Cât îți creşte piciorul în timpul sarcinii?

Raluca Dumitrică

Piciorul în timpul sarcinii chiar îşi modifică lungimea!

Iubesc pantofii. Şi sandalele, of, sandalele. Mai ales pe acelea fine, cu barete subţirele şi toc aşijderea, care fac şi piciorul mai subţirel, iar pe purtătoarea lor mai înaltă şi mai suplă. Dar ceva ciudat s-a întâmplat de când am născut: nu mai pot purta mulţi dintre frumoşii mei pantofi şi delicatele mele sandale. Piciorul în timpul sarcinii s-a tot modificat şi modificat a rămas, iar eu am rămas cu câteva perechi bune de pantofi şi de sandale în dulap pe care le păstrez pentru fetele mele.

Pare ciudat sau neverosimil, dar am intrat în sarcină cu o măsură la pantof şi am ieşit cu alta. Dacă înainte de a deveni mamă piciorul meu era foarte subţire şi, deşi aveam măsura 38,5, datorită faptului că era îngust se plia şi pe măsura 38, acum s-a şi lăţit, s-a şi lungit. De asta a rămas chitit pe 39, dar nu spune pas nici la încălţări 39,5, ba chiar şi 40. Şi nu, nu este un moft pentru înnoirea secțiunii de încălţăminte din dulap, ci totul are o explicaţie simplă. Sarcina aduce modificări observabile nu numai ale taliei, ci şi ale lungimii piciorului, aşa că haideţi să vedem de ce!

Mărimea piciorului chiar se schimbă în sarcină!

Faptul că mărimea la picior se modifică în sarcină nu este deloc un mit, ci o realitate palpabilă şi vizibilă. Piciorul unei femei creşte, în medie, cu o jumătate de număr şi chiar mai mult în timpul sarcinii, responsabil pentru această modificare fiind hormonul numit relaxină pe care corpul îl produce în timpul sarcinii şi care favorizează relaxarea zonei pelviene, lungirea şi dilatarea colului uterin, contribuind şi la dilatarea ligamentelor din zona picioarelor.

Tot o cauză pentru modificarea măsurii la pantofi este şi greutatea acumulată pe parcursul celor nouă luni de sarcină, care pune presiune pe curbura tălpii. Din pricina acestor kilograme în plus, curbura este mai dreaptă la mers şi face ca piciorul să îşi schimbe atât lungimea, cât şi lăţimea.

Vestea bună este că aceste schimbări au loc numai la prima sarcină, aşa că, dacă veți aduce pe lume mai mulți copii, nu aveţi motive să vă temeţi că fiecare bebeluş sosit în familie vă va aduce câte un număr în plus la pantofi. Există şi o veste mai puţin bună, însă, şi anume că aceste modificări ale măsurii la pantofi sunt, în majoritatea cazurilor, permanente.

Nu confundaţi umflarea picioarelor cu modificarea măsurii la pantofi

Nu trebuie, totuşi, să confundaţi umflarea picioarelor, fenomen specific gravidelor, cu modificarea măsurii la pantofi. În situaţia în care nu vă daţi încă seama dacă este vorba despre creşterea piciorului sau despre umflatul lui din pricina retenţiei de apă care apare în sarcină, puteţi să faceţi următorul exerciţiu de observaţie. Dacă pantoful vă vine bine dimineaţa şi mai puţin bine la prânz sau seara, atunci este vorba doar despre umflarea picioarelor. În cazul în care simţiţi că pantoful vă strânge atât dimineaţa, cât şi seara, dar şi peste două zile sau peste una-două săptămâni, atunci înseamnă că este vorba despre creşterea piciorului.

Sănătatea piciorului e foarte importantă

Dacă aţi ajuns la concluzia că, într-adevăr, piciorul a crescut după sarcină, nu mai aşteptaţi şi mergeţi de îndată la cumpărături. Ştiu că sunt unii pantofi la care ţineţi tare mult, dar dacă măsura inscripţionată pe ei nu mai corespunde cu realitatea, nu stăruiţi în a-i purta aşa, cu gândul că se vor lăsa. O încălţăminte mai mică decât normal poate duce la apariţia diferitelor probleme ale piciorului, precum monturile, unghiile încarnate sau chiar deformări ale falangelor, din pricina presiunii puse pe degete de o încălţăminte prea mică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa