Centura postnatală: un real ajutor sau doar un trend?

Andreea Popa
centura-post-natala-totul-despre-mame

O centură postnatală te ajută să-ţi recapeţi mai repede silueta sau este doar o manevră de marketing?

Le găseşti sub denumirea de burtiere sau centuri postnatale, iar producătorii lor îţi promit marea cu sarea. Dar chiar funcţionează?

Nu ştiu ce am căutat zilele acestea pe internet de a început Facebook-ul să-mi afişeze promoţii şi reclame la centuri postnatale. Adică, recunosc că nu am (nici pe departe) un abdomen plat, dar chiar aşa de rău să fie?! Pentru că sunt sigură, sigură că nu am intrat pe niciun site în căutare de aşa ceva. Cel puţin înainte, deoarece acum m-a învins curiozitatea şi am început să caut informaţii despre minunea promovată sub numele de burtieră, respectiv centură abdominală postnatală. Am vrut să văd ce spun alte mame despre legatul burţii după naştere, dacă există studii în acest sens şi care sunt părerile medicilor. Cu alte cuvinte, să văd ce-am ratat nepurtând o centură abdominală postnatală.

Centura postanatală: poveşti destule, studii aproape deloc

Cele mai multe informaţii despre burtiere, despre cum funcţionează sau despre cât sunt de utile după naştere le-am găsit pe site-urile vânzătorilor şi pe forumurile de mămici. Deşi sunt multe poveşti despre ele, studii ştiinţifice despre eficacitatea lor nu prea există. Şi, din câte am întrebat repede în stânga şi-n dreapta, nici doctorii nu ştiu exact ce să spună despre ele. Majoritatea nu sunt nici împotriva lor, dar nici nu le consideră un must-have după naştere. Cumva, te lasă pe tine, proaspăta mămică, să iei această decizie. Iată deci ce trebuie să ştii despre burtiere.

O practică străveche

Legatul burţii după naştere este o practică veche, întâlnită în mai multe culturi, în special în Japonia, în Orientul Mijlociu şi în America de Sud. Scopul acesteia este, în principal, să ajute organismul să se refacă după naştere şi să susţină muşchii şi organele interne din zona abdominală, pentru a-şi reveni la forma de dinainte de sarcină.

Pe lângă efectele fizice, legatul burţii este considerat şi un ritual de încheiere. După ce sarcina a umplut corpul mamei, iar acesta s-a deschis apoi pentru a da viaţă, legatul burţii este văzut ca un ceremonial de “închidere” a corpului.

Unele moaşe şi doule recomandă legarea burţii şi după pierderea unei sarcini, ca un fel de “îmbrăţişare” care îi oferă mamei inclusiv confort şi suport emoţional, pe lângă cel fizic. Doar că, din câte am văzut, moaşele nu prea recomandă variantele moderne de centuri abdominale postnatale, ci o practică tradiţională malaeziană de legare a burţii, numită Bengkung. Aceasta presupune folosirea unei fâşii lungi de material, asemănătoare wrap-ului pentru purtat copiii, care se mulează pe corpul mamei cu ajutorul unor noduri complicate.

Din punctul meu de vedere, faptul că legarea burţii este o practică străveche ar putea sugera că la ceva tot este utilă. Pe de altă parte, există multe obiceiuri străvechi legate de sarcină şi naştere care s-au dovedit a fi chiar dăunătoare mamei sau copilului.

Ce promite să facă centura postnatală

În ţările vestice, purtarea burtierei după naştere, cu scopul de a reveni cât mai repede la silueta de dinainte de sarcină, a fost promovată de vedete precum Jessica Alba, Kourtney Kardashian, Minnie Driver, Angelina Jolie sau Gwen Stefani.

Pe piaţă există mai multe feluri de centuri abdominale postnatale, de la diverşi producători. Mai subţiri sau mai groase, mai sintetice sau din bumbac 100%, ajustabile ca mărime sau fixe.

În ciuda diferenţelor dintre ele, toate promit să facă acelaşi lucru. Să te readucă la forma de dinainte de sarcină şi să aplatizeze burtica de după naştere într-un timp foarte scurt. Cu alte cuvinte, burtierele ar ajuta la reducerea circumferinței taliei, la refacerea tonusului muscular abdominal şi ar accelera arderile de grăsime. Şi asta în doar una sau două luni, susţin producătorii, cu condiţia să fie purtate 10-18 ore pe zi, sau chiar 24 din 24 ore, dacă este posibil.

Experienţe pozitive

Şi multe mame povestesc că au avut rezultate uimitoare purtând o astfel de centură după naştere. Că au reuşit să scape de burtica care atârna, fără să apeleze la exerciţii sau să-şi restricţioneze dieta. Că în 3-4 săptămâni în care au purtat aproape non-stop centura au revenit la abdomenul plat de dinainte de sarcină.

În plus, spun ele, burtierele au avantajul că oferă suport coloanei vertebrale, astfel încât mama are o postură mult îmbunătăţită şi scapă de durerile de spate. Mai ales în caz de cezariană, purtarea unei burtiere îi oferă mamei mult mai multă libertate de mişcare, având în vedere că, după o astfel de operaţie, este dureros şi să strănuţi sau să râzi, asta ca să nu mai vorbim despre plimbatul bebeluşului în braţe.

Un singur studiu

Aşa cum spuneam, în ciuda entuziasmului mamelor, fenomenul legării burţii nu pare să fie de interes şi pentru cercetători. Eu am găsit un singur studiu, publicat în 2013, despre efectele purtării unei centuri abdominale postnatale, comparativ cu efectuarea unor exerciţii abdominale în mod constant după naştere.

Iar concluzia studiului este că, într-adevăr, purtarea unei burtiere le-a ajutat pe mame să scape de centimetri de pe abdomen. Dar nu atât de mult cum au făcut-o exerciţiile fizice.

Astfel, în cazul lăuzelor care au urmat un program de exerciţii abdominale începând din a doua zi după naştere, timp de 6 săptămâni, s-a constatat o tonifiere mult mai accentuată a muşchilor abdominali şi o reducere a circumferinţei taliei, comparativ cu grupul de mame care au purtat în cele 6 săptămâni o centură postnatală.

De asemenea, cazurile de diastază abdominală (distasis recti – separarea muşchilor drepţi abdominali) s-au ameliorat semnificativ în special în cazul mămicilor care au făcut sport, şi mai puţin în cazul celor care au purtat centuri postnatale. Asta în ciuda faptului că majoritatea producătorilor sugerează că burtierele rezolvă garantat problema diastazei abdominale.

Diastaza abdominală este o afecţiune des întâlnită în rândul lăuzelor şi apare atunci când muşchii abdominali verticali rămân depărtaţi chiar şi după naştere, după ce în timpul sarcinii s-au lungit, subţiat şi îndepărtat pentru a face loc fătului.

Păreri contra

Iar dacă tot vorbim de muşchi şi de diastaza abdominală, să ştii că nu toată lumea e încântată de centurile abdominale postnatale. De exemplu, mulţi fizioterapeuţi atrag atenţia că, atunci când mama poartă burtieră, muşchii abdominali sunt lăsaţi de fapt să “lenevească”, pentru că centura preia o bună parte din susţinerea oferită în mod normal de muşchi. Iar acest lucru face ca, pe termen lung, legarea burţii să aducă mai multe dezavantaje decât avantaje.

O altă problemă care poată să apară atunci când burtiera este prea strâns legată este incontinenţa urinară, din cauza presiunii asupra planşeului pelvian.

Alte argumente contra burtierelor (invocate de mămici, de data aceasta) sunt faptul că multe sunt incomode, chiar imposibil de purtat peste 10 ore pe zi.

Alternative

Dacă idee purtării unei burtiere peste 10 ore pe zi, timp de multe săptămâni, te sperie, dar nu te încântă nici faptul că vei rămîne cu burtică după naştere, să ştii că lucrurile au şi o altă rezolvare. Mai naturală. Este vorba despre alăptare, respectiv despre contracţiile uterine provocate de suptul copilului. Acestea sunt, de cele mai multe ori, suficiente pentru ca uterul să revină la dimensiunea anterioară sarcinii iar abdomenul tău să arate ca la început. De asemenea, şi contactul piele-pe-piele cu nou-născutul ajută, deoarece astfel se eliberează oxitocina care produce contracţiile uterine.

În concluzie, încă nu m-am lămurit dacă abdomenul meu ar fi fost acum mai plat dacă aş fi purtat o burtieră. Însă probabil că, la o a doua sarcină, aş încerca totuşi. Pe principiul că rău nu face, ba chiar ar putea fi de folos. Dar neapărat în combinaţie cu un program de exerciţii fizice gândite de un specialist.

Iar până atunci, sunt curioasă care a fost experienţa ta cu centurile abdominale postnatale. Ce rezultate au avut?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa