Câte săptămâni durează perioada de graviditate? Cum calculăm corect vârsta sarcinii?

Magda Popescu
vârsta sarcinii

Cum calculăm corect vârsta sarcinii. Deși se spune că sarcina durează nouă luni, ginecologii calculează vârsta sarcinii în săptămâni. Dar de ce săptămâna este utilizată ca unitate de măsură? Câte săptămâni are o sarcină? Specialiștii citați de revista spaniolă mibebeyyo.com ne explică.

Din momentul în care testul de sarcină arată două liniuțe și până la data nașterii trece o perioadă de timp pe care medicii obstetricieni o împart în trei trimestre, timp în care copilul se dezvoltă intrauterin și se pregătește de marea întâlnire cu părinții. Dar de câte săptămâni de sarcină vorbim, de fapt?

Cum calculăm corect vârsta sarcinii. 38 sau 40 de săptămâni?

O sarcină normală, dusă până la termen, ar trebui să dureze 38 de săptămâni de la data ovulației. Cu toate acestea, pentru determinarea datei posibile a nașterii, medicul care urmărește sarcina adaugă 40 de săptămâni de la ultima menstruație. Mai exact, pentru a afla data probabilă a nașterii se adaugă 7 zile plus 9 luni la ultima dată de menstruație. Data este calculată și estimată cu gestograma, un calculator de sarcină cu ajutorul căruia poți afla ușor săptămâna de sarcină, data probabilă a nașterii și stadii ale dezvoltării intrauterină a copilului.

De ce ultima dată de menstruație este folosită ca referință?

Potrivit experților în ginecologie, durata sarcinii variază dacă se calculează de la data ultimei menstruații sau de la data ovulației. Femeia rămâne însărcinată la ultima ei ovulație, dar este mai ușor să-și amintească data ultimului ciclu menstrual. Tocmai din acest motiv, este luat în calcul acest aspect pentru a calcula vârsta gestațională, timpul măsurat de la ultima menstruație.

Cu toate acestea, în cazul în care data exactă a concepției este cunoscută, pentru a calcula data probabilă a nașterii se adaugă la ziua concepției alte 266 de zile, exact cele 38 de săptămâni ale perioadei de sarcină. Prin urmare, cele două săptămâni în plus corespund perioadei dintre menstruație și ovulație, cea din urmă având loc de obicei la 12-14 zile de la menstruație.

Copilul se poate naște oricând în perioada cuprinsă între cele două săptămâni anterioare și șapte sau paisprezece zile după data la care a ajuns la 40 de săptămâni. Aceste marje sunt considerate normale. Pentru mamele care nu-și amintesc data ultimei menstruații sau au un ciclu neregulat, se poate calcula, de asemenea, data probabilă a nașterii cu ajutorul unei ecografii care se realizează în primul trimestru, aproximativ în a 12-a săptămână de sarcină.

Dacă ești însărcinată, îți recomandăm să te documentezi și din aceste articole: 

Te-ar mai putea interesa