Consumul de cafea în timpul sarcinii. Când devine un pericol pentru făt

Ramona Dinescu

    Consumul de cafea în timpul sarcinii este una dintre preocupările gravidelor. Răspunsul specialiștilor: se poate bea cafea, dar cu moderație. Ce înseamnă moderație?

    Sarcina vine cu o mulțime de necunoscute pentru viitoarele mame care cu greu reușesc să discearnă informațiile legate de ce e voie și ce nu în timpul perioadei de graviditate. Multe gravide devin anxioase citind etichetele și verificând ingredientele în magazin sau în restaurante, de teamă de a nu mânca sau bea ceva ce ar putea dăuna fătului. ”Oare acest pește conține prea mult mercur?”, „Oare această brânză este pasteurizată?”, ”Oare am voie să beau cafea sau trebuie să trec la varianta fără cafeină?”. În timp ce unele reguli legate de alimentația gravidei sunt foarte clare, altele lasă loc de interpretări.

    Efectele cafeinei asupra sănătății gravidelor

    Cafeina este cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. În SUA, circa 70% din femei continuă să consume cafeină pe durata sarcinii, potrivit studiului Impacts of Caffeine during Pregnancy – Impactul consumului de cafeină în timpul sarcinii – citat în 2021 de PubMed Central, site-ul oficial al Bibliotecii Naționale de Medicină – National Library of Medicine, din SUA. Cercetările arată că unele femei americane consumă mai mult de 300-500 de miligrame de cafeină pe zi în timpul gravidității, ceea ce este echivalent cu trei-cinci cești de cafea de 240 de mililitri, în fiecare zi.

    Efectele cafeinei asupra sănătății gravidelor au început să fie studiate din anii 1980. Cercetările au arătat că, în timpul sarcinii, rata metabolică a cafeinei este semnificativ mai scăzută după primul trimestru, dar, mai important este că substanța poate trece prin toate membranele biologice, inclusiv prin placentă, în timp ce nici fătul și nici femeia însărcinată nu au enzimele pentru a o metaboliza. Cafeina absorbită de gravide se poate acumula în corp, lucru care poate afecta dezvoltarea embrionară.

    Potrivit studiului mai sus citat, la gravide, aportul de cafeină în timpul sarcinii poate da naștere la complicații precum avortul spontan, dificultăți de creștere a fătului, greutate mică la naștere. Sănătatea copilului poate fi afectată și după naștere printr-un risc mai mare de greutate excesivă și tulburări de dezvoltare cognitivă în copilărie.

    O altă cercetare – Moderate daily caffeine intake during pregnancy may lead to smaller birth size- Consumul zilnic moderat de cafeină în timpul sarcinii poate duce la o greutate mai mică la naștere – publicată în mai 2021 de Institutele Naționale de Sănătate, National Institutes of Health, din cadrul Departamentului de Sănătate al SUA, insistă asupra faptului că femeile gravide care au consumat o cantitate de cafeină echivalentă cu mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi au avut la naștere copii mai mici, comparativ cu acelea care nu au consumat deloc băuturi cu cafeină. Cercetătorii au descoperit că bebelușii femeilor care consumaseră sub 200 de miligrame de cafeină pe zi – circa două căni de cafea – cantitate despre care se credea că reprezintă risc pentru făt, sunt într-adevăr mai mici ca dimensiuni și masă corporală, comparativ cu cei ale căror mame nu au consumat cafeină. Totodată, cei din prima categorie au un risc mai mare de obezitate, boli de inimă și obezitate, mai târziu în viață.

    Potrivit pregnancybirthbaby.org, unele gravide au devenit mai sensibile la cafeină în timpul sarcinii declarând că și cantitățile mici chiar din această substanță le cresc nervozitatea și starea de anxietate.

    Alte efecte secundare raportate ale consumului de cafeină în sarcină au fost insomnia, agravarea stărilor de greață dimineața, urinarea mai frecventă și iritații ale vezicii urinare. De asemenea, dacă bebelușul este expus la cafeină prin laptele matern acesta va fi expus implicit la efectele stimulatoare ale cafeinei, lucru care duce la amplificarea stării de veghe și a iritabilității.
    Pentru a afla dacă este permis consumul de cafea în sarcină și în ce cantitate am cerut sfatul unui specialist, Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrică-ginecologie.

    Cafeaua trece prin placentă

    Multe femeie gravide sunt îngrijorate de consumul de cafea în sarcină și fac asta și atunci când se luptă cu starea de oboseală cruntă de la începutul gravidiei. Iată răspunsul oficial: consumul de cafeină a fost relaționat cu o greutate mică a fătului la naștere, iar această substanță s-a demonstrat că poate trece prin placentă. De aceea, specialiștii recomandă reducerea cantității de cafeină la maximum 300 de mg pe zi.

    Nu este o tragedie, oricine se poate limita la o cafea, două pe zi, atât cât prevede această regulă, însă, trebuie menționat că nu toate cafelele au aceeași cantitate de cafeină. Conținutul de cafeină variază în funcție de tipul cafelei și de metoda de preparare.

    Cafeaua la filtru, de exemplu, conține între 140 și 240 de mg de cafeină la o cantitate de 240 de mililitri.

    Două cafele mici pe zi și atenție la alte băuturi cu cafeină

    Ca o regulă generală, femeile însărcinate pot bea două cafele mici pe zi, însă trebuie să fie atente și la alte surse de cafeină. Trebuie spus că unele medicamente – cum sunt cele de răceală, gripă și cele contra durerilor de cap – conțin și ele cafeină. Cafeina este o substanță care se găsește nu doar în cafea, ci și în ceai, în ciocolată, în unele băuturi răcoritoare, în energizante, dar și în frunzele și în fructele unor plante. De exemplu, o cafea mare preparată la presă (473 de ml) de la Starbucks conține deja 330 de mg de cafeină.

    Fiind o iubitoare de cafea, recunosc pe toată perioada sarcinii, pentru a nu sta să calculez miligramele de cafeină, am ales varianta decofeinizată, mai ales că nu am reușit să renunț la ciocolată nici măcar o zi.

    Dar să vedem ce alte alimente și băuturi conțin cafeină și ce cantitate se regăsește în ele:

    –         caffe latte sau cappuccino (o ceașcă 150 ml) – 75 mg

    –         espresso (un shot) – 75 mg

    –         cafea decofeinizată – 2 mg

    –         ceai negru infuzat (o cană)– 47 de mg

    –         ceai verde infuzat – 25 mg

    –         ceai negru decafeinizat – 2 mg

    –         ceai instant, neîndulcil – 26 mg (o linguriță de pudră)

    –         Ice Tea (o sticlă) – 5 mg

    –         Coca Cola (250 ml) – 35 mg

    –         Coca Cola 0 – 47 mg

    –         Montain Dew – 54 de mg

    –         Red Bull – 77 mg

    –         ciocolată neagră (30 de grame) – 23 mg

    –         ciocolată cu lapte (45 de grame) – 9 mg

    –         fulgi de ciocolată (100 gr) – 53 mg

    Alternative la cafeină

    În timp ce pentru unele dintre gravide le vine mai simplu să renunțe la consumul de cafea sau de ceai în timpul sarcinii deoarece devin mai sensibile la miros, pentru altele ar fi util să știe ce alternative la consumul de cafea există. Mai ales că obișnuința de a bea cafea sau ceai urmată de o renunțare bruscă poate da semne de sevraj: dureri de cap, iritabilitate, oboseală. Cu mențiunea că ele sunt temporare, se întind pe durata unei săptămâni maximum, după care dispar.

    Gravidele obișnuite cu rutina de a bea o băutură caldă sau rece, ar putea înlocui ceașca de cafea sau de ceai cu alternativa:

    apă plată cu bucăți de lămâie – cu mențiunea că acidul poate afecta smalțul dinților și duce la carii, lucru pentru care e util să vă clătiți gura cu apă după ce ați băut lichide acide;

    infuzii de plante – acestea nu conțin cafeină;
    suc de fructe simplu sau suc de fructe diluat cu apă, astfel încât să nu fie prea dulce
    un pahar cu lapte

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa