Ce trebuie să știi despre ecografiile din timpul sarcinii

Alexandra Ion

Ecografiile din timpul sarcinii sunt cele mai simple și mai comode metode de investigare a evoluției sarcinii

Mai mult, ecografiile din timpul sarcinii sunt tot atâtea momente emoționante pentru că ai ocazia să auzi și să vezi ce se întâmplă la tine în burtică ceea ce este benefic și extraordinar. Mamele care au trecut prin aceste momente știu foarte bine ce spun….

Ecografiile din timpul sarcinii pot monitoriza evoluția embrionului și a fătului fără efecte secundare și oferă detalii fundamentale despre evoluția sarcinii. Ecografia nu este iradiantă, nu are nici un risc și este absolut nedureroasă.

Află câteva amănunte pe care trebuie să le știi despre ecografiile din timpul sarcinii și care sunt informațiile pe care fiecare în parte trebuie să le aducă.

O bună monitorizare a sarcinii impune cel puțin o ecografie în fiecare trimestru al sarcinii. Este foarte bine dacă, la fiecare nouă ecografie, vei avea la tine datele precedentei investigații, pentru a se putea stabili cu un plus de certitudine dacă evoluția copilului este în limitele normale. Este indicat să ai vezica urinară plină, motiv pentru care este bine să bei cel puțin jumătate de litru de lichid cu o oră înainte de ecografie. În ziua precedentă zilei în care urmează să faci o ecografie nu folosi, pentru zona abdomenului creme sau loțiuni. Acestea pot altera calitatea ecografiei.

Este recomandat ca, în cazul în care medicul care face ecografia nu este și medicul tău curant și deci nu cunoaște toate detaliile importante ale stării tale de sănătate sau ale sarcinii, să-l informezi cu privire la acestea. Sunt lucruri pe care medicul nu le poate vedea decât dacă știe că trebuie să le caute.

Este foarte bine să știi că ecografia nu pune un diagnostic, dar poate aduce în atenție eventuale anomalii sau deficiențe de evoluție fetală, care pot fi confirmate cu certitudine numai prin alte investigații. În plus, este foarte probabil ca ceea ce se „vede” la o ecografie să nu mai fie confirmat de analizele suplimentare.

Prima ecografie se face în primele patru săptămâni din momentul în care sarcina a fost confirmată.

Aceasta trebuie să confirme că inima copilului bate în ritmul în care trebuie, dar mai ales că embrionul se află bine poziționat în uter. Prima ecografie estimează un moment al nașterii și o vârstă intrauterină a embrionului și poate pune în evidență o serie de anomalii de dezvoltare, din categoria celor care sunt vizibile și evidente doar prin evaluarea imaginilor. Prima ecografie se face între a șaptea și a 12-a săptămâna de sarcină.

A doua ecografie este recomandat a avea loc între a 20-a și a 24-a săptămâna de sarcină.

Această a doua ecografie este chiar și mai emoționantă decât prima pentru că embrionul a crescut mult și seamănă a pui de om! Această se numește ecografie morfologică pentru că poate stabili cu certitudine lungimea, greutatea, prezența membrelor, dar poate identifica și detalii anatomice. Această ecografie permite medicului să știe exact care este circumferința capului, a toracelui, dacă organele funcționează, cum funcționează, dar mai ales dacă toate sunt la locul lor. Ecografia a doua este foarte importantă pentru că se realizează la finalul perioadei de embriogeneză când, practic, formarea copilului este finalizată, tot ceea ce mai are de făcut puiul de om din burta ta, de acum încolo, fiind doar să crească.

A doua ecografie poate identifica malformații și deficiențe ale sistemului cardiovascular. La această analiză, medicul trebuie să verifice și cantitatea și calitatea lichidului amniotic, dar și poziția și starea placentei. Această ecografie poate identifica sexul copilului.

A treia ecografie, denumită morfo-funțională, se face între a 32-a și a 34-a săptămâna de sarcină.

Este, practic, ultimul control înainte de naștere, astfel că ecografia o să stabilească cu certitudine dacă nașterea o să fie pe cale naturală sau este necesară operația de cezariană. Este verificată calitatea lichidului amniotic, dar și poziția și calitatea placentei.

Citește și:

Analize recomandate înainte de a rămâne însărcinată

Rubeola în sarcină

Grețurile de dimineață, benefice pentru sarcină?

Sindromul picioarelor neliniștite în sarcină

5 lucruri interzise în sarcină

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa