articol scris de expert

Infertilitatea și implicațiile ei psihologice: „Am avut cupluri care nu au rezistat psihic, chiar dacă era evident că fizic erau șanse”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie
Infertilitatea, cauze, efecte si exemple
Dacă după 1 an în care partenerii au făcut sex neprotejat, partenera nu rămâne însărcinată, cuplul poate fi considerat infertil. Pasul important în acel moment este prezentarea la medic

În întreaga lume, un procent semnificativ de cupluri experimentează infertilitatea primară (incapacitatea de a concepe sau de a duce la termen o sarcină) sau infertilitatea secundară (incapacitatea de a concepe sau a duce la termen o sarcină după nașterea unuia sau mai multor copii).

Multă vreme specialiștii au crezut că doar jumătate dintre cuplurile infertile aveau cauze medicale, iar pentru restul nu existau explicații sau erau rezultatul unor probleme psihosomatice ale femeilor.

De ce apare infertilitatea

Cercetările au arătat, însă, că lucrurile stăteau diferit. Că o treime erau cauzate de probleme fiziologice ale femeii, o altă treime ale bărbatului, și o treime ambilor. Și doar o mică diferența rămasă nu avea cauze determinate.

S-ar putea crede că doar frustrarea de a nu se putea depista cauza poate provoca anxietate. Nu este așa. Inclusiv rigorile fizice și emoționale ale tratamentului infertilității au un impact psihologic uriaș.

Un studiu efectuat pe un grup de 200 de cupluri infertile a constatat că 50% dintre femei și 15% dintre bărbați au considerat infertilitatea ca fiind cea mai dureroasă experiență din viața lor. Iar un alt studiu, de această dată efectuat pe un grup de 448 de femei care ulterior au beneficiat de un program de reducere a stresului, a concluzionat că femeile infertile se simt la fel de deprimate ca cele diagnosticate cu cancer sau care se recuperează după un infarct.

Bărbații nu își arată emoțiile

Cercetările cu privire la reacțiile bărbaților la infertilitate sunt mai puține, iar concluziile acestora sunt că sexul puternic are tendința de a nu recunoaște suferința psihologică pe care și ei o trăiesc.

Tabloul emoțiilor dureroase ale unei persoane diagnosticate cu infertilitate este complex și include reacții tipice: șocul, durerea, depresia, furia, frustrarea, pierderea stimei de sine și a încrederii în propria persoană.

Mai mult, chiar și tratamentele împotriva infertilității pot adânci anxietatea și depresia. Pe de o parte din cauza complexității și a provocărilor la care este supus organismul, iar pe de altă parte a efectelor secundare a medicației, respectiv a terapiei hormonale care are efecte psihologice secundare. La care se adaugă și stresul cauzat de costuri și care nu poate fi ignorat…

Disfuncții sexuale, printre efectele posibile

În astfel de cazuri pot să apară inclusiv disfuncții sexuale care derivă din anxietate, iar conflictele conjugale adesea pot escalada. Presiunea poate deveni atât de mare încât se ajunge chiar și la despărțiri.

Nu sunt puține cazurile înscrise în această categorie, mai ales pentru că apare sentimentul de vină insurmontabilă a unuia dintre partenerei sau, dimpotrivă, pentru că unul dintre parteneri este învinovățit de celălalt.

Primul și cel mai important este sprijinul reciproc al partenerilor. Câtă vreme decizia de a deveni părinți este a ambilor, la fel trebuie să fie și lupta cu infertilitatea.

Mai mult, această provocare  ar trebui să sudeze cuplul, pentru că obiectivul este comun. În mod cert, specialistul în infertilitate este primul aliat din afara familiei, este cel care încurajează și susține, iar atitudinea lui, empatia arătată, acestea au un impact covârșitor. Pentru că el este, în această situație, al treilea membru al cuplului.

Uneori ajutorul poate veni și din împărtășirea dramei personale cu alte cupluri care au trecut sau trec prin aceeași experiență dureroasă. Lupta cu infertilitatea poate fi o bătălie de lungă durată, ceea ce nu ajută la moralul combatanților. Tocmai de aceea, este esențial ca medicul specialist în infertilitate să devină aliatul și partenerul cuplului aflat în această luptă, atât de inegală uneori.

Sunt însă și cazuri în care nici susținerea partenerului/partenerei, nici a familiei și prietenilor, nici a specialistului în infertilitate și nici a cuiva aflat în aceeași situație nu sunt suficiente. Când orice încercare de atenuare a suferinței, de relaxare, eșuează. Când toate încurajările și tot optimismul celor apropiați se lovesc de cel în cauză ca de un zid.

Când sunt prezente simptomele evidente ale depresiei (schimbarea obiceiurilor alimentare, tulburări de somn și de concentrare, apatie, letargie, nevoie de izolare), se impune intervenția specializată a unui terapeut.

În mod ideal, consilierea de acest tip ar trebui de fapt să înceapă înainte de debutul tratamentului pentru infertilitate, deoarece unele studii sugerează că abordarea factorilor psihologici precum stresul, anxietatea și depresia pot avea o contribuție importantă la creșterea șanselor de reușită.

Cazuri din practica medicală

Au trecut prin cabinetul meu cupluri care nu au reușit să ducă la final cu rezultat pozitiv această încercare care este infertilitatea pentru că pur și simplu nu au rezistat din punct de vedere psihologic, chiar dacă era evident că fizic erau șanse. Și, deși primeau încurajări permanente, au cedat unei presiuni psihologice și nu au mai încercat. La fel cum am avut cupluri de o perseverență ieșită din comun: 13 încercări, finalizate, în cele din urmă, cu succes. Vă puteți imagina că acel cuplu dorește acum să înceapă încercările pentru o a doua sarcină?

Siguri că toți ne dorim să apară rezultatul pozitiv chiar după prima încercare de fertilizare in vitro. Dar acest lucru nu se întâmplă mereu, nimeni nu are cum să garanteze acest lucru și inclusiv din această incertitudine de pot naște frustrări.

Infertilitatea nu doare, așa este, însă are niște implicații atât de complexe încât devine, în multe cazuri, o afecțiune greu de gestionat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa