Ce fel de carne poţi mânca în timpul sarcinii? În perioada sarcinii, multe femei mănâncă din ce în ce mai puţină carne sau încearcă să o înlocuiască cu peşte şi legume. Cu toate acestea în dieta gravidei carnea reprezintă un element nutritiv valoros. Vezi mai jos ce tip de carne să alegi în timpul sarcinii, potrivit www.babymed.com
Cum să alegi carnea consumată în timpul sarcinii?
Alege cu atenţie tipul de carne consumată. Gravidele trebuie să fie atente la greutatea lor, aşa că ar fi bine să te orientezi spre speciile de animale cu carnea slabă şi pe acele părţi din animal, de asemenea slabe în grăsimi. Asta înseamnă care nu conţin mai mult de 10 g grăsime şi 4,5 g de grăsimi saturate per 100 g de produs. Se recomandă reducerea consumului de cârnaţi din comerţ, deoarece sunt plini de conservanţi şi sare, fiind, de asemenea, bogaţi în grăsimi. În schimb, poţi mânca piept de pui, carne de curcan sau de porc, gătite acasă, la cuptor. Evită consumarea produselor foarte procesate (cârnaţi, pateu), dacă nu eşti sigură de compoziţia şi originea lor. Niciodată nu consuma carne crudă, din cauza riscului de infecţie cu listeria, sau toxoplasmoză, care pot fi periculoase pentru făt. De asemenea, renunţă la ficat, atât de pui, cât şi de viţel, pentru că are o cantitate însemnată de vitamina A, nerecomandată pentru dezvoltarea copilului.
- TE-AR PUTEA INTERESA ȘI:
Rețete sănătoase de smoothie pentru gravide. Ce combinații îți dau energie
Carnea de păsăre de curte
Carnea de pasăre de curte este cel mai recomandat tip de carne pentru viitoarele mămici. Cel mai bun este puiul, care are o carne albă, bogată în proteine, vitamine din grupul B, zinc, potasiu şi magneziu, şi este sărac în grăsimi. Curcanul, de asemenea, are un număr scăzut de calorii. Raţa şi gâsca sunt păsări de curte grase, de aceea se recomandă să se limiteze consumul pe perioada sarcinii (gâsca este bogată în proteine nutritive şi acizi graşi omega şi vitamina PP).
Carnea de vită şi de mânzat
Acestea sunt considerate tipuri de cărnuri indicate pe perioada sarcinii, deoarece au o mulţime de proteine valoroase şi sunt uşor de digerat. Carnea de vită este bogată în fier, fosfor, zinc, seleniu şi vitamine din grupul B, în special B12. Ea nu are foarte multe calorii, dar cantitatea de grăsime depinde de partea din animal de unde provine carnea.
Carnea de viţel este o carne slabă, delicată şi conţine mai puţini acizi graşi saturaţi. Pe lângă sursa de proteine, carnea de viţel este o bună sursă de fier uşor asimilabil, dar şi de zinc şi vitaminele B2 şi B12. Este demn de amintit faptul că, în comparaţie cu carnea de vită, cea de viţel este uşor de digerat.
Carnea de iepure
Acest tip de carne este recomandat pentru copiii mici, dar şi pentru gravide. Dezavantajul este că iepurele are oase mici, iar avantajul – valoarea sa nutritivă. Carnea este slabă, săracă în grăsimi saturate şi colesterol. Conţine o mulţime de proteine, mult mai uşor de asimilat decât, de exemplu, proteinele din carnea de vită. Carnea de iepure este bogată în săruri de fier, calciu şi fosfor şi vitamine din grupul B. De asemenea, este o sursă de acid linoleic, care are un mare efect asupra sistemului cardiovascular şi care reduce susceptibilitatea formării cheagurilor de sânge.
Carnea de porc macră
Aceasta este un tip de carne considerat mai puţin sănătos, din cauza cantităţii mari de grăsime. Dar adevărul este că dacă este de calitate, gravida poate consuma liniştită şi carne de porc. Calitatea depinde foarte mult de producător, dar şi de părţile din animal de unde provine carnea. Cele mai grase zone (şi de aceea nu se recomandă pentru femeile gravide) sunt: ciolanul, coastele şi slănina. Partea cea mai slabă şi cea mai recomandată pentru gravide este fileul. Se recomandă ca viitoarele mămici să mănânce, măcar din când în când carne de porc, deoarece este o importantă sursă de vitamina B1 (conţine chiar de până la zece ori mai multă vitamina B1 decât alte tipuri de carne), proteine, vitamina E, zinc, potasiu şi fosfor.
Carnea de oaie şi de miel
Carnea de oaie şi de miel sunt cărnuri foarte sănătoase, bogate în compuşi antioxidanţi (acid linoleic şi orotic, care împiedică proliferarea celulelor tumorale). Ele sunt, de asemenea, o sursă de vitamina B1 şi L-carnitină – o substanţă care stimulează procesul de ardere a grăsimilor. Acest tip de carne conţine o mulţime de proteine. Iar cantitatea de grăsime este similară cu cea din carnea de vită, dar depinde mult de calitatea cărnii şi de modul în care a fost crescut animalul. Prin urmare, viitoarea mamă ar trebui să aleagă carnea de miel dintr-o sursă bună, precum şi părţile sale mai puţin grase, precum picioarele (cea mai grasă carne se află pe umeri).
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.