În sarcină un miracol prinde viață în interiorul tău, iar tu ești cea care trebuie să aibă grijă ca acest miracol să se întâmple. Iată ce trebuie să faci în primul trimestru de sarcină ca totul să fie bine.
O nouă viață se dezvoltă în tine, corpul tău se modifică iar hormonii sunt aliații dar și dușmanii tăi și, privind de la distanță, ești singură în această călătorie, de tine depinde totul.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, ne-a ajutat să alcătuim o listă cu ce trebuie să faci în sarcină, o listă pe care să bifezi ce ai făcut și ce mai ai de urmat, în funcție de trimestru.
Ce trebuie să faci în primul trimestru de sarcină?
Fă-ți programare la medic
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când suspectezi că ești însărcinată este să-ți stabilești primul control medical. Pentru asta trebuie să alegi și un medic, motiv pentru care trebuie să ceri cât mai multe recomandări.
Primul control va fi o examinare fizică plus un test de sânge și urină. Cei mai mulți dintre medici efectuează și o ecografie transvaginală pentru a stabili cu exactitate prezența sarcinii. Tot la primul control se recomandă și efectuarea testului TORCH, dacă nu l-ai făcut deja în perioada de preconcepție.
Fă-ți planul unei diete sănătoase prenatale
Pe perioada sarcinii este extrem de important să te hrănești cu alimente sănătoase și nutritive. Chiar dacă acum mănânci pentru doi, nu ai nevoie decât de 300 de calorii în plus față de perioada de dinainte, însă acestea trebuie să fie calorii sănătoase. Atenție la alimentele ce trebuie evitate în sarcină, precum și la alți factori toxici. Și mare atenție la greutate. Interesează-te care este surplusul de greutate ideal în sarcină.
Ia-ți vitaminele!
Dacă nu iei deja un complex de vitamine prenatale, este timpul să începi să o faci. Medicul îți va recomanda produsul care ți se potrivește, în funcție și de dieta pe care o urmezi, însă, cu siguranță acesta va conține acid folic și fier. Vitaminele tale prenatale ar trebui să conțină cel puțin 0,4 mg de acid folic și minim 27 mg de fier.
Atenție la ce nu trebuie să faci!
Pe lângă faptul că trebuie să faci câteva ajustări la dietă, există și o listă cu lucruri la care trebuie să renunți, în special substanțe periculoase în sarcină cum ar fi tutunul, alcoolul sau drogurile. De asemenea, mare atenție dacă ai animale de companie, în special pisici. Este momentul să nu te mai ocupi de ele, să lași pe altcineva să facă treaba asta căci pisica poate fi purtătoare de toxoplasmoză.
Nu renunța la sport!
Foarte multe gravide fac sport deoarece le ajută să-și gestioneze greutatea și starea emoțională, dar poate preveni și anumite dureri. Însă, moderația și consecvența reprezintă cheia. În general, în primul trimestru poți continua activitatea fizică de dinainte de sarcină, atâta timp cât eviți ridicarea de greutăți, căderile și rănirile accidentale, căldura sau umiditatea excesivă sau exercițiile ce solicită abdomenul. Mersul accelerat sau înotul sunt sporturi excelente pentru femeile însărcinate. Și nu uita de exercițiile kegel.
Atenție cum gestionezi simptomele de sarcină!
Unele femei depășesc primul trimestru de sarcină fără să sufere de nici un simptom sau să se confrunte cu foarte puține. Din păcate, alte femei suferă de simptome extrem de neplăcute precum oboseala acută, greața, durerile de sâni, schimbările de stare de spirit, urinarea frecventă sau constipația, toate comune în primele 12 săptămâni de sarcină. Vestea bună este că toate aceste simptome sunt absolut normale și nu ai nici un motiv pentru care să-ți faci griji. Vestea proastă este că nu prea ai voie să iei medicamente pentru ușurarea simptomelor și este destul de dificil să le gestionezi, mai ales la locul de muncă. Gândește-te că foarte multe femei se simt mult mai pline de energie în al doilea trimestru. Rezistă până acolo!
Primul trimestru de sarcină. Odihnește-te!
Vei simți constant că vrei să tragi un pui de somn pentru că oboseala este acel simptom comun care te provoacă și te solicită mai ales în primul trimestru. Acest lucru deoarece organismul tău lucrează din greu pentru a construi placenta. De aceea trebuie să dormi cel puțin opt ore pe noapte și, dacă e posibil, mai poți ațipi și în timpul zilei pentru mai multă energie.
Modifică-ți garderoba!
Chiar dacă în primele 12 săptămâni nu prea ți se vede burtica și nu vor fi modificări majore în ceea ce privește dimensiunile corpului, sunt câteva ajustări de făcut. Acestea țin în special de lenjeria intimă, mai ales de sutiene. Dar nu ar strica să-ți faci planul și pentru restul garderobei.
Cui îi dai vestea?
Când afli că ești însărcinată ai vrea să strigi în gura mare și să anunți pe toată lumea. Însă, multe femei, din superstiție, aleg să nu o facă până nu trec de primul trimestru. Tu te-ai hotărât pe cine vei anunța?
Încearcă să te relaxezi
Riscul de avort spontan este destul de des întâlnit în primul trimestru de sarcină, precum și riscul altor complicații. Dacă ești îngrijorată, fă-ți timp și informează-te asupra semnelor unor posibile complicații, însă nu te concentra numai pe asta. Rămâi pozitivă pentru că acesta este cel mai sănătos lucru pentru copil.
Pentru o informare corectă despre ce urmează în sarcina ta, îți recomandăm și aceste articole:
- Ce trebuie să faci în sarcină? To do list în al doilea trimestru de sarcină!
- Ce trebuie să faci în sarcină? To do list în ultimul trimestru de sarcină!
- Tot ce trebuie să știi despre sarcină – dietă, analize, ce dimensiuni are fătul în fiecare trimestru
- Ce se întâmplă în al doilea trimestru de sarcină și cum ai grijă de sănătatea ta și a copilului
- Sângerări, febră, scurgeri suspecte? 7 semne de alarmă în primul trimestru de sarcină
- Dieta unei gravide în funcție de trimestrul de sarcină
- Trimestrul IV sau de ce bebeluşul este fericit doar în braţele voastre