De ce plâng femeile însărcinate. 7 motive aparent banale

Ruxandra Mateescu
depresia in timpul sarcinii

De ce plâng femeile însărcinate. 7 motive ciudate sau foarte ciudate pentru care plânge o gravidă

Multe şi nebănuite sunt căile hormonilor în timpul sarcinii! Acum râdem în hohote pentru ca în secunda următoare să plângem de sare cămaşa de pe noi, vorba lui Creangă. Din experiență personală, iată de ce plâng femeile însărcinate:

De ce plâng femeile însărcinate – 1. Gravida plânge când plouă cu grindină. Mă rog, ploaie vede muritorul de rând. Gravida vede, de fapt, o mamă-pasăre în cuibul său construit chiar în dreptul ferestrei sale. Şi se uită biata femeie la biata pasăre cum stă sub rafală rece de ploaie, cum stă ea drăguţa şi rabdă grindina, protejându-şi ouăle şi sacrificându-se. Ploaia curgea, gravidă plângea.

2. Flash-mob-urile şi adulţii fericiţi, în general. Gravida sta în pat să îşi odihnească picioarele umflate butuc. Stă şi ea pe Facebook, ca tot omul şi, deodată, dă peste un filmuleţ cu un flash-mob. Oameni serioşi, la patru ace, se opresc, zâmbesc, fredonează şi chiar dansează. Deodată, gravida simte în ea toată durerea lor, toate grijile lor de oameni mari copleşiţi şi uite aşa îi vine să îl ia pe fiecare în braţe şi să le spună că totul va fi bine, că îi iubeşte, că vrea să îi vadă mereu aşa de fericiţi şi că ea, Mama, va avea grijă… Şi mai dă o dată drumul la film, şi încă o dată, şi încă o dată, până a vorbit cu fiecare amărât în parte şi l-a asigurat de iubirea ei neţărmurită.

De ce plâng femeile însărcinate – 3. Filmele de familie sunt preferatele gravidei. Alea de duminică dimineaţa, în care un copil trece prin diferite aventuri şi se lupta cu gaşca de colegi răutăcioşi. Gravida se uită şi nu râde la glumele lor, ea plânge şi apoi se înfurie şi se ridică mânioasă să plângă la bucătărie, frustrată că nu e ea acolo să îl apere pe micuţul ăla, că dacă ar fi al ei… Al ei… şi parcă îl şi vede pe bebe crescut ca Făt-Frumos şi pe ea, Mama, căsăpind fiecare puşti care îi supără puiul în curtea şcolii.

4. Documentarele cu animale sunt de departe unele dintre cele mai lacrimogene lucruri din lume. Pui de căprioară care nu se pot ţine pe picioare, zebre mici atacate de lei, mama ţestoasă, cu fața aia plină de suferinţă, femela elefant care se chinuie să nască, ba chiar şi hienele, în lupta lor pentru supraviețuire, rup zăvoadele lacrimilor femeii însărcinate. Toate îi sunt surori, toate sunt mame, toate sunt femei născătoare de viaţă. Gravida simte că între ea şi o femelă hipopotam în chinurile facerii nu este nici o diferenţă. O iubeşte, o înţelege şi jelește alături de ea.

De ce plâng femeile însărcinate – 5. Mobila pentru copii (cu varianta hăinuţe pentru copii). Îmi aduc aminte cum, cu câteva zile înainte să nasc pentru prima oară, am montat viitorul pătuţ al lui bebe. Frumos tare, alb, de prinţ! Cel puţin aşa mi s-a părut când l-am comandat. Când l-am văzut însă în camera mică, el mare, cu gratiile alea monstruoase, nu m-am mai putut abţine şi am început să plâng în hohote: „Copilul meu nu e o oaieeeeee! De ce să aibă gratiiiiiiii?” şi tot aşa, până pe la 11 noaptea. Şi aş mai fi ţinut-o probabil mult şi bine dacă biata mama nu ar fi obosit la telefon să îmi spună că e un pătuţ frumos, că bebe creşte repede etc, etc.

6. Muzica uşoară românească. Ştiţi piesa aia cu „Cât de frumoasă eşti asta searăăăăă…?” O cânta un băiat de pe la mare, ăla cu octavele. Frumos, tare frumos! O unge la suflet pe viitoarea mama; i se succed cu viteza luminii imagini cu ea în perioada de glorie, suplă şi sexy, alternând cu imagini cu femei însărcinate şi frumoase, poze cu bebeluşi alăptaţi, poze şi texte despre frumuseţea şi magia naşterii. La partea cu pianul gravida deja hohoteşte ca o mireasă, iar de la clopoţeii ăia sintetici încolo nu mai aude nimic, e deja cu faţa în pernă plângând cu inima plină de toată tristeţea lumii.

De ce plâng femeile însărcinate – 7. Când iese în oraș vineri seara (cu variantele: când bea o cafea cu o colegă de birou, când face duș, când merge la shopping). Gravida știe că toate astea vor fi povești după ce se naște bebe. Au avut grijă să o informeze cu drag toate prietenele ei devenite deja mame. În plus, gravida citește. Ea este deja abonată la toate blogurile de mame de pe suprafața internetului și știe bine ce o așteaptă. Dar și hormonii ei citesc. Ăia citesc povești de Creangă, preferata lor fiind cea cu drobul de sare. Și cum după sărat merge nițică udătură… Să plângă viitoarea mamă, să plângă și iar să plângă.

Voi de ce ați plâns în timpul sarcinii?

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa