Ce înseamnă o sarcină cu risc și cum poți cel mai bine să o eviți?

Ramona Dinescu
sarcina cu risc

Diagnosticul de ”sarcină cu risc” poate fi extrem de stresant și provocator pentru o gravidă. Poate fi copleșitor să auzi că ai o sarcină cu risc și, de aceea, este ideal să o poți preveni.

Termenul ”sarcină cu risc” presupune ca femeia să aibă o problemă de sănătate preexistentă sau să dezvolte una în timpul sarcinii, ceea ce are potențialul de a duce la complicații asupra ei sau a viitorului copil. A avea o sarcină cu risc presupune că ai nevoie de o extra îngrijire și monitorizare în timpul celor 9 luni, ca să te asiguri că nici tu, nici copilul, nu veți întâmpina probleme.

A avea o sarcină cu risc, după cum afirmă Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, nu înseamnă neapărat că vei suferi anumite complicații în timpul ei sau la naștere. Depinde de situația fiecăreia, luând în considerare starea ta de sănătate din trecut și din prezent. Iar încurajator este faptul că majoritatea femeilor cărora li se pune diagnosticul de sarcină cu risc nu întâmpină probleme în timpul acesteia (tocmai pentru că sunt atent supravegheate), iar copiii se nasc sănătoși.

Care sunt factorii de risc?

În general, o sarcină poate fi considerată cu risc de către un medic dacă femeia gravidă:

– Are mai puțin de 18 ani sau mai mult de 35 de ani

-Era subponderală sau supraponderală înainte de a rămâne gravidă

-Suferă de o boală cu transmitere sexuală

-A născut un copil cu un defect din naștere (în mod special un defect genetic sau al inimii)

-A născut un copil prematur

-A avut probleme de fertilitate

-Suferă de o afecțiune pe termen lung precum: boli de inimă, tensiune arterială mare, diabet, o boală autoimună (lupus, cancer), tulburări convulsive (epilepsie) sau unele tulburări ale sângelui

– A avut o operație cezariană

Din cauza impactului pe care sarcina îl poate avea asupra organismului tău, o afecțiune deja existentă poate fi agravată. Unii dintre acești factori de risc necesită o simplă monitorizare suplimentară, în timp ce alții presupun o schimbare a medicației sau tratamentului pentru a te ajuta să ții sub control boala astfel încât să te asiguri că tu și bebelușul veți fi bine.

Ce factori de risc pot apărea?

Există unele riscuri ce pot apărea numai în timpul sarcinii și pot duce la creșterea posibilității de a suferi unele complicații în timpul sarcinii sau al nașterii. O femeie poate avea o sarcină cu risc, dacă una dintre următoarele condiții se dezvoltă în timpul gravidității:

– Sarcină multiplă

– Preeclampsie

– Diabet gestațional

– Travaliu prematur (înainte de 37 de săptămâni)

– Probleme ale placentei precum placenta previa

– Sindromul HELLP

Cum poate fi prevenită o sarcină cu risc?

Dacă suferi de o afecțiune preexistentă sarcinii, tot ce poți face este să încerci să diminuezi riscurile prin planificarea preconcepțională.

În foarte multe familii, sarcinile nu apar planificate, așa că este greu să te pregătești din timp.

Cu toate acestea, dacă vrei să-ți planifici sarcina și vrei să faci tot posibilul pentru a preveni o sarcină cu risc, sunt câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le ai în vedere:

Sănătatea preconcepțională: a avea un stil de viață sănătos are o mulțime de beneficii pentru orice femeie. O nutriție echilibrată, însoțită de un program de exerciții fizice și o atenție sporită asupra greutății corporale pot ajuta la diminuarea riscului unei sarcini cu probleme.

Controlul preconcepțional: dacă te gândești să rămâi însărcinată, cere sfatul medicului legat de tot ceea ce trebuie să faci înainte de a rămâne însărcinată, inclusiv despre schimbarea tratamentului în cazul în care suferi de vreo boală pe termen lung. Întreabă care sunt potențialele riscuri, chiar și cele legate de defectele genetice.

Dieta în timpul sarcinii: vei avea nevoie de acid folic, calciu, fier și alte vitamine și minerale esențiale în timpul sarcinii. Evită zahărul și alimentele procesate.

Greutatea în timpul sarcinii: o creștere prea mare în greutate poate duce la dezvoltarea unui risc sau la agravarea unuia deja existent. Așa că, prin dietă adecvată și sport (dacă medicul îți dă undă verde) încearcă să-ți ții greutatea sub control.

Atenție la vicii: fumatul, consumul de alcool sau drogurile în timpul sarcinii vor crește oricare risc pe care îl ai. Cere sfatul specialistului pentru a afla la ce riscuri te supui dacă nu renunți la aceste vicii.

Diminuează stresul: stresul are o influență enormă asupra fertilității și asupra sarcinii. Interesează-te și pune în practică metode de relaxare care te vor ajuta să reduci stresul și nivelul hormonului de stres din organism.

Controale medicale regulate: O bună îngrijire prenatală este necesară pentru a preveni și micșora orice risc și orice problemă în timpul sarcinii și al nașterii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa