Aplicaţii utile pentru gravide şi proaspete mame

TOTUL DESPRE MAME
Aplicații mobile pentru gravide și mame/Totul despre mame

Aplicații mobile pentru gravide și mame/Totul despre mameSarcina şi primele luni de mămiceală pot fi mai ușoare dacă alegi câteva aplicații utile

În ultima vreme, există câte o aplicaţie de smartphone pentru tot ceea ce ţi-ar putea trece prin cap. Deci şi aplicaţiile destinate gravidelor sunt o grămadă. Multe încearcă să te ajute să te organizezi, să înţelegi ce ţi se întâmplă, să te pregătească pentru următoarele etape. Unele sunt doar haioase, în timp ce altele chiar sunt utile. Iar unele sunt pur şi simplu prostuţe.

Iată câteva aplicaţii care mie mi-au fost utile în sarcină şi mai apoi în primele luni de viaţă ale fiului meu.

Sarcina, explicată pas cu pas

Am descoperit aplicaţiile pentru gravide destul de repede, încă din a doua lună de sarcină. Şi am testat o mulţime. Deşi diferite, aproape toate fac acelaşi lucru. Au un calendar prin care te anunţă cât de evoluată e sarcina, cât mai ai până să naşti, cum se dezvoltă copilul, cât de mare e (fiind comparat de obicei cu un fruct), ce face cel mic în burtică, prin ce transformări trece corpul tău şi aşa mai departe. Plus nişte articole şi filmuleţe destul de utile despre sarcină, naştere şi alăptare. Printre aplicaţiile care mi-au plăcut s-au numărat BabyBump Pregnancy şi My Pregnancy Center, ambele gratuite. Pentru posesoarele de iPhone, aplicaţia Gerber Pregnancy Calendar are în plus funcţia „Snack Finder”. Dacă ţi-e poftă de ceva sărat (sau dulce, crocant, cremos etc), aplicaţia îţi recomandă cel mai sănătos snack care să-ţi satisfacă acea poftă.

Există şi aplicaţii pentru tătici, cum ar fi mPregnancy, cu ajutorul cărora partenerii pot învăţa mai multe despre sarcină şi despre transformările prin care trece mama.

Cu telefonul în travaliu

După ce ţi-au stat alături în cele nouă luni de sarcină, aplicaţiile nu te lasă la greu nici în momentul naşterii. Mai exact, unele dintre ele te ajută să-ţi monitorizezi contracţiile, după debutul travaliului. Fie pentru a şti când e timpul să mergi la spital, fie pentru a-i putea oferi medicului toate datele cu privire la evoluţia travaliului. Aplicaţiile sunt în general simple: apeşi pe un buton în momentul în care începe o contracţie şi mai apeşi o dată când contracţia s-a încheiat. Progrămelul reţine şi creează apoi un grafic cu frecvenţa, durata şi intensitatea contracţiilor. Exemple de aplicaţii gratuite sunt Full Term – Labor Contraction Timer pentru iPhone sau Contraction Timer pentru Android. Singura mea problemă în maternitate a fost că uitam de multe ori să apăs pe buton când începea câte o contracţie, deci aplicaţia se încăpăţâna să-mi spună că e un travaliu fals.

Aplicaţii pentru primele nopţi nedormite

Pentru că travaliul nu a fost unul fals, imediat ce ne-am trezit cu un nou membru în casă (pe cât de mic, pe atât de vocal) ne-am dat seama cu disperare că nu reuşim să-l adormim. Aşa că am instalat repede toate aplicaţiile gratuite care conţineau sintagma „White Noise”. Şi sunt o mulţime. De la sunet de aspirator, de uscător de păr, de ventilator, de valuri, de ploaie, de vânt, de motor, de orice, există aplicaţii care fac acest lucru. Din păcate, puiul nostru prefera „the real thing”, aşa că am ars trei uscătoare de păr în 6 luni.

Mai există şi aplicaţii precum Magic Sleep, care recreează sunetele din uter, sau Baby Shusher, care poate să “shushuie” în locul tău ore în şir.

Tot legat de momentele de somn, poţi înlocui sistemul de monitorizare audio clasic cu o aplicaţie precum Baby Monitor 3G.

Pentru sănătate, tot de pe telefon

O altă aplicaţie care mie mi-a plăcut a fost WebMD Baby. Cuprinde o serie de informaţii medicale revizuite şi aprobate de doctori, inclusiv despre simptome care ar trebui să te pună pe gânduri şi sfaturi privind îngrijirea nou-născutului. Deşi nu a înlocuit mersul la medic, aplicaţia a salvat-o pe pediatra fiului meu de telefoane disperate din oră în oră: “Sughite, e ok? Nu râgâie, ce să-i fac? S-a trezit transpirat, oare are febră?”.

Tot pe lista aplicaţiilor utile le-aş trece şi pe cele care îţi explică ce înseamnă E-urile trecute pe ambalajul alimentelor. Deşi nu ţine doar de statutul de mamă, pe mine a început să mă preocupe acest aspect abia după ce am aflat că voi avea un copil. Revenind, aplicaţiile de care vorbeam explică ce înseamnă fiecare E şi cât de nociv este.  Iar printre cele mai recent lansate aplicaţii de acest fel sunt E-Codes Free: Food Additives, Food Additives 2 sau Eat Informed – Food Additives.

Şi Homeopathy sau Homeo Guide par nişte aplicaţii interesante, care îţi sugerează tratamente homeopate şi modul acestora de administrare în cazul unor boli sau situaţii de urgenţă. Ambele app-uri au recenzii foarte bune, dar recunosc că eu nu le-am testat încă.

Pe tine ce aplicaţii interesante pentru smartphone te-au ajutat?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa