Îngrijirea danturii înainte și în timpul sarcinii. Periajul, cea mai bună soluție

TOTUL DESPRE MAME
îngrijirea danturii

În timpul sarcinii este extrem de important să ai grijă de dinți și gingii. Asta pentru că modificările hormonale cresc riscul de apariție a bolilor gingiilor, care pot afecta sănătatea copilului aflat în plină dezvoltare. Însă, cum în timpul sarcinii este de dorit să nu se ajungă la situații care impun anestezii sau alte intervenții invazive, este mai bine să previi și să-ți menții sănătatea danturii printr-un periaj corect, făcut cel mai bine cu ajutorul periuței electrice.

Acest articol conține prezentare de produs

Ți-am pregătit mai multe trucuri care te vor ajuta să menții sănătatea danturii, înainte, în timpul și după sarcină și sfaturi importante de îngrijirea danturii, oferite de medicul stomatolog Remus Stratulat.

Înainte de a rămâne însărcinată

Încearcă să îți faci programare la stomatolog înainte de a rămâne gravidă. În acest fel, dinții îți vor fi curățați, gingiile vor fi examinate și orice probleme stomatologice pot fi tratate înainte de a rămâne gravidă. „Recomandarea mea este să venim regulat la medicul stomatolog pentru igienizări periodice și control preventiv aferent, iar pentru viitoare mămici este cu atât mai important. Eventualele probleme trebuie rezolvate rapid, pentru că pot evolua rapid și sever în timpul sarcinii”, potrivit medicului stomatolog Remus Stratulat.

Îngrijirea danturii în timpul sarcinii

* Nu amâna controalele stomatologice doar pentru că ești însărcinată. Ai nevoie mai mult ca oricând să ți se examineze gingiile, pentru că sarcina este responsabilă de schimbări hormonale care cresc riscul de boli parodontale și de gingii sensibile care sângerează ușor (afecțiune numită gingivită). „Inflamarea gingiilor se poate rezolva prin igiena orală mai atentă folosind duș bucal, periuțe dentare electrice și produse de igienă orală. Dacă apar carii, acestea trebuie rezolvate în afara trimestrelor I și III”, este recomandarea medicului stomatolog.

* Urmează regulile de îngrijire a danturii (spălare atentă pe dinți, folosire ață dentară) pentru a preveni și/sau reduce problemele de sănătate orală. ”Periajul este foarte important – dantura trebuie păstrată curată și sănătoasă, ca și gingiile. Periuța sonica, cum este Sonicare, este mult mai eficientă, pentru că permite un periaj corect și eficient și previne inflamarea gingiilor”, afirmă medicul stomatolog.

* Dacă grețurile matinale te împiedică să te speli pe dinți, schimbă pasta cu una care să nu aibă arome. Cere dentistului să îți recomande astfel de produse.

Spune-i dentistului dacă ești gravidă. Îngrijirea dentară de rutină poate fi făcută în timpul sarcinii. Și procedurile ce presupun urgențe se pot face, însă cele complicate, cu anestezii, ar trebui amânante după naștere.

* Spune dentistului numele și dozele de medicamente pe care le iei – inclusiv medicamente și vitamine prescrise de medic.

* Radiografiile dentare pot fi făcute în timpul sarcinii. Există dispozitive speciale prin care sunt protejati bebelușul și gravida, acoperindu-se zone precum abdomenul și tiroida. Tehnologiile noi folosite pentru radiografie sunt mult mai sigure față de cele mai vechi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa