Ce faci în sarcină? To do list în al doilea trimestru de sarcină

Ramona Dinescu
gravida burtica consult

În sarcină un miracol prinde viață în interiorul tău, iar tu ești cea care trebuie să aibă grijă ca acest miracol să se întâmple.

O nouă viață se dezvoltă în tine, corpul tău se modifică iar hormonii sunt aliații dar și dușmanii tăi și, privind de la distanță, ești singură în această călătorie, de tine depinde totul.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, ne-a ajutat să alcătuim o listă cu ce trebuie să faci în sarcină, o listă pe care să bifezi ce ai făcut și ce mai ai de urmat, în funcție de trimestru.

Ce faci în al doilea trimestru de sarcină?

Interesează-te despre următoarele teste și controale medicale

În această etapă probabil că mergi la medic o dată la fiecare patru săptămâni. Este timpul pentru testele de rutină precum acela de glucoză care determină riscul pentru diabet gestațional.

Probabil ți se va oferi și opțiunea onor teste genetice precum acelea pentru determinarea riscului unei anomalii genetice sau cromozomiale, dar și dublu test sau triplu test. Împreună cu medicul, în funcție și de rezultatele altor teste se poate stabili necesitatea unei amniocenteze.

În funcție de testele recomandate, interesează-te ce presupune fiecare, dar și cât costă, căci unele nu sunt deloc ieftine și cu siguranță nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

De obicei, în al doilea trimestru de sarcină poți afla sexul copilului, cel mai probabil după a 16-a săptămână de sarcină.

Ține un jurnal alimentar.

Multe simptome ale sarcinii precum arsurile sau problemele digestive pot fi legate de alimentele pe care le consumi și, de obicei, își fac apariția în al doilea trimestru de sarcină.

Un jurnal alimentar te poate ajuta să-ți dai seama care alimente îți fac rău. Un jurnal te mai poate ajuta să îți ții greutatea sub control, dar și să te asiguri că primești toți nutrienții necesari. Nu te gândi că te pui pe scris, căci există multe aplicații mobile extrem de utile în acest sens.

Exercițiile sportive se modifică puțin.

Dacă ai făcut sport încă din primul trimestru de sarcină, poți continua să o faci, mai ales că mișcarea fizică are multiple avantaje pentru starea ta fizică și psihică, pentru controlul greutății și pentru evitarea altor probleme și complicații.

Însă, tot cu acordul medicului trebuie să faci unele ajustări legate de intensitatea și frecvența exercițiilor. Burta ta începe să crească și nu te vei mai putea solicita atât de mult.

Fă-ți și un plan financiar.

A crește un copil este scump iar a deveni părinte presupune noi responsabilități financiare. Începi să îți faci un buget ca să afli cât poți cheltui lunar pe lucrurile copilului, căci sunt multe de cumpărat, de la cărucior și pătuț și până la tot felul de obiecte mici.

Mai apoi, după naștere, vor exista în continuare cheltuieli destul de mari. Se spune că un părinte responsabil își face planul mult mai departe, inclusiv acela al unei asigurări de viață, studii sau economii.

Fă-ți o programare la dentist.

Femeile însărcinate sunt mult mai predispuse la probleme dentare precum carii, sângerări gingivale sau infecții. Și nu ține neapărat de o igienă dentară precară ci de nevoile fătului care se aprovizionează cu tot ce ai tu mai bun. De aceea, trebuie cerut sfatul unui stomatolog.

Primele cumpărături

Nu e niciodată prea devreme pentru astfel de cumpărături. Timpul trece repede și este bine să te apuci devreme de cumpărături. Primul pe listă ar trebui să fie pătuțul sau un alt obiect pe care bebelușul îl poate folosi în primele săptămâni de viață.

Mai apoi, te poți gândi la cărucior, cântar, sterilizator, etc. Apucă-te din timp ca să poți studia ofertele și să poți căuta recomandări, căci piața de produse pentru copii este plină și trebuie să știi cum să vezi în spatele marketing-ului fiecărui produs.

Fă-ți planul pentru concediul de maternitate.

Sau paternitate. Cu siguranță vă veți face calculele și veți alege cine va intra în concediu cu copilul. Dacă nu ai anunțat până acum, este timpul să o faci, astfel încât angajatorul să știe că ești însărcinată și să găsească soluții pentru perioada în care vei fi în concediu.

În plus, interesează-te din timp ce drepturi ai, de ce acte ai nevoie și ce demersuri trebuie să faci. Gândește-te și cât vrei să stai acasă cu copilul, cât poți să o faci și ce soluții alegi apoi. Bonă, bunici, creșă?

Începe să faci o listă cu nume de copii

A căuta numele pentru copil poate fi extrem de distractiv. Unii părinți știu ce nume îi vor pune copilului încă dinainte ca acesta să existe măcar. Alții nu reușesc nici până în luna a noua să se pună de acord. Dacă nu aveți încă numele, probabil veți discuta mult pe marginea acestui subiect căci este unul extrem de important și trebuie să alegeți foarte bine.

Nu uita de întâlnirile romantice.

Trebuie să ai în vedere că este extrem de important să petreci timp de calitate cu partenerul tău. Sarcina va aduce modificări importante atât în viața ta, cât și a lui și în timp ce anticiparea noului venit este emoționantă, este important să vă alocați și vouă timp.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa