Cum se calculează săptămânile de sarcină?

Dacă vrei să știi cum se calculează săptămânile de sarcină treuie să știi când ai avut perioada de ovulație sau ultima dată a ciclului menstrual. Apoi, formula e destul de simplă. O vei descoperi chiar aici.

Alexandra Constantin
cum se calculează săptămânile de sarcină
Vrei să știi cum se calculează săptămânile de sarcină? Citește articolul nostru!

Cum se calculează săptămânile de sarcină? Vestea cea mare a venit: ești însărcinată. Dar cum e posibil ca testul de sarcină să iasă pozitiv la două săptămâni după ovulație, dar tu să ai trei sau patru săptămâni de sarcină? Câte săptămâni are sarcina mea de fapt? Noi îți spunem cum poți să calculezi.

Cum se calculează săptămânile de sarcină?

Specialiștii recomandă o formulă simplă prin care poți să calculezi: ține cont de prima zi a ultimului ciclu menstrual apoi adaugă 40 de săptămâni și vei obține data probabilă a nașterii. Cele 40 de săptămâni de sarcină reprezintă de fapt cele 10 cicluri a câte 4 săptămâni, nu nouă luni așa cum se crede că durează sarcina, potrivit www.mumsnet.com.

Doar din punct de vedere calendaristic se consideră nouă luni de sarcină. Cum se calculează săptămânile de sarcină? De exemplu: dacă prima zi a ultimului ciclu menstrual a fost să zicem 20 martie – atunci trei luni de sarcină vei avea pe 20 iunie, iar pe 20 septembrie vei avea șase luni.

Câte săptămâni are sarcina mea – de ce trebuie să ții cont când calculezi

Este destul de dificil să îți dai seama când ovulul a fost fecundat și când ai rămas de fapt însărcinată. Și asta mai ales că multe dintre femei nu știu cu exactitate când a fost perioada de ovulație. Din acest motiv specialiștii consideră că sarcina începe de fapt în prima zi a ultimei menstruații chiar dacă asta înseamnă cu două săptămâni înainte ca ovulul să fie fecundat. Și tu poți să calculezi simplu.

Ai urmărit ovulația prin măsurarea temperaturii bazale sau cu ajutorul altor metode? Atunci adaugă 40 de săptămâni la data pe care o cunoști (cea a ovulației) și încă două săptâmâni pentru ca data nașterii să fie una cât mai exactă.

Cum se calculează săptămânile de sarcină? Stabilește mai întâi când ai avut perioada de ovulație.

Cum se calculează săptămânile de sarcină dacă ai ciclu menstrual neregulat

Atunci când se calculează săptămânile de sarcină și data probabilă a nașterii se ține cont de faptul că durata între ciclurile menstruale este de 28 de zile. Dar nu puține sunt cazurile când menstruația vine mai târziu, chiar și după 35-37 de zile. Un calcul exact îl poate face medicul ginecolog, mai ales că la finalul primelor 12 săptămâni este indicată o ecografie mai complexă (prima morfetală) care să ofere detalii despre starea fătului și stadiul sarcinii.

  • CUM CALCULEZI PERIOADA DE OVULAȚIE: https://americanpregnancy.org/resources/ovulation-calendar/

De care date se ține cont: de la ecografie sau oferite de medicul ginecolog

Nu de puține ori se întâmplă ca medicul care îți urmărește sarcina să spună că ești într-o anumită săptămână de sarcină, iar cel care face ecografia să zică o altă săptămână. Și asta deoarece investigația ecografică este mult mai precisă și se observă prin intermediul ei gradul de dezvoltare al fătului, fapt ce poate face ca data nașterii să fie diferită de cea menționată inițial de medicul ginecolog.

Cele mai multe detalii legate de săptămânile de sarcină și de data probabilă a nașterii se află de regulă la ecografia de primul trimestru (morfofetala care se recomandă între 10 și 13 săptămâni de sarcină).

Câte săptămâni are sarcina mea – cum calculezi trimestrele de sarcină

Perioada de sarcină este împărțită în trei trimestre. Primul se consideră din prima săptămână de sarcină până la finalul celei de-a 13-a, cel de-al doilea între 14 și 27 de săptămâni, iar ultimul din cea de-a 28-a săptămână până la naștere.

Trimestrul I saptămânile 1-12

Bine de știut este că data probabilă a nașterii, chiar și cea indicată de medicul care face ecografiile morfofetale, este doar estimativă. Studiile au arătat că doar 5% dintre bebeluși vin pe lume în data indicată de medici. În restul cazurilor nașterile au loc cu o săptămână înainte sau cu una după data probabilă de care știai.

Trimestrul al II-lea de sarcină. Săptămânile 13-27

Cum se calculează DPN?

După cum ştii deja, calcularea DPN-ului este o ştiinţă mai puţin exactă decât ne-ar plăcea să fie, de unde şi surprizele inerente. Practic, aceasta se calculează de la data ultimei menstruaţii plus 40 de săptămâni, dar o sarcină este considerată la termen şi la 38 şi la 42 de săptămâni. Aşa că nu te îngrijora dacă puiul tău e uşor nepunctual la întâlnirea cu tine.

Trimestrul al III-lea de sarcină- săptămânile 28-40

Dacă ești însărcinată, îți recomandăm să te documentezi și din aceste articole: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa