Vocea ta. Când îi spui copilului tău că ești însărcinată? Și cum o faci?

Ramona Dinescu
ești însărcinată

Dacă rămâi din nou însărcinată, este un motiv de bucurie pe care vrei să-l împărtășești cu toți cei apropiați ție, inclusiv cu copilul pe care deja îl ai. Dar cum alegi momentul potrivit în care să-i dai vestea că va avea un frățior și o surioară?

Când am rămas însărcinată pentru a doua oară, eram nerăbdătoare ca un copil să-l anunț pe fiul meu mai mare că va avea un frățior. Mi-am mușcat buzele până la 9 săptămâni de sarcină când am aflat că-i bate inima fătului din uterul meu și, apoi, nu am mai rezistat și i-am spus cu mare bucurie în glas. Cred că nu am procedat tocmai corect, căci fiul meu cel mare avea abia doi ani împliniți și nu prea a știut cum să reacționeze. Inițial părea că nu dă importanță subiectului, iar când eu mai aminteam de frățiorul lui ce se va naște se uita la mine lung ca și cum aș fi fost o nebună care vorbea despre lucruri ciudate.

Ceea ce a fost bine, după părerea mea, a fost că aproape zilnic i-am amintit de frățiorul lui și atunci când s-a născut a fost pregătit să-l primească în lumea lui cu multe zâmbete, tandrețe și iubire.

Majoritatea experților recomandă să așteptăm să le împărtășim copiilor minunata veste, cel puțin până ce depășim cu bine primul trimestru de sarcină, astfel încât riscurile unui avort spontan să scadă semnificativ.

Este, de asemenea, o idee bună să aștepți să-i împărtășești vestea că va mai avea un frățior până în momentul în care sarcina devine vizibilă. Copilului tău îi va fi greu să-și imagineze că în burtica ta este un bebeluș care crește, iar corpul tău arată la fel ca și înainte de sarcină.

Nu uita că cei mici cu greu se pot abține să împrăștie știrile. Așa că dacă îi spui lui primul, va face acest lucru cunoscut tuturor, iar tu nu vei mai putea ține secretul. De asemenea, după ce le-ai spus tuturor că vei fi din nou mămică, este timpul să-ți anunți și copilul deoarece o felicitare din partea cuiva apropiat de față cu copilul nu va fi chiar ceea ce-ți dorești. Este mai bine ca cel mic să afle de la tine că va avea un frățior sau o surioară, nu de la vecini.

Dacă vei avea grețuri, ar fi bine să-i spui copilului că ești puțin obosită și nu te simți bine, pentru că nu este o idee bună ca el să asocieze simptomele sarcinii tale cu bebelușul ce urmează să apară. Altfel va crede că bebelușul care se presupune că este fratele lui o face pe mami să se simtă rău.

Când ești pregătită să-i împărtășești vestea cea mare, alege momentul perfect pentru a discuta despre asta: atunci când copilul este relaxat, când nu este stresat de nici o schimbare importantă din viața lui cum ar fi începerea grădiniței sau chiar o răceală. Găsește o perioadă calmă, dă-i copilului timp să proceseze vestea și să pună întrebări. Discuția ideală se va purta cu ambii părinți de față.

Dacă voi pierde sarcina după ce i-am spus copilului că va avea un frățior?

Iată motivul pentru care trebuie să aștepți să-l anunți că ești însărcinată până ce vei fi sigură că ai scăpat de riscuri.

Dacă totuși se întâmplă, la fel cum se putea întâmpla și în cazul meu, explică-i copilului că bebelușul nu a putut să crească suficient de mare ca să se nască, dar că peste puțin timp, vei încerca din nou să crești un bebeluș în burtica ta.

Chiar dacă te va vedea plângând puțin sau va sesiza că ești tristă, nu este o tragedie. Și el ar putea să-și exprime tristețea sau confuzia, ceea ce este normal. Îl poți ajuta să-și gestioneze emoțiile prin faptul că vei vorbi cu el și vei avea grijă de tine fizic și psihic, astfel încât să vadă că te simți mai bine.

Cum îi spun că sunt însărcinată?

Cu câteva săptămâni înainte de a face anunțul, ar fi bine să începi munca de pregătire. Poți să-i citești una din milioanele de cărți despre frați și surori sau puteți discuta despre frații prietenilor lui și să închei cu fraza ”Într-o bună zi ai putea avea și tu un frate sau o surioară”.

Copiilor le place la nebunie să asculte povești din copilăria părinților lor, așa că ar fi o bună idee să-i spui întâmplări legate de fratele sau sora ta, precum ”Atunci când bunicii l-au adus acasă de la maternitate pe fratele meu, inițial m-am uitat ciudat la el, dar apoi m-am bucurat foarte mult pentru că avea cu sine să mă joc”. Dacă nu găsești amintiri, ceea ce e aproape imposibil, inventează unele însă ai grijă să fie pozitive.

Reține că, atunci când îl vei anunța că ești însărcinată, trebuie să o faci simplu, într-un mod pozitiv și direct. Mai mult, trebuie să asociezi momentul venirii pe lume a noului bebeluș cu un eveniment reprezentativ pentru el, precum o sărbătoare sau un anotimp, căci altfel el nu va putea poziționa în timp sarcina ta.

Cum ar putea reacționa copilul când va afla că sunt însărcinată?

Copilul tău ar putea să nu aibă nici o reacție, așa cum a avut și al meu, ar putea să primească vestea cu foarte mult entuziasm sau ar putea să se simtă anxios.

Dacă pare foarte fericit, i-ai putea spori această bucurie spunându-i că l-ați ales pe el să le dea vestea mai departe bunicilor. Se va simți foarte important în familie.

Dacă vei observa că este confuz sau supărat îi poți întreba dacă vrea să vorbească despre sentimentele lui. Apoi îi poți spune că și ceilalți copii reacționează cu fericire sau tristețe la o astfel de veste și că este normal să se întâmple așa. După această etapă va trebui să-l lași pe el să decidă cantitate de informații pe care vrea să o primească despre bebelușul din burtica ta. Nu trebuie să-i oferi detalii care pe el nu-l interesează. Pregătește-te însă să fii întrebată cum a ajuns bebe în burtica ta.

  • 8 sfaturi pentru a discuta cu copii despre sex

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa