Consumul de cafea în timpul sarcinii este una dintre preocupările gravidelor. Răspunsul specialiștilor: se poate bea cafea, dar cu moderație. Ce înseamnă moderație?
Sarcina vine cu o mulțime de confuzii pentru viitoarele mame care cu greu reușesc să discearnă informațiile legate de ce e voie și ce nu în timpul perioadei de graviditate. Multe gravide se trezesc dintr-o dată într-o stare de anxietate citind etichetele și verificând ingredientele în magazin sau în restaurante, de teamă de a nu mânca sau bea ceva ce ar putea dăuna fătului. ”Oare acest pește conține prea mult mercur?”, „Oare această brânză este pasteurizată?”, ”Oare am voie să beau cafea sau trebuie să trec la varianta fără cafeină?”. În timp ce unele reguli legate de alimentația gravidei sunt foarte clare, altele lasă loc de interpretări.
De aceea, am vrut să știm dacă este permis consumul de cafea în sarcină și am cerut sfatul unui specialist, Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie.
Cafeaua trece prin placentă
Multe femeie gravide sunt îngrijorate de consumul de cafea în sarcină și fac asta și atunci când se luptă cu starea de oboseală cruntă de la începutul gravidiei. Iată răspunsul oficial: consumul de cafeină a fost relaționat cu o greutate mică a fătului la naștere, iar această substanță s-a demonstrat că poate trece prin placentă. De aceea, specialiștii recomandă reducerea cantității de cafeină la maximum 300 de mg pe zi.
Nu este o tragedie, oricine se poate limita la o cafea, două pe zi, atât cât prevede această regulă, însă, trebuie menționat că nu toate cafelele au aceeași cantitate de cafeină. Conținutul de cafeină variază în funcție de tipul cafelei și de metoda de preparare.
Cafeaua la filtru, de exemplu, conține între 140 și 240 de mg de cafeină la o cantitate de 240 de mililitri.
Două cafele mici pe zi și atenție la alte băuturi cu cafeină
Ca o regulă generală, femeile însărcinate pot bea două cafele mici pe zi, însă trebuie să fie atente și la alte surse de cafeină. Unele ceaiuri, unele băuturi răcoritoare, dar și ciocolata conțin cafeină. De exemplu, o cafea mare preparată la presă (473 de ml) de la Starbucks conține deja 330 de mg de cafeină.
Fiind o iubitoare de cafea, recunosc pe toată perioada sarcinii, pentru a nu sta să calculez miligramele de cafeină, am ales varianta decofeinizată, mai ales că nu am reușit să renunț la ciocolată nici măcar o zi.
Dar să vedem ce alte alimente și băuturi conțin cafeină și ce cantitate se regăsește în ele:
– caffe latte sau cappuccino (o ceașcă 150 ml) – 75 mg
– espresso (un shot) – 75 mg
– cafea decofeinizată – 2 mg
– ceai negru infuzat (o cană)– 47 de mg
– ceai verde infuzat – 25 mg
– ceai negru decafeinizat – 2 mg
– ceai instant, neîndulcil – 26 mg (o linguriță de pudră)
– Ice Tea (o sticlă) – 5 mg
– Coca Cola (250 ml) – 35 mg
– Coca Cola 0 – 47 mg
– Montain Dew – 54 de mg
– Red Bull – 77 mg
– ciocolată neagră (30 de grame) – 23 mg
– ciocolată cu lapte (45 de grame) – 9 mg
– fulgi de ciocolată (100 gr) – 53 mg