Care sunt cele mai haioase sfaturi pe care le aud gravidele?

Andreea Popa
mituri conceptie si sarcina

Care sunt cele mai haioase sfaturi și cele mai ciudate mituri la care sunt expuse (viitoare) și actuale mame?

Din momentul în care vă hotărâţi că vreţi un copil, este foarte posibil ca persoanele din jur să insiste să vă pună la curent cu tot felul de vorbe înţelepte din popor. Iar dacă unele mituri, cum sunt cele despre alăptare, pot deveni periculoase dacă sunt ascultate, altele sunt pur şi simplu haioase.

Mituri legate de concepţie

Din fericire, atât timp cât tu nu spui că în noaptea asta v-aţi propus să faceţi un copil, ai şanse mari să scapi de sfaturi referitoare la partea de concepţie. Dacă spui totuşi cuiva, iată câteva dintre perlele pe care s-ar putea să le auzi.

1. Poziţia misionarului este singura în care poţi face copii.

Faptul că vă doriţi un copil nu înseamnă că sexul nu mai poate fi amuzant. Indiferent de poziţie, atât timp cât el ejaculează, dacă este să fie, va fi. Unii specialişti atrag însă atenţia să nu se folosească lubrifiant, deoarece s-ar părea că este un fel de kriptonită pentru spermatozoizi.

2. Siropul de tuse ajută la apariţia sarcinii.

Teoria din spatele acestui mit se bazează pe faptul că unele siropuri de tuse conţin şi un ingredient numit guaifenesin. Acesta ajută nu doar la subţierea mucoasei din plămâni, ci şi pe cea cervicală, uşurând accesul spermei către ovul. Problema este că ipoteza nu este încă dovedită ştiinţific iar siropul de tuse poate conţine şi antihistaminice.

3. Înghiţitul spermei ajută la fertilitate.

Probabil că demonstrarea acestui mit îi va aduce cercetătorului în cauză respectul tuturor bărbaţilor. Până atunci însă, rămâne doar un mit.

4. Dacă vreţi băiat, bărbatul trebuie să-şi pună testiculele „la gheaţă”.

Cu varianta: testiculele barbatului trebuie să fie reci înainte de a face sex dacă vreţi băiat şi calde dacă vreţi fată.

În mod surprinzător, există ceva adevăr în acest mit. Temperatura poate juca un rol în determinarea sexului bebeluşului. Explicaţia constă în faptul că testiculele trebuie să aibă o temperatură mai scăzută cu câteva grade decât cea a corpului pentru a crea spermă de calitate, în timp ce căldura ucide spermatozoizii. Astfel a apărut şi recomandarea ca bărbaţii să se frece zilnic pe testicule cu un cub de gheaţă, câte un minut, de două ori pe zi, pentru a crea astfel mai mulţi spermatozoizi. Şi cum spermatozoizii purtători de cromozomi Y (adică cei care fac băieţi) sunt mai rapizi, fiind mai mulţi, cresc şansele ca unul dintre ei să ajungă primul la ovul. Medicii spun totuşi că a-ţi freca zilnic testiculele cu gheaţă poate fi periculos.

Mituri legate de sarcină

Odată ce rămâi însărcinată, multă lume din jur se va simţi datoare să te lumineze măcar cu un sfat. Deşi cu siguranţă persoanele respective sunt bine intenţionate, unele idei sunt pur şi simplu hilare.

1. Dacă ridici mâinile deasupra capului, copilul se va strangula cu cordonul ombilical.

Acest mit este pe atât de fals, pe cât este de des întâlnit. Cordonul ombilical sau placenta nu sunt în niciun fel legate de mâinile tale. Totuşi, este adevărat că nu ar trebui să ridici greutăţi mari dacă eşti însărcinată. Dar poţi să-ţi prinzi părul fără nicio problemă.

2. Dacă ai arsuri pe gât, bebeluşul va avea mult păr.

Majoritatea femeilor suferă de arsuri gastrice în timpul sarcinii, iar cauza acestui disconfort sunt schimbările hormonale şi fizice din organism. Dacă nou-născutul va avea mai mult sau mai puţin păr, nu are nicio legătură cu refluxul acid.

3. Dacă mături sau calci rufe, ori iese copilul urât, ori intri prematur în travaliu.

O fi el mit, dar dacă bărbaţii pot fi convinşi cu ajutorul lui să preia ei aceste îndatoriri în cele 9 luni de sarcină, e un mit binevenit.

4. Trebuie să dormi doar pe partea stângă.

Medicii spun că este mai bine, dar nu obligatoriu să dormi doar pe partea stângă. Dormitul pe stânga ajută ca uterul să nu preseze pe ficat, iar fluxul de sânge către placentă, uter şi rinichi este îmbunătăţit. Totuşi, nu te speria dacă te întorci în somn pe partea dreaptă. Copilul nu va păţi nimic.

5. Să nu cumperi nimic pentru copil înainte să se nască, pentru că va păţi ceva rău.

În primul rând, e înfricoşător şi stupid să-i spui unei gravide că cel mic va păţi ceva dacă ea iese la cumpărături de body-uri, pătuţ sau scutece înainte de a naşte. În al doilea rând, se pot face economii semnificative dacă ai timp să cauţi cele mai bune oferte de preţ. În plus, în primele zile de viaţă ale bebeluşului, e mai bine să ai un tătic împrăştiat acasă decât unul care bântuie prin magazine de unul singur

Pe aceeaşi temă, poţi citi despre alte superstiţii legate de sarcină, dar şi despre tradiţiile româneşti la naştere.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa