Ce faci în sarcină? To do list în ultimul trimestru de sarcină

Ramona Dinescu
gravida sarcina ceas travaliu

În sarcină un miracol prinde viață în interiorul tău, iar tu ești cea care trebuie să aibă grijă ca acest miracol să se întâmple.

O nouă viață se dezvoltă în tine, corpul tău se modifică iar hormonii sunt aliații dar și dușmanii tăi și, privind de la distanță, ești singură în această călătorie, de tine depinde totul.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, ne-a ajutat să alcătuim o listă cu ce trebuie să faci în sarcină, o listă pe care să bifezi ce ai făcut și ce mai ai de urmat, în funcție de trimestru.

Ce faci în ultimul trimestru de sarcină?

Păstrează-ți obiceiurile sănătoase.

Păstrează în continuare o dietă prenatală sănătoasă, dar și un program de exerciții, evident cu mici ajustări în funcție de burta ta care este tot mai mare. Dacă nu poți mânca porții obișnuite de mâncare, limitează-te la mai multe gustări pe zi. Străduiește-te să consumi cât mai multe alimente sănătoase și fii atentă la greutate căci, mai mult ca sigur, bebelușul și-o va dubla pe a sa în aceste ultime trei luni.

Vei avea tendința să mănânci mai mult dar poți compensa cu exerciții ușoare care îți vor da energie și te vor ajuta să ai o greutate sănătoasă, importantă în prevenția preeclampsiei și a diabetului gestațional. Mersul pe jos, înotul și câteva exerciții ușoare de stretching reprezintă cele mai bune opțiuni pentru o gravidă aflată în ultimul trimestru de sarcină.

Gestionează-ți noile simptome.

Probabil te-ai bucurat de al doilea trimestru de sarcină asimptomatic, însă unele efecte adverse se pot întoarce. Durerile de spate și sciatica, constipația, indigestia, arsurile stomacale, oboseala, lipsa de energie, palpitațiile cardiace, varicele și edemele sunt numai câteva. Unele simptome precum edemele (umflarea mâinilor și picioarelor) sau starea de slăbiciune pot fi relaționate cu problemele de circulație. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă noi poziții, precum aceea de a dormi într-o parte și cu susținerea unei perne. Și bea foarte multe lichide în timpul zilei.

Mergi la toate controalele medicale și fă-ți un plan de naștere.

În ultimele săptămâni de sarcină vei merge mai des la controlul medical. Medicul va monitoriza creșterea fetală, dar și starea cervixului tău pentru a-și da seama când se apropie data nașterii. Dacă medicul îți va recomanda odihnă la pat, este indicat să-i urmezi sfatul. Vorbește cu el despre planul de naștere, despre locul în care vrei să naști, află dacă este indicată operația de cezariană sau e mai bine să naști natural, dar și despre anestezie. Este normal să treci prin stări de anxietate așa că nu e nimic ieșit din comun să pui cât mai multe întrebări legate de preocupările tale.

Urmează cursurile prenatale.

În primul rând gândește-te dacă vrei ca cineva apropiat să stea cu tine în sala de nașteri. De obicei, tatăl copilului are întâietate. Apoi, înscrieți-vă la un curs prenatal care va acoperi toate segmentele de care aveți nevoie: de la ceea ce aveți de făcut în momentul nașterii și până la primele lucruri pe care trebuie să le știți după ce se naște copilul. Nu ar strica o programare la un consultat în alăptare.

Amenajează camera copilului

Probabil până acum ai cumpărat câteva lucruri. Fă-ți o listă, cere recomandări de la prieteni și vezi de ce mai ai nevoie. Ideal este ca totul să fie gata înainte de nașterea copilului. Știu că sunt mulți superstițioși, însă, dacă nu te afli printre ei, cumpără toate cele necesare, de la mobilier, produse utile și până la scutece și hăinuțe. Nimeni nu va avea stare și timp să alerge la cumpărături atunci. Tatăl copilului va fi fericit să stea cu voi, nu să meargă să cumpere cele necesare pentru copil.

Instalați scaunul de mașină

Un alt lucru important este să instalați scoica sau scaunul de mașină ca totul să fie pregătit pentru a aduce bebelușul acasă de la spital.

Fă-ți timp pentru tine

Mai este puțin până ce vei naște și, din păcate, nu vei mai avea timp să te răsfeți. Un masaj prenatal, manichiură, pedichiură și alte răsfățuri la salon sunt bine venite. Citește cât mai mult, întâlnește-te cu prietenii și încearcă să te odihnești din plin. Câteva luni, poate chiar ani, nu vei mai avea timp de asta.

Termină-ți proiectele la muncă

Se apropie concediul prenatal, așa că încearcă să lași toate proiectele terminate sau măcar să le predai complet celui care îți va ține locul. Multe mame aleg să muncească până în ultimele zile care să economisească concediul pentru perioada de după nașterea copilului. Tu știi ce ți se potrivește cel mai bine.

Definitivează lista numelor pentru copil

Sunteți indeciși? Nu e nimic ieșit din comun. Nu ar strica să mai cereți sfatul prietenilor sau să încercați să faceți combinații de nume să vedeți cum sună împreună cu numele de familie. Până la final, veți avea un nume, căci la scurt timp după naștere, tot va trebui să înregistrați copilul cu numele lui.

Fă-ți bagajul de maternitate dar și planul pentru ziua 0.

Chiar dacă sună ciudat, este bine să ai bagajul gata cu câteva săptămâni înainte de naștere, pe modelul, nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Așadar: Bagajul e gata? Bifat. E benzină în mașină? Bifat. Are cine să aibă grijă de casă sau de copilul mai mare? Bifat. Când intri în travaliu, este bine ca în mintea ta să fie bifate ca rezolvate toate grijile. Asigură-te din timp că mai există o persoană sau mai multe de beck-up în ziua nașterii, astfel încât să aveți mereu un plan B, cineva care să te ducă la spital.

Mai rămâne ceva de făcut: pregătește-te să-ți întâlnești bulgărașul de fericire!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa