Cum se calculează vârsta exactă a sarcinii în luni și săptămâni

Unii medici calculează vârsta sarcinii în luni, alții în săptămâni și e posibil ca uneori să nu știi exact cum se calculează exact sarcina. Nicio problemă! Acest articol va face lumină!

Magda Popescu
cum se calculează sarcina
Află cum se calculează sarcina în luni, săptămâni și trimestre.

Cum se calculează vârsta exactă a sarcinii? Deși se spune că sarcina durează nouă luni, ginecologii calculează vârsta sarcinii în săptămâni. Dar de ce săptămâna este utilizată ca unitate de măsură? Câte săptămâni are o sarcină? Specialiștii citați de revista spaniolă mibebeyyo.com ne explică.

Din momentul în care testul de sarcină arată două liniuțe și până la data nașterii trece o perioadă de timp pe care medicii obstetricieni o împart în trei trimestre, timp în care copilul se dezvoltă intrauterin și se pregătește de marea întâlnire cu părinții. Dar de câte săptămâni de sarcină vorbim, de fapt?

Vârsta exactă a sarcinii: 38 sau 40 de săptămâni?

O sarcină normală, dusă până la termen, ar trebui să dureze 38 de săptămâni de la data ovulației. Cu toate acestea, pentru determinarea datei posibile a nașterii, medicul care urmărește sarcina adaugă 40 de săptămâni de la ultima menstruație.

Mai exact, pentru a afla data probabilă a nașterii se adaugă 7 zile plus 9 luni la ultima dată de menstruație. Data este calculată și estimată cu gestograma, un calculator de sarcină cu ajutorul căruia poți afla ușor săptămâna de sarcină, data probabilă a nașterii și stadii ale dezvoltării intrauterină a copilului.

Câte săptămâni are a 9 luni?

Specialiștii recomandă o formulă simplă prin care poți să calculezi: ține cont de prima zi a ultimului ciclu menstrual apoi adaugă 40 de săptămâni și vei obține data probabilă a nașterii. Cele 40 de săptămâni de sarcină reprezintă de fapt cele 10 cicluri a câte 4 săptămâni, nu nouă luni așa cum se crede că durează sarcina.

Crează-ți propriul calendar de sarcină!

Astfel, dacă ultima menstruaţie a început pe data de 25 ianuarie, vei naşte cu aproximaţie în jur de 1 noiembrie.

Astfel, vei putea urma foarte uşor şi programul de mai jos. El are scopul de „a-ţi aminti“ paşii pe care trebuie să-i parcurgi în fiecare moment al sarcinii. Printează-l și foloseşte-l cu încredere!

PerioadaCe trebuie să faciData
0-7 săptămâni (sarcina se datează din prima zi a ultimei menstruaţii)  Dacă testul tău de sarcină e pozitiv, programează-te la medicul de familie sau la ginecolog. Vei fi luată în evidenţă. 
 Nu uita de acidul folic! Trebuie să iei 400 micrograme zilnic din suplimente sau din alimentaţie (sau din ambele – medicul hotărăşte). Se găseşte în vegetale cu frunze verzi, legume, citrice, pâine integrală, mazăre şi fasole uscată etc. Acidul folic este recomandat 12 săptămâni înainte şi după concepţie. El reduce riscul unor malformaţii congenitale (spina bifida etc.).
 Nu trebuie neapărat să-ţi anunţi șeful că eşti însărcinată însă e bine să o faci dacă lucrezi în mediu toxic. Indiferent că lucrezi la stat sau la „particular“, legea obligă angajatorul să-ţi ofere alt loc de muncă, în care să nu fii expusă factorilor nocivi.
 Dacă încă nu te-ai lăsat de fumat, fă-o ACUM! Este imperios necesar pentru sănătatea bebeluşului tău.
8-11 săptămâniStabileşte, împreună cu medicul, data primei ecografii. E important: ea confirmă prezenţa sarcinii, determină cu aproximaţie data naşterii şi îţi spune dacă vei avea un singur bebeluş sau mai mulţi (gemeni, tripleţi). 
 Dacă medicul consideră că este cazul, vei face o ecografie bucală. Ea poate determina riscul de sindrom Down, iar rezultatul este dat pe loc.
 Programează-te la dentist! Sarcina creşte riscul cariilor dentare, iar gingiile sunt mai umflate şi mai sensibile (pot sângera).
 Gândeşte-te la ce spital vei naşte. Află care este cea mai apropiată maternitate din zona în care locuieşti.
12-19 săptămâniE timpul primului control prenatal. Vei fi cântărită, ţi se va lua tensiunea şi ţi se va recolta sânge pentru analize (hemoleucogramă, glucoză, uree, creatinină, grupă sangvină şi Rh, RBW (care detectează infecţia cu sifilis), plus alte teste serologice pentru identificarea altor infecţii materne). De asemenea, ţi se vor face analize de urină (urocultură şi sumar de urină), o cultură din secreţia vaginală (pentru diagnosticarea eventualelor infecţii) şi un examen Papanicolau (care depistează cancerul de col uterin). 
Interesează-te acum la ce maternităţi se ţin cursurile prenatale şi înscrie-te. Unele sunt gratuite şi îţi vor fi de folos pe tot parcursul sarcinii şi la naştere.
20-23 săptămâniUrmează al doilea examen ecografic. Pot fi diagnosticate acum eventualele anomalii în dezvoltarea diferitelor aparate şi sisteme. Oferă informaţii asupra implantării şi sănătăţii placentei. 
 Menţine-te în formă! Exerciţiile uşoare (mersul pe jos, înotul, yoga, gimnastica aerobică pentru gravide) îţi dau energie, te ajută să dormi mai bine şi previn durerile de spate.
24-28 săptămâniFă-ţi toate consulturile prenatale. Ele sunt esenţiale pentru bunul mers al sarcinii, iar complicaţii ca preeclampsia şi diabetul gestaţional sunt frecvent diagnosticate acum. Dacă până acum ai fost o dată pe lună la control, după săptămâna 28, controlul va deveni bilunar. 
 Dacă ai diabet zaharat în familie, acum ţi se va face un test de toleranţă la glucoză, pentru a depista un eventual diabet de sarcină.
29-34 săptămâniÎţi poţi lua concediu de maternitate. De la şapte luni şi zece zile de sarcină, ai dreptul la concediu medical de 112 zile lucrătoare. După acest concediu medical, îţi poţi lua concediu de creştere a copilului până la vârsta de doi ani. 
 Este momentul să repeţi analizele de sânge şi de urină făcute în primul trimestru.
 Vei face cea de-a treia ecografie de sarcină. Este extrem de importantă: confirmă poziţia copilului în uter, arată localizarea placentei, depistează un eventual retard de creştere intrauterină a fătului. E obligatorie pentru gravidele cu hipertensiune arterială sau diabet.
 Întreabă-ţi medicul despre modalităţile de uşurare a durerii de naştere şi stabiliţi împreună care este varianta cea mai indicată pentru tine.
 Împreună cu partenerul tău vizitează maternitatea în care vei naşte.
 De la şapte luni, bagajul cu lucrurile de care vei avea nevoie la spital trebuie să fie pregătit. Nu uita de acte şi de rezultatele ultimelor analize.
36-40 săptămâniDin săptămâna a 36-a, controalele devin săptămânale. Dacă medicul consideră necesar, îţi poate cere să te internezi. 
 Nu uita de ultima consultaţie prenatală. Medicul tău va face un bilanţ al tuturor testelor efectuate până acum şi va putea decide cum vei naşte: pe cale naturală sau prin operaţie cezariană.
 Data probabilă a naşterii este totuşi o estimare relativă, aşa că trebuie să fii pregătită în orice moment. Bagajul este gata; dacă mai ai copii, asigură-te că va sta cineva cu ei cât tu vei fi plecată la spital.
După naştereCe-a fost mai greu a trecut, dar nici acum nu-i uşor. Roagă-ţi partenerul să se ocupe de declararea copilului şi de ridicarea certificatului de naştere. 
 Va trebui să mergi la control la două şi la şase săptămâni de la naştere. Discută cu medicul despre orice problemă pe care o ai. Una dintre ele ar fi contracepţia în timpul alăptării (alăptarea nu te protejează de o nouă sarcină!). Fie îţi va prescrie anticoncepţionale orale pe bază de progesteron (speciale pentru această perioadă), fie alte mijloace de contracepţie, în funcţie de dorinţa ta.
Calculator personalizat de sarcină și tot ce ai de făcut în fiecare etapă

De când se calculează sarcina?

Potrivit experților în ginecologie, durata sarcinii variază dacă se calculează de la data ultimei menstruații sau de la data ovulației. Femeia rămâne însărcinată la ultima ei ovulație, dar este mai ușor să-și amintească data ultimului ciclu menstrual. Tocmai din acest motiv, este luat în calcul acest aspect pentru a calcula vârsta gestațională, timpul măsurat de la ultima menstruație.

Cu toate acestea, în cazul în care data exactă a concepției este cunoscută, pentru a calcula data probabilă a nașterii se adaugă la ziua concepției alte 266 de zile, exact cele 38 de săptămâni ale perioadei de sarcină. Prin urmare, cele două săptămâni în plus corespund perioadei dintre menstruație și ovulație, cea din urmă având loc de obicei la 12-14 zile de la menstruație.

Copilul se poate naște oricând în perioada cuprinsă între cele două săptămâni anterioare și șapte sau paisprezece zile după data la care a ajuns la 40 de săptămâni. Aceste marje sunt considerate normale. Pentru mamele care nu-și amintesc data ultimei menstruații sau au un ciclu neregulat, se poate calcula, de asemenea, data probabilă a nașterii cu ajutorul unei ecografii care se realizează în primul trimestru, aproximativ în a 12-a săptămână de sarcină.

Cum se calculează vârsta sarcinii pe săptămâni

Săptămânile 0-12. Trimestrul I

Primul trimestru de sarcină durează din prima zi de instalare a sarcinii până în cea de-a 12-a săptămână și este extrem de important pentru o bună dezvoltare a fătului. În timpul concepției, ovulul și sperma se combină formându-se un zigot care se va implanta în uter. Pe măsură ce celulele se divid, zigotul se transformă în embrion și încep să se formeze organele și celelalte părți ale corpului.

În timpul primului trimestru de sarcină vei resimți și cele mai multe schimbări. Grețurile de dimineață, stările de amețeală și cele de vomă sunt obișnuite între săptămânile 6 și 8 de sarcină. Uneori aceste stări de rău te vor însoți pe parcursul întregii zile, chiar și noaptea. Începutul sarcinii aduce cu sine și oboseală și emotivitate mai mare decât de obicei, din cauza schimbărilor hormonale.

Săptămânile 13-26. Trimestrul II

Între săptămânile 13 și săptămâna 26 ești în al doilea trimestru de sarcină. Fătul trece printr-o serie de schimbări, începând cu faptul că va ajunge până la 30 cm. Va crește și în greutate, cântărind până la 500 de grame.

Acum este momentul când se vor forma scheletul osos, pielea, sprâncenele, genele, unghiile de la mâini și la picioare, celulele sângelui, papilele gustative, amprentele, părul. Dacă ai în pântece un băiat atunci testiculele îi vor coborî în scrot, iat ovarele fetițelor vor începe să producă ovule.

Săptămânile 27-40. Trimestrul III

Acum este momentul când se vor forma scheletul osos, pielea, sprâncenele, genele, unghiile de la mâini și la picioare, celulele sângelui, papilele gustative, amprentele, părul. Dacă ai în pântece un băiat atunci testiculele îi vor coborî în scrot, iar ovarele fetițelor vor începe să producă ovule.

Dacă ești însărcinată, îți recomandăm să te documentezi și din aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa