HPV (Human Papilloma Virus) este cel mai întâlnit virus cu transmitere sexuală. Nu este periculos în timpul sarcinii sau a nașterii, însă anumite tulpini ale acestui virus pot fi responsabile de apariția cancerelor genitale.
Virusul HPV se transmite prin orice tip de contact sexual, care implică atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar și atunci când leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu știu că sunt purtătoare ale virusului până nu ajung la un control ginecologic mai amănunțit sau la o colposcopie.
Află mai multe informații aici: Totul despre HPV: simptome şi tratament
Potrivit Institutului Național de Cancer din SUA, cercetări recente au arătat că în orice moment în lume, 42,5% din femei prezintă infecții cu HPV, iar mai mult de jumătate dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV cel puțin o dată în viață.
Din cele peste 40 de tulpini HPV existente, tipurile 6 și 11 sunt cele mai des întâlnite la infecțiile genitale și doar două dintre acestea sunt cancerigene, mai exact tipurile 16 și 18.
Infecțiile cu HPV pot să dispară după câțiva ani, dar la fel de probabil pot să și persiste. Este important ca pacientele să știe că orice infecție cu HPV trebuie tratată, pentru că altfel există riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancer de col uterin, spune Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
HPV în sarcină
La începutul sarcinii, fiecărei femei îi este recomandat un test Babeș-Papanicolau și un control ginecologic de rutină. Dacă în urma testului reiese ca viitoarea mamă este purtătoare de HPV, se vor urmări verucile (micii negi care pot apărea atât în interiorul cavității vaginale, cât și în exterior). Controalele periodice, screening-ul și testul Babeș-Papanicolau sunt esențiale în prevenirea cancerului de col uterin și a infecțiilor cu HPV. În funcție de rezultatele primelor analize, se poate recomanda colposcopia, ocazie cu care se va face și o biopsie..Această examinare evidențiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine și ajută la depistarea cancerului de col, printr-o analiză la microscop.
Colposcopia este esențială, atât în prevenirea cancerului de col, cât și în urmărirea evoluției HPV.
De obicei tratamentul (înlăturarea verucilor genitale prin criototerapie care îngheață verucile cu azot lichid, o soluție acidă ce înlătură chimic verucile, electroablastie, proceduri pe bază de laser sau chirugie clasică) este amânat până după naștere, pentru că de cele mai multe ori negii se retrag de la sine. Se apelează la acest tratament doar în cazul în care apar suspiciuni la biopsie.
În timpul nașterii există o posibilitate extrem de mică ca virusul să se transmită la făt, dar, pentru a preveni acest lucru, medicul tău îți poate recomanda operația de cezariană.
Vaccinarea împotriva HPV
Conform ultimelor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății, imunizarea salvează anual mai mult de trei milioane de vieți în întreaga lume și protejează multe alte milioane de persoane de suferință generată de boli și dizabilități.
În 2006, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat vaccinul împotriva HPV ca principala modalitate de prevenire a cancerului de col. Studiile lor au arătat că Gardasil, singurul vaccin existent în lume, oferă protecție de aproape 100% împotriva tulpinilor 16 și 18 care au riscul cel mai mare de a cauza cancerul de col uterin, dar și împotriva HPV-6 și HPV-11 care produc anomalii genitale.
Vaccinarea este eficientă doar dacă este făcută înaintea contactării virusului HPV. De aceea, se recomandă vaccinul tinerelor care nu și-au început încă viața sexuală.
Pentru că Gardasil nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV, FDA recomandă realizarea de screening-uri și controale anuale pentru prevenția cancerului de col.
România este încă pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea provocată de cancerul de col uterin, din cauza lipsei unui program național amplu de controale ginecologice periodice obligatorii și a lipsei de informare.
Mai multe despre cancerul de col uterin poți afla de aici: Cancerul de col uterin
Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, dă-ne și un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!