Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă?

Ramona Dinescu
gravida copii treburi casnice

  Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă? Toate acele treburi casnice ce presupun efort  sau folosirea unor substanțe dăunătoare sarcinii. Când vine vorba despre treburi casnice, pe lista unei gravide sunt câteva care ar trebui interzise cu roșu deoarece pot pune în pericol sarcina.

  Dacă ești însărcinată, asta nu înseamnă că lași totul de izbeliște și nu mai menții casa curată. Ca și în cazul multor altor activități, totul ține de schimbarea de abordare. În timpul sarcinii, cuvintele de ordine sunt: fii precaută, fii atentă și cere ajutor! Nici nu vei apuca să te obișnuiești, că lucrurile vor reveni la normal și îți vei relua rutina obișnuită.

  În timpul sarcinii, mai ales dacă și înainte aveai o mică obsesie legată de curățenie, vei simți și mai tare nevoia de a face curat în casă și de a pregăti cuibul pentru bebelușul tău.

  Ceea  ce trebuie să reții este însă faptul că anumite treburi casnice pot pune în pericol sarcina, mai ales dacă suferi de unele complicații.

  Recunosc cinstit că de când mă știu sufăr de mania curățeniei și a ordinii, „boală” care s-a agravat în timpul sarcinii, probabil din cauza modificărilor hormonale. Până la urmă, orice obsesie a femeii gravide se pune pe baza hormonilor, nu?

  Aș fi frecat zilnic prin casă, iar spre finalul sarcinii, nimic din casă nu mi se părea suficient de curat și de steril, astfel încât să poată primi un nou născut. În luna a 7-a am ajutat la asamblarea unui șifonier, lucru care m-a făcut să depun efort fizic. Două zile am rămas apoi la pat și am realizat cât este de important să urmezi măsurile de precauție. Și nu vorbesc aici de durerile pe care le-am avut, ci de stresul că se poate întâmpla ceva cu sarcina, sau poate păți ceva bebelușul.

  La a doua sarcină, am stat ca o prințesă și am așteptat să nasc. Din când în când ștergeam praful prin casă sau mai spălam vasele. Pentru restul activităților delegam. E atât de plăcut să delegi, dar, din păcate, după ce am văzut cât de bine e, timpul a zburat și m-am trezit din nou în poziția de executant.

  Să ne întoarcem însă la treburile casnice periculoase pentru o gravidă. Iată o listă cu 8 dintre treburile pe casnice pe care o femeie însărcinată trebuie să le evite, din motive lesne de înțeles.

  1.         Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă? Folosirea substanțelor chimice dăunătoare

  Produse precum spray-uri de țânțari, înălbitori sau soluții de curățarea aragazului, conțin vapori toxici. Dacă trebuie neapărat să rezolvi astfel de probleme precum insectele sau trebuie să cureți cuptorul murdar sau toaleta, caută alte soluții alternative.

  Creta de furnici sau banda lipicioasă pentru muște pot rezolva problema insectelor, la fel cum folosirea oțetului, a bicarbonatului de sodiu sau a lămâii pot fi soluții de curățare naturală.

  2.         Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă? Nu are voie să ridice greutăți.

  Încearcă să nu te lupți cu pungi mari de cumpărături sau să muți mobila prin casă. Cu cât ai burta mai mare, cu atât mai multă presiune pui pe regiunea lombară, iar o durere serioasă de spate este ultimul lucru de care ai nevoie. Dă câteva telefoane și adună rudele sau prietenii dispuși să dea o mână de ajutor.

  3.         Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă? Să facă curat după animalele de companie.

  A schimba litiera pisicii sau a curăța după un câine, te expune la contaminarea cu paraziți și germeni. Cel mai mare risc pentru un făt este toxoplasmoza, o infecție ce se transmite de către un parazit care trăiește în fecalele de pisică.

  Dacă este imperios necesar să ai grijă de animale, poartă mănuși și spală-te temeinic după ce ai făcut curat după ele.

  4.         Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă? Curățarea perdelelor sau a ventilatoarelor de tavan

  Încearcă să nu faci treburi casnice care necesită cățărarea sau balansarea pe scaune sau alte obiecte de mobilier. Femeile gravide sunt vulnerabile la căzături, iar impactul poate fi extreme de periculos. Nu te urca cu picioarele pe mese, taburete și nici pe scărițe de lemn.

  5.         Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă? Mătura și mopul.

  Chiar dacă aceste activități sunt ok dacă sunt executate puțin, măturarea și apoi ștergerea suprafețelor cu mopul pot agrava durerile de spate deja existente. Dacă trebuie să mături sau să ștergi cu mopul, ia pauze frecvente pentru a te odihni.

  6.         Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă? Spălatul geamurilor.

  În orice casă de români, tradiția spune că spălăm geamurile ori de câte ori avem ocazia. Așa am învățat de la mamele noastre, așa facem și noi. Este o activitate extreme de periculoasă în timpul sarcinii deoarece poți aluneca și cădea extrem de ușor. Dacă totuși o faci, fii extreme de atentă și evită soluțiile special de curățat geamul.

  7.         Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă? Să spele vase.

  Cum? E o exagerare recunosc. Dar, atunci când speli vasele, folosește o pereche de mănuși și apa puțin mai călâie deoarece pielea ta este extreme de sensibilă în timpul sarcinii.

  8.         Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă? Să dea cu aspiratorul.

  O altă mica exagerare, dar nu chiar. Dacă dai cu aspiratorul în toată casa și mai ai și o casă mare, poate fi extreme de obositor și, la fel, poate agrava durerile de spate. În schimb, fii atentă să nu fii tu cea care schimbă filtrele aspiratorului. Acestea conțin praf și păr ce îți pot irita ochii și plămânii.

   

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa