Cum ți se modifică sânii în timpul sarcinii

Iulia Mirică
sani sarcina

Există atât de multe modificări programate pentru călătoria ta de nouă luni, iar unele mari se întâmplă chiar sânilor tăi.

Chiar de la începutul sarcinii, hormonii încep să acționeze asupra bustului femeilor, pentru a le pregăti să alăpteze, după cum afirmă Mary Jane Minkin, doctor și profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea de Medicină de la Yale, citată de parents.com. S-ar putea să experimentezi și tu câteva simptome sau chiar pe toate, dar un lucru este sigur: sânii în timpul sarcinii nu rămân la fel cum îi știai tu. Iată la ce modificări te poți aștepta!

1. Se măresc.

Burtica ta nu este singurul lucru care se extinde în timpul sarcinii. De la început, cantitatea de țesut gras și circulația sângelui către piept se măresc, pentru a ajuta glandele mamare și canalele de lapte să crească. La șase luni de sarcină, bustul multor femei crește cu o cupă sau chiar mai mult.

2. Devin mai grei.

Odată cu creșterea fluxului sanguin și extinderea țesutului glandular, sânii încep să se umfle. În plus, sânii și corpul vor începe să rețină lichide, acesta fiind un efect secundar al nivelului crescut de progesteron și estrogen. Până în cea de-a noua lună de sarcină, în medie, femeile iau în greutate aproximativ 1 kilogram, doar de la bustul lor.

3. Te dor.

Dezavantajul măririi sânilor din timpul sarcinii este că aceștia devin mai sensibili. Tot acel sânge, țesutul umflat și retenția de lichide pot să producă dureri ale pieptului. De fapt, sânii inflamați sunt printre primele semne ale sarcinii.

4. Venele se observă mult mai bine.

S-ar putea să observi o hartă mai proeminentă a râurilor albastre pe pieptul tău, pe măsură ce sarcina progresează. Venele sunt mai vizibile sub pielea ta, deoarece acestea se dilată, pentru a permite creșterea flxului sanguin.

5. Mameloanele sunt în centrul atenției.

Mameloanele cresc și devin mai bine definite, de multe ori ieșind în evidență mai mult decât o făceau înaintea sarcinii. În plus, areola va deveni mai mare și mai întunecată, acesta fiind un rezultat al nivelurilor ridicate de estrogen. Glandele Montgomery încep să se extindă și să producă o substanță uleioasă, care protejează sfârcurile și areolele de la crăpare sau uscare în timpul aceste transformări.

6. S-ar putea să ai secreții.

În al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, s-ar putea să observi niște secreții aurii din sfârcuri. Acesta este colostru – laptele inițial produs de o femeie la jumătatea sarcinii și în timpul primelor zile după naștere. Acest lichid gros și concentrat se poate usca și forma o crustă pe sfârcuri. Poți purta tampoane de sâni, dacă aceasta este o problemă cu care te confrunți.

7. Fac vergeturi.

Extinderea și umflarea din timpul sarcinii va duce la întinderea pielii, care, la rândul ei, se poate transforma în vergeturi. Pe măsură ce pielea se întinde, sânii tăi s-ar putea să îți provoace și mâncărimi. Calmează mâncărimile și menține pielea pieptului suplă, prin aplicarea unei creme hidratante după duș și la culcare.

8. Se vor schimba pentru totdeauna.

După ce vei înțărca copilul, mameloanele vor reveni la culoarea lor normală, iar sânii la dimensiunea lor aproximativă de dinainte de sarcină. Dar, din cauza faptului că pielea ta a fost întinsă, probabil că vergeturile vor rămâne acolo. În locul sânilor fermi, vei îmbrățișa adevăratul semn al maternității.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa