decât în timpul primei sarcini. Să te ocupi de încă un copil atunci când eşti însărcinată îţi solicită foarte multă energie.
După naştere, primele şase-opt săptămâni se vor dovedi a fi cele mai grele. Grijile ta principale vor fi orele de somn şi de masă ale noului bebeluş, iar pe lângă acestea va trebui să nu neglijezi sentimentele şi nevoile celuilalt copil.
Una din schimbările în bine pe care le aduce un al doilea copil este surplusul de încredere în cunoştinţele şi abilităţile tale de mamă. Lucurile care ţi-au părut a fi dificile prima dată – alăptatul, schimbatul scutecelor, prima febră etc. – vor fi mult mai uşor de gestionat acum.
Orice criză care ţi s-a părut de proporţii la primul copil acum va fi doar un exerciţiu care te va găsi pregătită.
Cum te va afecta sosirea celui de-al doilea copil?
Extenuarea şi anxietatea vor merge mână în mână cu bucuria de a deveni mamă din nou. Micile depresii şi tristeţi de după naştere pot fi înfricoşătoare, însă nu trebuie să treci prin toate de una singură. Discută cu medicul tău despre orice simptom ai. Este foarte important să poţi face diferenţa între o tristeţe care dispare după cel mult câteva săptămâni şi depresia postpartum. Aceasta este o afecţiune psihică serioasă ce poate conduce la tulburări comportamentale şi de somn dacă nu o tratezi.
Oboseală fizică și psihică
Dacă începi să te simţi depresivă sau anxioasă, sau dacă ai gânduri care pun în pericol viaţa ta sau a beveluşului, sună-ţi de urgenţă medicul.
Din punct de vedere fizic, vei simţi dureri şi oboseală, mai ales dacă treci printr-o naştere grea sau o operaţie de cezariană. Asta ar putea face sesiunile nocturne de alăptat un pic dificile.
Preocupări legate de carieră
Dacă lucrezi, e posibil să fii nesigură cu privire la viitorul carierei tale. Apelează la sfaturile şi ajutorul familiei şi al prietenilor pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce priveşte întoarcerea la serviciu.
Griji legate de relația dintre tine și copii
Vei fi preocupată de felul în care relaţionezi cu noul tău copil. Poate fi greu de înţeles cum anume apare aceeaşi cantitate de dragoste pentru amândoi copiii. E ceva ce matematic e greu de măsurat. Dragostea pur şi simplu se dublează atunci când apare un al doilea copil.
Tu și relația de cuplu
Vei constata că în primele luni după naştere ai foarte puţin timp, sau chiar deloc, pentru tine. Nopţile de nesomn şi sarcinile zilnice pot fi copleşitoare, aşa că încearcă să îţi rezervi ocazional puţin timp doar pentru tine.
În mod similar, tu şi partenerul tău veţi constata că începeţi să petreceţi din ce în ce mai puţin timp împreună. Aranjaţi în aşa fel încât să aibă cineva grijă de copii. Apoi ieşiţi la o plimbare sau staţi să urmăriţi un film doar voi doi.
- CITEȘTE ȘI: Vocea ta: Copilul face sau desface un cuplu ?
Ajută-ţi copilul mai mare să se obişnuiască
Primul tău copilul ar putea trece prin o serie de emoţii, de la entuziasm la gelozie sau chiar resentimente puternice. Copiii mici, până în trei ani, sunt aproape incapabili de a-şi verbaliza sentimentele. Comportamentele lor pot regresa după naşterea unui frate mai mic. Primul tău copil şi-ar putea suge degetul, ar putea cere biberon, ar putea uita cum se foloseşte oliţa şi ar putea începe să comunice folosind un limbaj de bebeluş, tocmai pentru a-ţi obţine atenţia.
Copiii ceva mai mari şi-ar putea exprima sentimentele testându-ţi ţie răbdarea. Pot face crize de plâns şi isterie, refuzând să mănânce, aruncând cu jucăriile etc. De obicei, însă, aceste probleme sunt de scurtă durată. Cu un pic de pregătire, îţi poţi ajuta copilul să se adapteze la ideea că va avea un frate mai mic.
Subliniază rolul important pe care îl are un frate mai mare. Iată cum poţi face acest lucru:
- Lasă-ţi copilul mai mare să te ajute la alegerea articolelor pentru camera nou-născutului. Dacă cei doi vor împărţi acelaşi dormitor, acest lucru este deosebit de important.
- Găseşte un cadou special pe care copilul mai mare şi-ar putea dori să îl împartă cu frăţiorul lui, cum ar fi o carte sau o jucărie preferată. Totodată, alege ceva pentru copilul mai mare, cum ar fi un scaun doar al lui, în care să stea atunci când hrăneşti nou-născutul.
- Programează zilnic un moment special doar pentru tine şi copilul tău mai mare. Ai putea să organizezi o excursie în parc, la cumpărături, sau ai putea pur şi simplu să îi citeşti câteva povesti suplimentare înainte de culcare. Partenerul tău te-ar putea ajuta având grijă de nou-născut în tot acest timp.
- Citeşte-i poveşti sau jucaţi jocuri care să îl ajute să înţeleagă ce se întâmplă în familie. Există mai multe cărţi scrise special pentru copii mici care devin fraţi mai mari.
- Discutaţi despre ce se va întâmpla atunci când frăţiorul vine acasă. Explică-i că un nou născut plânge, doarme, mănâncă şi are nevoie să îi fie schimbat şi spălat destul de des. Asigură-ţi copilul mai mare că, deşi nou-născutul are nevoie de foarte multă atenţie, tu vei avea în continuare timp şi dragoste pentru amândoi.
- Consolidează-i copilului rolul în familie, spunându-i că va fi fratele mai mare al nou-născutului. Lasă-l să conştientizeze însemnătatea acestui statut.
- Ia în calcul să îl iei şi pe copil la o ecografie sau la o vizită prenatală, dacă îşi doreşte să te însoţească. E posibil să îşi dorească să îţi stea alături până la naştere.
Nu planifica alte evenimente importante
Sosirea pe lume a unui nou copil aduce schimbări importante în viaţa copiilor mai mari. De aceea, ar fi bine să mai amâni alte evenimente pentru o perioadă. Aceasta nu este, probabil, cea mai bună perioadă de a insista ca cel mare să înveţe lucruri noi. În acest punct, un comportament constant şi coerent îl va ajuta să se obişnuiască mai uşor.
Fraţii joacă un rol deosebit în viaţa unui copil nou. Nu îl exclude pe cel mare din luarea deciziilor importante (mobilier nou, haine, jucării etc), atunci când este vorba de cel mic. Cu cât va fi mai implicat, cu atât îşi va simţi rolul mai important.
Cum să faci faţă sosirii bebeluşului?
Pentru a ajuta la gestionarea noilor responsabilităţi care vin odată cu un al doilea copil, încearcă următoarele sfaturi înainte de ziua cea mare:
Aprovizionează casa cu alimente uscate şi uşor de preparat
Dacă te simţi în stare să găteşti, fă porţii duble şi pune-le în congelator. Nu ţi-ar strica să ai mâncare gătită pentru perioada de după naştere.
Reorganizează spălatul rufelor.
Folosește un coş de rufe pentru fiecare membru de familie sau câte un coş pentru fiecare copil, în aşa fel încât să îţi fie mai uşor să sortezi şi să împachetezi hainele. Spălatul şi uscatul rufelor este de obicei cel mai controversat subiect pentru părinţi. Toată aventura pare să se complice foarte mult atunci când se naşte încă un copil. Aşadar, pe cât posibil, încearcă să te organizezi în această privinţă înainte de a naşte.
- CITEȘTE ȘI: Cum poate un soț să îi ușureze viața soției
Dacă este posibil, foloseşte lucruri pe care le ai deja (sau pe care rudele ţi le pot împrumuta), în aşa fel încât să nu mai trebuiască să mergi la cumpărături
Pătuţul, căruciorul, scaunele şi hainele sunt articole de care bebeluşul va avea nevoie o perioadă scurtă şi, astfel, pot fi doar împrumutate sau refolosite. Te-ar ajuta să economiseşti timp, energie şi bani!
Îmbogăţeşte-ţi arhiva de filme, dar nu te uita la ele până nu naşti
Te vor ajuta să treci mai uşor peste nopţile târzii când vei alăpta.
Aprovizionează-ţi maşina cu o geantă de scutece, în care să găseşti toate cele necesare atunci când şi dacă este cazul
Multe mămici ţin în maşină un sac cu jucării pentru copiii mari şi unul de scutece pentru cei mici.
Dacă te încântă ideea, roagă-ţi un membru al familiei să petreacă puţin timp cu tine după naştere
Nou-născutul se va bucura de companie, iar tu vei fi capabilă să te odihnești.
- CITEȘTE ȘI: Cum ajutăm o proaspătă mămică
Dacă este posibil şi îţi permiţi, apelează la o menajeră
O poți chema o dată pe săptămână, timp de o lună sau două, pentru a te ajuta cu treburile casnice.
Nu uita să ai grijă de propriile tale nevoi
Răsfaţă-te, chiar dacă implică ceva simplu precum o vizită la coafor sau un masaj.
Odată ce toată lumea se obişnuieşte cu faptul că există un nou copil în preajmă, vă veţi puteţi bucura de faptul că sunteţi o familie mare.